Obecní části:  Borovnice - Přestavlky - Rájec - Homol

 

                                                    Obecní úřad Borovnice, Přestavlky 1, 517 41 Kostelec nad Orlicí

                                                   tel.: 494 547 102    mobil: 724 181 346    e-mail: obec@borovnice.info

 

 

Kalendář akcí 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 starší

 

Listopad 2004:

15.11.2004 - Přestavlky

Nově zrekonstruovaná tělocvična v Přestavlkách

Kliknutím vstoupíte do fotogalerieDne 15. listopadu byla otevřena nově zrekonstruovaná tělocvična. Za peníze, které obec získala z grantu o který žádala, nechala opravit posilovnu v Přestavlkách na zámečku. Opravena byla nejen místnost pro cvičení, ale byla zřízena také šatna a sociální zařízení. Dále nakoupila různé sportovní zařízení. Ohlasy na tuto sportovní místnost jsou zatím velice kladné. Schází se tu pravidelně několik žen, které chtějí podpořit své zdraví. Celé cvičení probíhá pod vedením paní Holubcové z Přestavlk.

Tělocvična, jako každé jiné zařízení, má svůj řád. Kromě vnitřního řádu je tu i rozvrh, kdy ji můžete navštívit.

Pondělí a středa je vyhrazena od 18:00 do 19:00 hodin pro děti.

Úterý a čtvrtek je vyhrazena od 18:00 do 19:00 hodin pro ženy.

Je tu však možná i individuální návštěva. Klíče od tělocvičny si můžete během dne vyzvednout v kanceláři obecního úřadu a po 16. hodině pak u paní Holubcové.

(Brodík 2004/12)

 

Září 2004:

25.9.2004 - Přestavlky - Potštejn

Pěší výlet do Potštejna

Pan Králik z Přestavlk zorganizoval další pěší výlet. Tentokráte se šlo po trase Přestavlky - Potštejn - Polom - Přestavlky. Sraz účastníků byl v 9.30 hodin na autobusové zastávce.


25.9.2004 - Přestavlky

Výstava květin v přestavlcké hospodě

Přestavlcká hospoda uspořádala v tento den výstavu květin, vypěstovaných na zahrádkách našich občanů.


19.9.2004 - Obec Borovnice - Přestavlky

Vítání občánků

Jako každý rok, tak i tentokráte se obec přivítala s novými občánky na zámečku v Přestavlkách, a to v neděli 19. září od 14 hodin. V tomto roce jsme přivítali Davídka Pavlíčka, Barborku Moravcovou a Elišku Víchovou.


19.9.2004 - Homol

Pouť na Homoli

Dne 19. září se konala na Homoli další pouť. Mše svatá byla od 8, 10 a 14 hodin.


18.9.2004 - Přestavlky

Šipkový turnaj v přestavlcké hospodě

V přestavlcké hospodě se konal šipkový turnaj neregistrovaných o hodnotné ceny.


11.9.2004 - Obec Borovnice - Náchod

Zájezd pro děti a mládež do Náchoda

Na sobotu 11. září obec připravila další zájezd pro děti a mládež. Tentokráte se jelo do Náchoda, kde byla naplánována návštěva místního zámku. Dalším místem na programu byla vojenská pevnost Dobrošov. Děti a mládež z obce Borovnice měly tradičně zájezd zdarma, doprovod dětí do deseti let si hradil vstupné a občerstvení.

(Brodík 2004/9)

Kliknutím vstoupíte do fotogalerie


4.9.2004 - SDH Přestavlky - Kostelecké Horky

Byli jsme na soutěži "O Horecký pohár"

V tomto roce jsme se také zúčastnili hasičské soutěže "O Horecký pohár" v Kosteleckých Horkách...

