Obecní části:  Borovnice - Přestavlky - Rájec - Homol

 

                                                    Obecní úřad Borovnice, Přestavlky 1, 517 41 Kostelec nad Orlicí

                                                   tel.: 494 547 102    mobil: 724 181 346    e-mail: obec@borovnice.info

 

 

Kalendář akcí 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 starší

 

Prosinec 2003:

Kliknutím vstoupíte do fotogalerieKliknutím vstoupíte do fotogalerie31.12.2003 - Přestavlky

Silvestr v přestavlcké hospodě

Rockový Silvestr s reprodukovanou hudbou pod taktovkou Honzy Vanického a spol. ze Chlen.

 


26.12.2003 - Přestavlky

Šipkový turnaj v Přestavlkách

Vánoční šipkový turnaj v přestavlcké hospodě,

po jehož skončení se tančilo u reprodukované hudby.

 

Říjen 2003:

23.10.2003 - Obec Borovnice - Praha

Zájezd do Branického divadla v Praze

23. října naše obec pořádala další divadelní zájezd, tentokrát do Branického divadla v Praze. Divadelní hra byla na moderní téma a její název je: "Láska, sex, žárlivost". Autorem komedie je Marc Camoletti a zahráli si v ní známí herci jako Bočanová, Gondíková, Andrlová, Zounar a další.

(Brodík 2003/9)

Kliknutím vstoupíte do fotogalerie


11.10.2003 - SDH Přestavlky

"Hasičské sání" na svatbě našeho člena Petra Pavlíčka

Již potřetí v jednom roce "zasahovali" členové našeho SDH na svatbě člena našeho sboru, tentokráte Petra Pavlíčka, který musel všem předvést, jak umí dělat sání úplně sám. Jako správný hasič to samozřejmě zvládl na jedničku. Zástupci našeho sboru mu za to předali diplom a novomanželům samozřejmě pogratulovali a předali svatební dar.

Petr Kotera

 

Září 2003:

Září 2003 - SDH Přestavlky - Homol

Oprava chodníku na homolském hřbitově

Koncem září se sešli hasiči z Přestavlk, aby opravili chodník na homolském hřbitově, který se pomalu stával neprůchodným. V některých částech byl zcela nakloněn a v zimě tu hrozilo nebezpečí uklouznutí. Zároveň zde byla odvodněna i část hřbitova. Starosta obce by proto rád poděkoval všem, kteří se do této brigády zapojili a obětovali svůj volný čas.

(Brodík 2003/10)


27.9.2003 - Přestavlky

Volejbalový turnaj žáků v Přestavlkách

Dne 27. září se v Přestavlkách na hřišti konal volejbalový turnaj žáků. Za družstvo Chleny si zahráli i 3 volejbalisté z naší obce - Šárka Kafková a kluci Holubcovi). Celou skupinu vedl a trénoval p. Dytrich.

(Brodík 2003/8-9)


27.9.2003 - SDH Rájec - Opočno

Závěrečná soutěž IV. ročníku Podorlické ligy v Opočně

Dne 27. září se konala závěrečná soutěž IV. ročníku v požárním útoku v Opočně. Zde družstvo hasičů z Rájce bylo bohužel diskvalifikováno. Avšak v celkovém pořadí v tomto roce skončili na krásném pátém místě. Celkem soupeřilo 17 družstev. Za celý průběh soutěže získal SDH Rájec 78 bodů, přičemž k prvnímu místu jim scházelo pouze 21 bodů. Vítězným družstvem se staly Pšánky.

(Brodík 2003/10)


Kliknutím vstoupíte do fotogalerie20.9.2003 - SDH Přestavlky

"Hasičské rallye" na svatbě našeho člena Tomáše Sejkory

V září 2003 "zasahovali" členové našeho SDH na druhé svatbě v tomto roce, tentokrát to byla svatba člena našeho sboru Tomáše Sejkory, který musel "dojet" narychlo připraveným "hasičským vozem" zachránit nevěstu. Protože se jednalo o vozidlo, které bylo těsně před odvozem do šrotu a samozřejmě nebylo pojízdné, musel ho na místo dotlačit. Aby to neměl tak jednoduché, kromě nutného řidiče Lukáše Sejkory si do auta sedl ještě velitel sboru Petr Černý, který "zásah" řídil. V půli cesty se musel novomanžel občerstvit půllitrem piva, protože času bylo dost, zase tolik nehořelo... Potom, díky návštěvám v posilovně, bez problémů dotlačil "zásahové vozidlo" až k nevěstě, která čekala na židli, obklopena neviditelnými plameny, aby ji zachránil. Zástupci našeho sboru mu za to předali diplom a novomanželům samozřejmě pogratulovali a předali svatební dar.

