Obecní části:  Borovnice - Přestavlky - Rájec - Homol

 

                                                    Obecní úřad Borovnice, Přestavlky 1, 517 41 Kostelec nad Orlicí

                                                   tel.: 494 547 102    mobil: 724 181 346    e-mail: obec@borovnice.info

 

 

Kalendář akcí 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 starší

 

Prosinec 2006:

Kliknutím vstoupíte do fotogalerie

31.12.2006 - Rájec

Floriánek na Silvestra opět zazářil!

Divadelní Silvestr v Rájci se pomalu stává tradicí. Na loňský poslední den v roce si místní divadelní spolek "Floriánek" připravil hned dvě premiérová představení. Je to velká rarita, neboť dvě premiéry za večer si nemůže dovolit ani "Národní". První vystoupení, které začalo ve 20.30 hodin nasadilo laťku neskutečně vysoko. Byl to příběh ze života dnešní pubertální mládeže a jmenoval se "Franta a Máňa". Diváci dlouho aplaudovali a dokonce jsme zaznamenali i pokus o mexickou vlnu.

Druhá část večera, která podle zákona musela být zahájena až po 22.00 hodině, patřila lehce erotické hře, která byla nastudována na motivy románu Ordinace v růžové zahradě, s podtitulem "Sisi se vrací". Diváci herce opět odměnili bouřlivým potleskem a náměstek ministra školství R. Vaňous, který zde byl přítomen, nám řekl: "Podle mne i podle reakce přítomných školáků to bylo velmi pěkné a poučné představení a osobně se zasadím o to, aby se tato hra stala součástí rodinné výchovy na základních školách".
Takže na závěr, vážení divadelní abonenti i ostatní diváci, opět v Rájci za rok nashledanou!

(Brodík 2007/1)


Kliknutím vstoupíte do fotogalerie31.12.2006 - Přestavlky

Silvestr v Přestavlkách aneb "Přestavlky hledají SuperStar"

Na Silvestr 2006 byla v Přestavlkách připravena akce, při které byly k mání největší hity od 60. let až po současnost a mimo dalších soutěží také soutěž v karaoke zpěvu s názvem "Přestavlky hledají SuperStar". Oslavy příchodu Nového roku nebyly možná až tak veselé jako v Rájci, účastníci dosti málo využívali možnosti vybrat si vlastní muziku a dlouho se jim ani nechtělo do tance a raději poseděli s přáteli, což nám "odstřelilo" soutěže, které předpokládaly pohyb. Před půlnocí se ale našlo šest (vlastně osm, protože jednu skladbu zazpívalo trio) odvážlivců, kteří se přihlásili do pěvecké soutěže a po půlnoci tedy mohly Přestavlky hledat svou SuperStar, kterou přes problémy s rozbitým mikrofonem nakonec našli a potom se tančilo až do ranních hodin. Přes poněkud klidnější začátek se tedy nakonec lidé pobavili a bylo veselo...

Petr Kotera (Brodík 2007/1)


31.12.2006 - Homol

Půlnoční mše v kostele na Homoli

V letošním roce byla poprvé na Silvestra v kostele na Homoli uspořádána půlnoční mše.


Kliknutím vstoupíte do fotogalerie3.12.2006 - Přestavlky

Rozsvěcení vánočního stromu

Stejně jako v dalších částech obce i v Přestavlkách letos proběhlo rozsvěcení vánočního stromu spojené s kulturním programem, který připravila paní Řičařová. V 16 hodin začala program proslovem na téma Vánoce a poté zazněly z reproduktoru koledy, při kterých si někteří zazpívali. Pro všechny bylo připraveno občerstvení v podobě např. teplého čaje a punče či rumu nebo zákusků a cukroví. Děti vhodily svá přání do krabice pod vánočním stromem, odkud se tato jejich přání jistě dostanou k Ježíškovi. Potom se někteří točili okolo rozsvíceného stromu a nakonec se mnoho účastníků odebralo do tepla přilehlé hospody, kde dále zněly koledy u kterých si někteří opět zazpívali a poté koledy vystřídaly evergreeny pomalé country hudby. Věřím, že tato příjemná akce se stane tradicí a v příštím roce se opět v hojném počtu sejdeme.