 

Srpen 2004:

Kliknutím vstoupíte do fotogalerie28.8.2004 - Přestavlky

Letní volejbalová škola 2004 - 5. ročník

O prázdninách mohly děti chodit do volejbalové školy. Je to již 5. ročník a za prázdniny proběhlo 17 lekcí po dvou hodinách. Celkem se účastnilo 7-18 žáků. Vedoucím školy je pan Urbanec a pan Řehák. Při škole se hraje i turnaj, který letos byl stanoven na 15. srpen. Byli pozvány družstva z Kvasin a Chlen. Účastnilo se mužstvo chlapců, dívek a smíšené družstvo mládeže a vedoucích kurzů. V tomto turnaji nejde o vítězství, ale o bilanci toho, co se žáci ve škole naučí.

Každý absolvent dostane na konci prázdnin vysvědčení, ve kterém se hodnotí nejen dovednosti, ale i chování a slušné jednání. Z celé školy pak bylo vybráno VIP družstvo, které zaznamenalo největší pokrok ve hře. Každý dostal tričko s logem letní volejbalové školy a s číslem 5 - jako 5. ročník.

V letošním roce byly pro volejbalovou školu zakoupeny 3 nové volejbalové míče a síť v hodnotě 5.000,- Kč a trika s logem v hodnotě 1.200,- Kč. Nákup sportovních věcí obci umožnil grant Královéhradeckého kraje. Zároveň tak umožnil nakoupit dětem občerstvení během celé letní volejbalové školy.

Stínem této aktivity, kterou pro děti obec pořádá, je malý zájem místní mládeže. Tento fakt by měl vést rodiče k zamyšlení, jak naplnit volný čas svých dětí o prázdninách. Pokud zájem o školu bude ubývat, nezbude nic jiného než školu zrušit.

Celkové hodnocení letošní sezóny je velice úspěšné a spokojenost je na všech stranách. Vedoucím a všem, co se snaží zajistit chod školy, patří velký dík.

(Brodík 2004/9)


14.8.2004 - Přestavlky

Druhá svatba na zámečku

Po roce se konala na zámečku v Přestavlkách už druhá svatba. Své "ano" si tu řekli 14. srpna Lenka Urbancová a Václav Kamenický. Nevěstu s ženichem oddal, jako právoplatná osoba, starosta obce pan Urbanec. Po oddavkách se novomanželé s celým svatebním průvodem odebrali do přestavlcké restaurace, kde měli připravenou svatební hostinu.

(Brodík 2004/9)


7.8.2004 - Přestavlky

Memoriál Bohumila Bečičky 2004 - 6. ročník

Jak už je v Přestavlkách zvykem, každý rok se tu pořádá turnaj ve volejbale s názvem "Memoriál Bohumila Bečičky". Ani letos se nezahálelo a 6. ročník turnaje se uskutečnil. Dne 7. srpna si přišli příznivci volejbalového míče zasoutěžit. Pozváno bylo celkem 12 družstev, ale bohužel se jich dostavilo pouze 7. Byli to: LOKÁLKA Choceň, BRÁNOKVAKY Javornice, A-JE-TO Chleny, LTC Kluč, JEZEVCI Neratovice, P.R.D. Přestavlky a SKÁLA Kostelec nad Orlicí. Prezentace neregistrovaných družstev byla od 8 hodin a poté se začalo hrát. Celý den bylo krásné počasí a turnaj proběhl bez zranění. O skvělé občerstvení se postaralo přestavlcké pohostinství.

Vítězem 6. ročníku a držitelem putovního poháru se pro rok 2004/2005 stala LOKÁLKA Choceň. Vítězové též obdrželi láhev šampaňského. Na druhém místě se umístilo družstvo BRÁNOKVAKY Javornice a na třetím místě LTC Kluč. Domácí družstvo P.R.D. Přestavlky skončilo na 6. místě. Vítězům gratulujeme a čest poraženým.