Petr Kotera


14.9.2003 - Obec Borovnice - Přestavlky

Vítání občánků

Ty nejmenší občánky naší obce jsme přivítali 14. září ve 14 hodin na zámečku v Přestavlkách. Bohuslav Vajrauch z Homole, Martin Bednář z Borovnice, Petr Černý z Přestavlk a Martin Kotera z Přestavlk, to jsou děti, se kterými jsme strávili odpoledne. Jejich jména a jména rodičů byly zapsány do kroniky obce. Jako dárek děti dostaly pamětní knížku, peníze, za které jim rodiče mohou koupit vše potřebné a plyšovou hračku. Poté bylo pro rodiče připraveno občerstvení a pan starosta pronesl přípitek. Přednést básničky a zazpívat písničky přišly děti z mateřské školy ve Chlenech. Ty za svou snahu byly odměněny čokoládou. Všem novorozencům přejeme hodně štěstí do života, který mají před sebou a rodičům mnoho radosti ze svých ratolestí.

(Brodík 2003/10)


Kliknutím vstoupíte do fotogalerie6.9.2003 - SDH Přestavlky a SDH Borovnice - Kostelecké Horky

Byli jsme na soutěži "O Horecký pohár"

V sobotu 6. září 2003 se v Kosteleckých Horkách konal III. ročník soutěže hasičských družstev v klasickém požárním útoku "O HORECKÝ POHÁR". Po celou dobu soutěže bylo zajištěno občerstvení. Počasí se opravdu vydařilo.

V kategorii dětí zvítězilo družstvo z Přestavlk - Vlčata. Druhé družstvo z Přestavlk skončilo na pátém místě z celkem 7 zúčastněných družstev.

V kategorii mužů se podařilo družstvu Přestavlky B umístit na čtvrtém místě. Hasiči z Borovnice skončili na patnáctém místě z celkem 24 zúčastněných družstev. Přestavlky A byly bohužel diskvalifikovány.

(Brodík 2003/10)

 

Srpen 2003:

30.8.2003 - Přestavlky

Letní volejbalová škola 2003

Od začátku prázdnin v Přestavlkách fungoval již čtvrtý ročník volejbalové školy. Při zahájení se účastnilo 18 dětí, dále se jejich počet pohyboval průměrně okolo 10-18 dětí. Vedoucí volejbalové školy ji hodnotí jako velmi úspěšnou a její úroveň stoupá. Celá škola vyvrcholila v sobotu 30. srpna akcí, nazvanou "Poslední smeč".

(Brodík 2003/8-9)


16.8.2003 - SDH Přestavlky

"Hasičský útok při záchraně nevěsty" na svatbě našeho člena Martina Urbance

Kliknutím vstoupíte do fotogalerieV srpnu 2003 "zasahovali" členové našeho SDH na svatbě člena našeho sboru Martina Urbance, který musel všem předvést, že pro něho není problém udělat kompletní hasičský útok úplně sám. Takže si rozkulil a pospojoval béčka, aby mohl hned sprintovat ještě s céčkama a útok dokončit dříve, než jeho žena zmizí v neviditelných plamenech. Stejně tak, jako Martin "nevyhořel" při této zkoušce, která dopadla na jedničku (někteří z nás konstatovali, že by mohl na soutěži dělat útok klidně taky sám), věříme, že "nevyhoří" ani v manželském životě. K tomu novomanželům zástupci našeho sboru popřáli a předali diplom a svatební dar.

Petr Kotera

16.8.2003 - Přestavlky

Historicky první svatba v přestavlckém zámečku

- Romana a Martin Urbancovi

První svatba v celé historii přestavlckého zámečku byla dne 16. srpna 2003. Byli zde oddáni novomanželé Romana a Martin Urbancovi. Neobvyklé na celé svatbě byl fakt, že oddávající byl otec ženicha. Za přítomnosti notářky z Kostelce nad Orlicí novomanželé svůj slib stvrdili podpisem a odjeli na hostinu do Chlen.