Petr Kotera (foto autor a Jiří Vacek) (Brodík 2006/12)

 

Listopad 2006:

Listopad 2006 - DSO Brodec

Skončil jeden z projektů

Ke konci měsíce listopadu skončil projekt dobrovolného svazku Brodec s názvem „Cykloturistika v Brodci“. V rámci tohoto projektu se na cyklookruhu instalovaly cyklozastávky, dále mobiliáře laviček, odpadkové koše a stojany na kola. Hodnota Kliknutím vstoupíte do fotogalerietohoto projektu byla 277.600,- Kč a dotace činila 194.320,- Kč, což je 70%.
Obec Borovnice z těchto dotací postavila a zakoupila 2 cyklozastávky v Přestavlkách a v Rájci, víceúčelový altán v Borovnici, 3 lavičky (2 v Borovnici, 1 v Rájci), 3 odpadkové koše a 3 stojany na kola. Vše v hodnotě 81.349,- Kč. Z této částky obec získala dotaci 56.944,- Kč.

(Brodík 2006/12)

Informační tabule Homole

V rámci projektu "Poznejme se - Poutní místo Homol", spolufinancovaném z Evropské unie, byly v počtu pěti kusů vyrobeny a postaveny informační tabule, které popisují nejen historii poutního místa Homol. Jsou umístěny v Přestavlkách, Borovnici, pod schody Homole, na Homoli a ve Lhotách u Potštejna. Textovou a designovou část zhotovila firma Špaček z Kostelce nad Orlicí.

(Brodík 2007/1)

Umístění informačních tabulí je následující: v Přestavlkách – směruje turisty k poutnímu místu Homol, v Borovnici – text na tabuli je věnován zakladatelce kostela hraběnce z Ugarte, pod Homolí – popisuje pozdně barokní schodiště a přilehlý kopec Chlum, na Homoli – text se věnuje samotnému kostelu a první vzdělávací instituci v regionu a ve Lhotách u Potštejna, která turisty směřuje od Potštejna a Ústí nad Orlicí.

(Brodík 2006/12)


24.11.2006 - Přestavlky

Diskotéka pro mládež

Přestavlcká hospoda uspořádala ve spolupráci s SDH Přestavlky od 19 do 23 hodin pro tancechtivou mládež z naší obce a okolí diskotéku, na které se poté pobavili i starší návštěvníci hospody.

Kliknutím vstoupíte do fotogalerie


18.11.2006 - SDH Borovnice

Zabíjačkové hody

Dne 18.11.2006 proběhly od časných ranních hodin v Borovnici u hasičského klubu zabíjačkové hody. Od 10 hodin měli borovničtí i přespolní občané možnost ochutnat ovar, prdelačku, kroupy, jitrnice a další zabíjačkové speciality, které bylo možné zakoupit i domů.

(Brodík 2006/12)

 

 

 


11.-12.11.2006 - SDH Přestavlky

Demolice přístavby obchodu

Kliknutím vstoupíte do fotogaleriePřístavba obchodu, užívaná původně k uskladnění prázdných přepravek na zboží, se již mnoho let kvůli velmi špatnému stavu neužívala. Protože tato přístavba stála na navážce a neměla dostatečně pevné základy, hrozilo její zřícení. Proto před časem byla železnou konstrukcí sešroubována s hlavní nosnou zdí obchodu, která se ovšem díky tomuto svázání s nestabilní přístavbou začala trhat a hrozilo, že tato přístavba strhne i hlavní nosnou zeď obchodu. Proto jsem jako manžel nájemkyně obchodu došel k závěru, že tento stav je nadále neudržitelný a že tato přístavba musí být bez dalších odkladů zbořena a na jejím místě mne napadla možnost výstavby vlastní hasičské zbrojnice, kterou jsme v Přestavlkách nikdy neměli. O tom se teprve v následujícím roce začalo jednat, ale k demolici přístavby jsme se po dohodě se starostou obce p. Urbancem sešli okamžitě s Jindřichem Sejkorou a mým švagrem Radimem Švehlákem, který nám velmi pomohl se sbíječkou. Zdivo bylo strženo a rampa prozatím zůstala, jelikož v tuto chvíli nebyla pro budovu obchodu nebezpečná.

Petr Kotera

Další články o stavbě zbrojnice:

12/2007 - Otevření • 11/2007 - Dokončovací práce • 9/2007 - Stavba • 4/2007 - Rampa a sklad s WC


11.11.2006 - Obec Borovnice - Holice

Zájezd do divadla v Holicích

Obec Borovnice uspořádala dne 11. listopadu zájezd do divadla v Holicích, kde účinkoval soubor Klicperova divadla Hradec Králové s představením "Petrolejové lampy".