Všichni přítomní odjížděli domů s dobrým pocitem sportovně a kulturně dobře stráveného dne. Pořadatelé by ještě rádi poděkovali pohostinství za celodenní a bezproblémové občerstvení. Celý turnaj má svou velkou kulturní hodnotu a je škoda, že je o něj tak malý zájem ze strany občanů obce. Do této soutěže se již zapojují i žáci letní volejbalové školy.

(Brodík 2004/8-9)

 

Červenec 2004:

Kliknutím vstoupíte do fotogalerie7.10.2004 - SDH Přestavlky a SDH Borovnice - Kostelecká Lhota

Byli jsme na "Lhoteckém džbánu 2004"

I v tomto roce jsme se zúčastnili netradiční soutěže "Lhotecký džbán" v Kostelecké Lhotě...

 

 

 

 

 


17.7.2004 - SDH Borovnice

Sousedské posezení u selete a hudby v Borovnici

Dne 17. července 2004 SDH Borovnice pořádal od 18 hodin pro občany sousedské posezení u "Bumbálky" v Borovnici. Opékání selete, hudba k tanci a jiné občerstvení bylo zajištěno.

(Brodík 2004/7)

 

Červen 2004:

20.6.2004 - Homol

"Vítání léta" - koncert na Homoli

Dne 20. června od 14 hodin se konal v chrámu Panny Marie Bolestné na Homoli koncert skupiny Gemma. Koncert navštívilo asi 50 lidí a trval okolo jedné hodiny. Všemi účastníky byl hodnocen kladně. "Byl to opravdu velmi krásný zážitek", sdělil nám jeden z účastníků.

(Brodík 2004/7)

Kliknutím vstoupíte do fotogalerie


5.6.2004 - SDH Přestavlky

Dětský den v Přestavlkách

Začátkem června se hasiči z Přestavlk rozhodli uspořádat pro děti dětský den. Opékalo se zde prase a pro děti byly připraveny soutěže. Hasiči jim postavili dům z kartonů a na něm si děti měly vyzkoušet požární útok. Bohužel, počasí se moc nevydařilo a celý den pršelo, tak jim domeček nasákl vodou a velmi těžko se zapaloval. To však děti neodradilo a ve velkém stanu, který byl postaven na návsi před pohostinstvím, pilně sestavovaly útok.

(Brodík 2004/7)

 

Květen 2004:

29.5.2004 - Obec Borovnice - Liberec

Zájezd pro děti do ZOO Liberec a na Ještěd

Jako dárek ke "Dni dětí" dostaly děti z naší obce zájezd do ZOO Liberec a výstup na Ještěd. Bohužel, zájemců o výlet bylo více, než kapacita autobusu, a proto nemohly jet všechny děti. Těm dětem, které byly odmítnuty, patří omluva, ale přednost musely mít ty z naší obce. Teprve na doplnění míst v autobusu mohly jet děti, které jsou z okolních vesnic.

Děti do ZOO v Liberci dorazily asi v devět hodin dopoledne. Hned u vstupu dostaly kartičky od České spořitelny, kde vyplnily křížovku a po cestě celým areálem měly na různých stanovištích sbírat razítka. Na konci prohlídky pak za vyplněnou kartičku dostaly malou odměnu a každý balónek. V ZOO se děti těšily na lachtany, ale z důvodu přestavby výběhu je ani neviděly. Proto je museli potěšit alespoň bílí tygři.

Okolo 12. hodiny, kdy končily prohlídku, měly objednaný oběd v místní venkovní restauraci. Všechny děti poobědvaly svíčkovou omáčku s knedlíky. Ten, kdo chtěl, si ještě mohl koupit zmrzlinu a kolem jedné hodiny se už ujíždělo na Ještěd. Tam děti došly pěšky a měly tu čas na prohlídku. Posvačily a od pana starosty dostaly nanuk. Na zpáteční cestě k autobusu se rozdělily na dvě skupiny. Jedna šla dolů pěšky a druhá lanovkou. Ten, kdo šel pěšky, dostal ještě za odměnu tatranku. Odjezd z Ještědu byl asi kolem půl páté a protože zbýval ještě čas, byla naplánována zastávka na Hrubé Skále. Avšak zámek, který se zde nachází, byl uzavřen a tak se děti alespoň vydováděly mezi skalami. Nadšení a za celý den neunavení výletníci museli být posláni do autobusu, aby se mohlo jet domů. Výlet se všem moc líbil, počasí také přálo, takže se celá akce vydařila.