(Brodík 2003/9)


2.8.2003 - Přestavlky

Memoriál Bohumila Bečičky 2003 - 5. ročník

Druhého srpnového dne v Přestavlkách proběhl 5. ročník turnaje ve volejbale s názvem "Memoriál Bohumila Bečičky". Účastnilo se deset družstev ze širokého okolí. Vítězem se stalo družstvo A-JE-TO Chleny, druhé místo obsadilo družstvo SMEČKA Žamberk a na třetím místě se umístily BEČIČKOVY JEDNIČKY Choceň. Vítězové obdrželi putovní pohár a další hodnotné ceny. Všech deset družstev se okamžitě přihlásilo na další ročník turnaje. Za obec Borovnici byla přihlášena dvě družstva. Občerstvení bylo po celý den zajištěno restaurací "U Medvěda" za lidové ceny, všichni byli velmi spokojeni. Organizátory byli p. Řehák a p. Urbanec.

(Brodík 2003/8-9)

 

Červenec 2003:

26.7.2003 - SDH Rájec - Tutleky

SDH Rájec: noční soutěž v požárním útoku v Tutlekách

Ze soutěže v Dolním Třešňovci jsme se přesunuli do Tutlek, kde se konala noční soutěž. Byl to již šestý ročník, na který přijelo 24 družstev mužů a 7 družstev žen. Letos končila soutěž "už" ve 3 hodiny ráno. V Tutlekách je obtížnější trať, neboť směřuje do kopce. Závod skončil málem předčasně, protože zhruba v jeho polovině došlo k poruše na vodovodním řádu a hasičům chybělo to nejdůležitější - voda. Musela být dovezena cisternou. Náš hasičský sbor se umístil na 8. místě z 24. družstev.

(Brodík 2003/8)


26.7.2003 - SDH Rájec - Dolní Třešňovec

SDH Rájec: soutěž Dolní Třešňovec

Na této soutěži jsme získali opět krásné 3. místo, ale z celkového počtu 36. zúčastněných družstev.

(Brodík 2003/8)


12.7.2003 - SDH Rájec - Bošín

SDH Rájec: soutěž Bošín

12. července se konala soutěž v blízkém Bošíně, kde jsme získali krásné 3. místo z celkového počtu 29. soutěžících družstev.

(Brodík 2003/8)


5.7.2003 - SDH Rájec - Bystřec

SDH Rájec: soutěž Bystřec

5. července jsme navštívili Bystřec, kde jsme se umístili na 11. místě z celkového počtu 33. družstev.

(Brodík 2003/8)


5.7.2003 - SDH Borovnice

Prázdninové posezení u selete a hudby v Borovnici

Dne 5. července 2003 SDH Borovnice pořádal od 17 hodin tradiční sousedské posezení u opékaného selete a hudby...

(Brodík 2003/7)

 

Červen 2003:

Červen 2003 - SDH Přestavlky - Záměl

Zúčastnili jsme se soutěže v Záměli

V tomto roce jsme se zúčastnili také soutěže v Záměli, kde jsme v kategorii mužů přes velmi silnou konkurenci (Vamberk, Doudleby atd.) s naším starým dobrým "Stratílkem" zvítězili. Huráááááá!!!


7.6.2003 - Obec Borovnice - Skanzen Vysočina-Slatiňany

Zájezd pro děti a mládež do "Skanzenu Vysočina"

U příležitosti Mezinárodního dne dětí a mládeže obec Borovnice pořádala zábavný a tématický zájezd, který se konal dne 7. června a jeho cílem byl "Skanzen Vysočina" - Veselý Kopec. Ve skanzenu jsme byli svědky starodávného pečení chleba, cukroví a koláčů, poslechli jsme si dětský pěvecký soubor "Vysočánek" a dětskou dechovou hudbu. Celý program byl umístěn do krásného skanzenového městečka s možností zakoupení výrobků, pečiva a dalších suvenýrů. Děti a mládež měly zájezd zdarma, doprovod rodičů si hradil vstupné a občerstvení.

Zájezdu se zúčastnilo 33 dětí a 9 rodičů s nimi jelo jako doprovod. Autobus vyjel v ranních hodinách, aby děti stihly vše, co měly naplánováno. Sobotní den byl ve skanzenu lidových staveb věnován pečení různého pečiva. Děti si mohly vyzkoušet, jak se peče perník, chleba a jiné pečivo. Nejdříve shlédly, jak a co mají dělat a potom jim byla dána velká zástěra a mohly začít. Těsto pěkně zpracovaly a daly do pece. Takováto práce děti velmi bavila, protože vše, co si upekly, mohli si vzít i domů. Prohlídka celého skanzenu jim trvala 2,5 - 3 hodiny. Potom se jelo do blízké Trhové Kamenice, kde již byl zajištěn oběd. Aby ještě děti nemusely domů, zajely se podívat do Slatiňan na koně. Na závěr každý dostal zmrzlinový pohár. Celý výlet byl hodnocen jako úspěšný a bez problémů. Děti byly ukázněné, slušné a odjížděly se spoustou nových zážitků.