 

Říjen 2006:

Kliknutím vstoupíte do fotogalerie28.10.2006 - DSO Brodec

 

Ukončení sezóny na "Okruhu Brodec"

 

Poslední říjnová sobota patřila milovníkům cykloturistiky. Mikroregion Brodec pro ně totiž připravil akci „Ukončení sezóny na okruhu Brodec“. Při této příležitosti byl okruh Brodec oficiálně otevřen. Zahájení se konalo u vrbické rozhledny, kam se sjeli všichni účastníci, kteří ho chtěli poznat. Obdrželi zde potřebné informace a kartičky, na které sbírali na různých stanovištích cyklookruhu razítka. Každý účastník si podle svého zvolil sám jeho délku. Někteří projeli jen část a získali tak pouze tři razítka, které byli podmínkou k získání poukázky v hodnotě 40 Kč na občerstvení v hospodě v Přestavlkách. Jiní ho projeli celý a do cíle přivezli razítek šest.

 

Na každém stanovišti mohli posedět a obdržet propagační materiály mikroregionu. Cílovou stanicí toho všeho bylo právě pohostinství v Přestavlkách, kde hrála country hudba. Zde nejmladší účastník celé akce od pořadatelů získal přilbu na kolo a naopak nejstarší obdržel sportovní batoh. Počasí celému konání přálo a tak k překvapení pořadatelů byla i velká účast.

(foto Petr Kotera) (Brodík 2006/11)


Kliknutím vstoupíte do fotogalerie28.10.2006 - SDH Rájec - Pernštejn-Černá Hora-Bořetice

Za odměnu jeli na výlet

Jako poděkování za pomoc při organizaci hasičské soutěže Podorlická liga v Rájci, zprostředkovali hasiči zdejším občanům celodenní zájezd. Poslední říjnový víkend tak o půl osmé ráno nasedli do přistaveného autobusu a vybaveni dobrou náladou se vydali na cestu. První jejich zastávkou byl hrad Pernštejn a jeho prohlídka s malým občerstvením v restaurační zahrádce pod hradem. Zde se však moc dlouho nezdrželi, neboť někteří netrpělivci už se těšili na další naplánovanou zastávku v pivovaru Černá Hora. Nejdříve všichni poobědvali ve stylové pivovarské restauraci a potom s plnými žaludky absolvovali prohlídku celého objektu, kde si vyslechli přednášku o výrobě piva a historii pivovaru. Tady se ovšem oproti hradu zdrželi podstatně déle a opustili ho až po několika hodinách, kdy zamířili do sklípku v Bořeticích, skrývajícího několik sudů lahodného vína. Tyto sklípky jsou známy svými aktivitami – mají svou vlastní republiku, která se nazývá Svobodná spolková republika Kraví hora, mají vlastní celnici, vládu s prezidentem, vlastní měnu a banku. Po celý večer tu panovala dobrá nálada a všichni se tu bavili při dobrém víně až do ranních hodin.

(Brodík 2006/11)


Kliknutím vstoupíte do fotogalerieŘíjen 2006 - DSO Brodec - Homol

Poutní místo Homol se mění

Obec Borovnice dlouhou dobu usilovala o jakési zlepšení okolí Homole, které k poutnímu místu přiláká i více turistů. Po značném úsilí se jí to opravdu povedlo. V rámci projektu „Poznejme se - Poutní místo Homol“, při kterém musela prokázat i spolupráci se zahraničím (polským Przewornem), byla zcela obnovena jedna z přístupových cest vedoucí k Homoli ze Závrší a pod homolskými schody vzniklo parkoviště s úplně novým odpočinkovým altánem. Ten ihned posloužil při říjnové akci "Ukončení sezóny na okruhu Brodec" a už teď je zde naplánován sraz harmonikářů, který se uskuteční v příštím roce. Po celém areálu budou do konce listopadu rozmístěny lavičky, odpadkové koše, stojany na kola a informační tabule s historií tohoto místa. Dalších pět těchto tabulí by mělo být umístěno u každé obce – vždy na příjezdové komunikaci.