(Brodík 2004/6)


22.5.2004 - SDH Rájec

Soutěž o "Pohár SDH Rájec" s večerní zábavou

V sobotu 22. května se konala v Rájci soutěž v hasičském sportu "Podorlická liga". Tato liga se skládá z několika soutěží, pořádaných na různých místech našeho okresu. K uspořádání soutěže se letos přihlásili již podruhé i hasiči z Rájce. Soutěži bohužel moc nepřálo počasí, po celý den byla zima, ale aspoň nepršelo. Zúčastnilo se 9 družstev žen a 18 družstev mužů. Našim hasičům z Rájce se podařilo dosáhnout vysněného cíle a zvítězit v základním kole na domácí půdě. Tím získali nejvyšší počet bodů do celkového hodnocení Podorlické ligy. Účast v soutěži si vyzkoušeli i junioři z Rájce, kteří se umístili na 15. místě. Ze základního kola postoupilo 5 nejlepších družstev ještě do soutěže "O pohár SDH Rájec". Družstvu hasičů z Rájce, povzbuzenému úspěchem ze základního kola, se podařilo získat 1. místo i v tomto souboji. Tím si obhájili svůj krásný výkon.

Po celý den bylo zajištěno bohaté občerstvení. V průběhu soutěže bylo možné zakoupit si i losy, protože pro všechny přítomné byla připravena tombola jako zpříjemnění soutěže. O tombolu se postarali místní občané a okolní sponzoři. V podvečerních hodinách se konala zábava při živé hudbě pana Vlčka z Častolovic. Na tuto akci se přijeli podívat a navštívit nás i přátelé z Rájce na Moravě. I přes chladné počasí, které zřejmě odradilo občany z našich sousedních obcí z účasti na zábavě, považujeme akci za velice úspěšnou.

Výsledky - V kategorii mužů: 1. Rájec A, 2. Bystré v O.h. A, 3. Tutleky A, 4. Ohnišov A, 5. Častolovice. V kategorii žen: 1. Tutleky, 2. Častolovice, 3. Opočno.

Vítěz "Poháru SDH Rájec" - muži: Rájec A, ženy: Tutleky.

(Brodík 2004/5)


Kliknutím vstoupíte do fotogalerie15.5.2004 - Kostelecké Horky a okrsek

Okrsková soutěž

Třetí sobotu v květnu se v Kosteleckých Horkách konala okrsková soutěž při příležitosti výročí 120 let od založení sboru. Soutěž znepříjemnilo počasí, poslední družstva musela dokončit útok v dešti. Celkem se zúčastnilo 12 družstev mužů, 3 družstva žen a 4 družstva dětí. Po celou soutěž bylo zajištěno občerstvení.

Barbora Čermáková a Tereza Sejkorová (Brodík 2004/6)

Výsledky:

Kategorie mužů:  1. Rájec A,  2. Vrbice A,  3. Kostelecké Horky B,  4. Kostelecké Horky A,  5. Přestavlky A,  6. Rájec B,  7. Krchleby,  8. Přestavlky B,  9. Lhoty u Potštejna, 10. Svídnice,  11. Borovnice,  12. Vrbice B

Kategorie žen:  1. Kostelecké Horky,  2. Vrbice A st.,  3. Vrbice B ml.

Kategorie dětí:  1. Přestavlky - Vlčata,  2. Přestavlky,  3. Lhoty u Potštejna,  4. Vrbice.