(Brodík 2003/6-7)

 

Květen 2003:

17.5.2003 - SDH Rájec

Soutěž v požárním útoku "O pohár Podorlické ligy" s večerní zábavou

17. května uspořádal SDH Rájec soutěž v požárním útoku "O pohár Podorlické ligy". Soutěže se zúčastnilo 17 družstev mužů a 8 družstev žen. V této velké konkurenci obsadilo domácí družstvo pěkné 4. místo.

Sobotní den nás vítal slunečními paprsky, ale také větrem, který výrazně rozhodoval u některých družstev o jejich výsledném čase. Pro všechny účastníky byla připravena velice bohatá tombola, kterou věnovali místní občané i okolní sponzoři. Rovněž bylo po celý den připraveno bohaté občerstvení, o které se postarali místní hasiči a jejich manželky, vydatně pomáhali i příznivci místního SDH. V podvečerních hodinách začalo sousedské posezení s živou hudbou, u níž se tančilo až do ranních hodin.

Výsledky - V kategorii mužů: 1. Pšánky, 2. Houdkovice, 3. Opočno, 4. Rájec, 5. Bašnice. V kategorii žen: 1. Tutleky, 2. Častolovice, 3. Kvasiny.

(Brodík 2003/6)


Květen 2003 - Vrbice a okrsek

Okrsková soutěž na Vrbici

V tomto roce se okrsková soutěž konala na Vrbici.

 

Duben 2003:

30.4.2003 - jednotlivé SDH

Pálení čarodějnic

Jako každoročně, i tento rok v jednotlivých částech obce vzplály hranice pro pálení čarodějnic...

 

Březen 2003:

14.3.2003 - Obec Borovnice - Holice

Zájezd do divadla v Holicích

Dne 14. března pořádala obec Borovnice zájezd na divadelní představení - známou komedii podle románu Miguela Cervantese y Savedry s názvem "DON QUIOTE DE LA MANCHA". V hlavní roli hrál Bolek Polívka.

(Brodík 2003/3)

 

Únor 2003:

4.2.2003 - Borovnice

Beseda s důchodci nad kronikou bývalého divadelního spolku v Borovnici

Dne 4. února se v borovnické knihovně uskutečnila beseda s důchodci nad kronikou místního divadelního spolku. Paní Sládková četla z kroniky divadla. Posezení se zúčastnilo asi 15 lidí, většinou pamětníků, kteří v souboru hráli. Divadelní hry měly vysokou kulturní hodnotu, hrálo se v Borovnici na místě, kde je nyní obchod s potravinami. V průběhu února potom bylo možno prohlédnout si v hale obecního úřadu staré fotografie z divadla a kresby dětí, které navštěvují knihovnu v Borovnici.

(Brodík 2003/2-3)

 

Leden 2003:

25.1.2003 - SDH Přestavlky

Valná hromada SDH Přestavlky

Jako každoročně se na počátku roku konala valná hromada. Tato byla zajímavá tím, že jsme ji pojali jako "výjezdní" a slavnostní. Členové našeho sboru spolu se svými drahými polovičkami vyjeli v 15.30 hodin pro tento účel objednaným autobusem do Vysokého Mýta, kde po vskutku slavnostní valné hromadě nechyběla bohatá večeře a k dobré zábavě a tanci zahrála kapela "NAŠLUPKY".

Petr Kotera

 

Máte-li někdo další informace o činnosti a dění v obci, o kterých zatím nevím, prosím, pošlete mail.

 

Právě se nacházíte na stránce:

Stalo se v roce 2003

Sekce: Dění v obci
Na hlavní stranu   Na první stranu sekce   O krok zpět   O krok vpřed

© Obec Borovnice, webmaster:

Petr Kotera, e-mail webmaster@borovnice.info

Nahoru na začátek stránky   Informace o procházení webem a prohlášení o přístupnosti   Nápověda k používání webu   Zavřít a nashledanou