(Brodík 2006/11)


Kliknutím vstoupíte do fotogalerie15.10.2006 - Obec Borovnice - Přestavlky

Vítání občánků

Nové občánky naší obce jsme přivítali v neděli 15. října ve 14 hodin v Přestavlkách na zámečku. Těmi jsou – Bohoušek Vytlačil z Rájce, Péťa Komárek z Rájce, John James Reynolds z Borovnice, Filípek Kodytek z Přestavlk a Danielka Sejkorová rovněž z Přestavlk. Spolu s rodiči je přivítal starosta obce pan Karel Urbanec a za sociální komisi paní Anna Smolová. Každý občánek dostal pamětní knížku, peněžní poukázku a plyšové zvířátko. Poté byli všichni pozváni na malé občerstvení.

(Brodík 2006/11)

 


14.10.2006 - Přestavlky

DrakiádaKliknutím vstoupíte do fotogalerie

Je tu opět podzim, a tak jsme uspořádali již druhou drakiádu. Na louce se nás sešlo asi padesát a své ratolesti přišli podpořit jak rodiče, tak prarodiče. Na úvod nás seznámila slečna Edita Rabiňáková s psím plemenem Irského setra a předvedla jeho výcvik. Poté se všichni snažili pustit své draky a i když nám zpočátku vítr moc nefoukal a pěkně jsme se naběhali, počasí se přece jen umoudřilo a draci vzlétli. Hodnocen byl nejdéle létající drak Jana Řičaře, druhé místo připadlo Jiřímu Tomanovi za nejvýše vzlétlého draka a nejoriginálnějšího a zároveň největšího draka měl Jiří Černý ml. Z dospělých byla odměněna paní Marie Ješinová za snahu při výrobě a pan Petr Kafka za nejvzornějšího tatínka při této akci. Odměněni byli diplomem a malou pozorností a všichni ostatní nějakou tou sladkostí. Odpoledne jsme stejně jako loni zakončili opékáním párků. Doufáme, že se všem toto odpoledne líbilo a zároveň děkujeme obecnímu úřadu za finanční podporu a společnosti ZOPOS a.s. za posekání louky.

Hana Řičařová a Pavel Králik (foto Petr Kotera) (Brodík 2006/11)


6.10.2006 - Přestavlky

Staré pecky a fláky

Dne 6. října se v přestavlcké hospodě konala od 20 hodin další rocková diskotéka nejen pro starší a pokročilé s názvem "Staré pecky a fláky".

 

Září 2006:

17.9.2006 - Homol

Švestková pouť na Homoli

Jako každoročně na podzim, i tentokráte se konala na Homoli poutní slavnost, při které byly tři mše svaté, a to od 8, 10 a 14.30 hodin.Kliknutím vstoupíte do fotogalerie


 

Září 2006 - DSO Brodec

Odpočinková místa na cyklotrase Brodec

Kromě větších altánů, které byly v poslední době vystavěny např. v Borovnici a na Homoli, bylo po celém Okruhu Brodec vytvořeno několik odpočinkových míst se zastřešenými lavičkami a informačními cedulemi. Jedním z takových míst jsou také Přestavlky, kde starosta obce p. Urbanec s p. Slaninou za pomoci místních občanů toto zařízení usadili.

Petr Kotera (Brodík 2006/11)

 


Kliknutím vstoupíte do fotogalerieZáří 2006 - SDH Rájec

Na tenisovém turnaji bramborák dostal každý, kdo šel kolem...

Občané z Rájce se rozhodli zpříjemnit si jedno zářijové sobotní odpoledne a na místním hřišti se utkali v tenisovém turnaji. Aby ale nezahálel ani pingpongový stůl, rozehráli mezi sebou zápasy i v jejich tělocvičně. Jako každému, tak i místním sportovcům po takových výkonech vyhládne. Bez váhání proto oloupali velké množství brambor, rozehřáli plotýnky a během chvilky se vůně bramboráků linula široko daleko. Protože akci nijak dopředu nenahlásili, každému kdo šel kolem, dali do ruky tuto bramborovou pochoutku a hned ho zvali na další. Nakonec bylo brambor málo a museli ještě nějaké přiloupat.