2.5.2004 - Homol

Jarní pouť na Homoli

Druhý květnový den byla na Homoli pouť. Už ráno v osm hodin se konala v kostele mše svatá, na kterou přišlo poměrně dost lidí. Ještě více jich však přišlo na druhou, která se konala v 10 hodin. Na prostranství před kostelem byly stánky, kde se prodávala perníková srdce, různé pouťové sladkosti, ale i oblečení, boty a balónky. Po dlouhé době Homol opět ožila a zavítalo sem nemalé množství turistů.

(Brodík 2004/5)

 

Duben 2004:

30.4.2004 - jednotlivé SDH

Pálení čarodějnic

Jako každoročně, i tento rok v jednotlivých částech obce vzplály hranice pro pálení čarodějnic...


24.4.2004 - Přestavlky - Lhoty u Potštejna

Pěšky k "Horákovu buku"

Dne 24. dubna vyrazili příznivci zdravého pochodu k Horákovu buku. Celou akci zorganizoval pan Králik z Přestavlk. Účastnilo se jí 22 turistů a jeden pes, který jim dělal doprovod. Počasí se však moc nevydařilo, ale účastníky to neodradilo a už se těší na další pochod...

(Brodík 2004/5)

 

Březen 2004:

28.3.2004 - Obec Borovnice - Přestavlky

Přátelské posezení s důchodci

Na tento den si dovolil starosta obce ve spolupráci se sociální komisí pozvat všechny důchodce Borovnice, Přestavlk, Rájce a Homole na přátelské posezení. Nedělní odpoledne v Přestavlkách potvrdilo, že dobře organizovaná a prezentovaná akce je vítaným zpestřením každodenního všedního života v naší obci. V rámci této akce vystoupily se svým představením děti z Mateřské školy ve Chlenech pod vedením paní učitelky Dostálové, dále děti a mládež ze Základní školy Lhoty u Potštejna pod vedením paní učitelky Šaldové, Floriánové a slečny Pinkasové. Velmi kvalitní hudební produkci zajistila skupina Petr a Dana pod vedením pana Šimáčka a o velmi kvalitní pohoštění se postarala jako majitelka pohostinství slečna Pavlína Sejkorová.

(Brodík 2004/4)


20.3.2004 - SDH Přestavlky

Ples hasičů spojený s Josefovskou zábavou v Přestavlkách

V tomto roce jsme pořádali vlastní hasičský ples spojený s Josefovskou zábavou. K tanci a poslechu hrála kapela "NAŠLUPKY".

(Brodík 2004/3)


5.3.2004 - Obec Borovnice - Holice

Zájezd do divadla v Holicích

5. března obec Borovnice pořádala zájezd do divadla v Holicích na představení "Lekce lásky". Podle předlohy Zdeňka Zelenky v režii Václava Postráneckého tyto tři poněkud lechtivé příběhy Dekameronu s pestrým dějovým propletencem zahráli V. Postránecký, J. Čenský, J. Bonaventura, M. Kubec, H. Ševčíková a H. Kobrová. Humor, laskavost a radost ze života, to jsou typické znaky těchto půvabných milostných hříček, které jsou nejen oslavou lásky, ale také lékem na posmutnělou duši.

Pro důchodce a mládež byl zájezd jako vždy zdarma, ostatní občané si hradili cenu vstupenky.

(Brodík 2004/3)

 

Únor 2004:

21.2.2004 - SDH Přestavlky

Dětský karneval v Přestavlkách

Nejen dospělí se chodí bavit tancem na různé plesy a zábavy, ale v sobotu 21. února se bavily i děti. V přestavlcké hospodě se totiž konal karneval. Od jedné hodiny odpolední se tu scházely děti z blízkého okolí a předváděly své masky. A že byly různé. Mohli jste tu potkat bílé paní, klauna, vodníka, čarodějnici, selku, Teletubbies, sněhuláka, princeznu, různé tanečnice, Indiána... no prostě vše, na co si vzpomenete. Přišly se pobavit nejen děti hodně malé, ale i docela velké, u kterých by si člověk řekl, že už ani nejsou dětmi. Byly zde pořádány soutěže, při kterých se všichni velice bavili. Různé překážkové dráhy, skákání, provlékání provázku pod oděvem a házení míčků. Každé desáté dítě obdrželo dárek již při příchodu a každý, kdo se zúčastnil nějaké soutěže, byl odměněn také nějakou cenou. Čas tu ubíhal jako voda a nakonec všichni museli chtě nechtě domů. Všechny děti se určitě už nyní budou připravovat na příští rok na karneval do Přestavlk.

(Brodík 2004/3)


7.2.2004 - Kostelecké Horky a okrsek

Hasičský ples

7. února se konal od 20 hodin v kulturním domě v Kosteleckých Horkách hasičský ples.

(Brodík 2004/2)

 

Leden 2004:

27.1.2004 - Borovnice

Posezení s občany v borovnické knihovně

V úterý 27. ledna se uskutečnilo v knihovně v Borovnici posezení, o kterém jsme vás informovali v minulém čísle. Sešlo se zde celkem 17 hostů. Pozváni byli paní Tomková a pan starosta Urbanec. Celou akci organizovali manželé Kaplanovi a paní Prudičová. Zajištěno bylo občerstvení a debatovalo se skoro dvě hodiny.

(Brodík 2004/2)


24.1.2004 - SDH Přestavlky

Valná hromada SDH Přestavlky

Jako každoročně se na počátku roku konala valná hromada. Starosta hasičů pan Sejkora přivítal přítomné na valné hromadě a seznámil s programem. Poté následovala zpráva o činnosti za rok 2003, který byl zhodnocen jako úspěšný. Sbor se zúčastnil několika soutěží, za nejvýznamnější považují 1. místo dětí v Kosteleckých Horkách a 1. místo mužů v Záměli. Pan Králík jako pokladník přečetl rozpočet roku 2003. Pan Vacek za revizní komisi ohodnotil stav za dobrý. Hasičský sbor Přestavlky má 29 členů. Velitel pan Černý podrobně seznámil přítomné s výsledky soutěží dětí a děkuje za jejich činnosti při nácvicích. Nyní hasiči hledají vhodný termín, kdy zorganizují hasičský ples. Další významnou akcí bude dětský maškarní karneval. Přesný termín zatím není znám, ale předběžně je stanoven na únor. Na závěr následovala diskuse, do které se jako první přihlásil starosta obce, aby hasičům popřál do roku 2004 hodně úspěchů. Pan Kaplan děkoval za pozvání jménem rájeckých hasičů a též jim popřál. Při této příležitosti všechny pozval na Podorlickou ligu, která se bude konat 22. května. Poslední informací ze strany starosty hasičů bylo, že pohostinství věnovalo výlohu hasičům pro prezentaci. Poté byla schůze ukončena a přítomní pozváni na občerstvení.

(Brodík 2004/2)


22.1.2004 - SDH Přestavlky

Výloha s trofejemi

Vytvořili jsme na hospodě v Přestavlkách výlohu SDH Přestavlky s trofejemi, vyhranými na soutěžích.

 

Máte-li někdo další informace o činnosti a dění v obci, o kterých zatím nevím, prosím, pošlete mail.

 

Právě se nacházíte na stránce:

Stalo se v roce 2004

Sekce: Dění v obci
Na hlavní stranu   Na první stranu sekce   O krok zpět   O krok vpřed

© Obec Borovnice, webmaster:

Petr Kotera, e-mail webmaster@borovnice.info

Nahoru na začátek stránky   Informace o procházení webem a prohlášení o přístupnosti   Nápověda k používání webu   Zavřít a nashledanou