(Brodík 2006/10)

 


Kliknutím vstoupíte do fotogalerie16.9.2006 - Obec Borovnice - Letohrad-Rokytnice v Orlických horách

Děti se projely starým parním vlakem

Obec Borovnice organizovala dne 16. září výlet pro děti. Tentokrát za senzacemi nejezdily daleko, ale zůstaly u nás v regionu. Hned ráno měly děti na programu návštěvu technického muzea řemesel v Letohradu. Ještě předtím si však udělaly malou zastávku v Žamberku, kde se prošly zámeckým parkem. V muzeu shlédly 40 ucelených expozic od roku 1850 do roku 1930, která je největšího svého druhu v České republice. Součástí expozice je i pohyblivý skanzen řemesel, kde děti měly možnost vidět dřevěné figurky truhlářů, řezbářů, pekařů, tkalců a dalších řemeslníků. Po prohlídce muzea se účastnily stálé expozice Fauna, kde bylo možno vidět přes 2000 druhů ryb, savců a ptáků žijících na území ČR. Po načerpání informací z těchto výstav poobědvaly ve stylové restauraci rovněž v Letohradě. Z Letohradu jejich cesta vedla do Doudleb nad Orlicí, kde právě probíhaly oslavy 100 let založení železnice. Po jedné hodině odpolední tu nasedly do parního vlaku a odjely do Rokytnice v Orlických horách. Cesta tímto vlakem, byla pro děti jistě neuvěřitelným zážitkem, neboť lokomotiva při každém projetí železničních zastávek houkala jako o život a podél trati stály až stovky lidí, kteří jim mávaly. Zpět z Rokytnice do Doudleb jely opět tímto starým vlakem. Celý zájezd, kterého se účastnilo 37 dětí a 9 členů doprovodu, zakončili v potštejnské cukrárně malým občerstvením.

(Brodík 2006/10)


2.9.2006 - DSO Brodec - Przeworno-Kladsko

Zájezd občanů DSO Brodec do Polska

Tři desítky občanů z Mikroregionu Brodec zajeli o uplynulém víkendu do partnerské polské gminy Przeworno. Původně to měla být návštěva spojená s dožínkami (nakonec se nekonaly – počasí poničilo velkou část úrody a zemědělci se dostali do svízelné situace), i tak bylo co vidět. Zaujala 11 let nová, moderně vybavená škola (v Polsku je jiný systém – děti povinně chodí v 6 letech do nulté třídy a pak 6 roků do základní školy. Na ni pak navazuje 7.- 9. třída, které se v Polsku nazývají Kliknutím vstoupíte do fotogaleriegymnázium; ty jsou v Przeworně v jedné budově, vybudované s velkou pomocí Němců.

Z památek naši lidé navštívili právě odkrývané archeologické naleziště na kopci Gromnik nad Przewornem. Z výkladu profesora vratislavské univerzity Krzysztofa Jaworského vyplynulo, že Gromnik je evropskou senzací – archeologové tu totiž odkrývají malou středověkou baziliku s apsidou z 9. až 10. století, tedy období Velké Moravy.

Pokračování návštěvy pak patřilo místnímu vzorně udržovanému kostelu, to včetně okolí na náměstí Jana Pavla II. Mimořádný zájem budila právě dokončená víc než 500 metrů dlouhá hráz poldru (i tam mají velmi zlé zkušenosti s povodněmi v pěti vesnicích této gminy), na jehož obou březích vyrostou sportovní a rekreační zařízení. Není důvod tomu nevěřit, už tato akce – největší do objemu investovaných peněz v gmině Przeworno – je úctyhodná.

Na zpáteční cestě pak naši lidé navštívili Kladsko – prohlédli si tamní malý Karlův most, radnici (na ní i v jejím okolí našli 16 českých lvů, kladské hrabství totiž kdysi patřívalo k českým zemím) a navštívili kostel Nanebevzetí Panny Marie. To byl jeden z nejsilnějších zážitků z této návštěvy Polska – v tomto kostele je pochován první arcibiskup pražský Arnošt z Pardubic. Když budeme novinářsky přesní, pak tedy: U jeho hrobu se naši spolu s polským knězem pomodlili Otčenáš.

Mikroregion Brodec se s polským partnerem může rovnat – za mnohé připomeňme projekt na podporu česko-polské spolupráce „Poznejme se - Poutní místo Homol“, realizovaný za pomoci Regionální rozvojové agentury.
V Mikroregionu Brodec jsou zapojeny obce Borovnice, Chleny, Krchleby, Vrbice, Lhoty u Potštejna a Svídnice na pomezí okresů Ústí nad Orlicí a Rychnov nad Kněžnou. Středisková obec (polsky gmina) Przeworno, ležící v severovýchodní části kladského výběžku, má 5500 obyvatel v 19 vesnicích. V čele gminy Przeworno je fojt Kazimierz Sęga (wójt) a představitelem každé z vesniček je šoltys (sołtys).

Josef Krám, Rychnov nad Kněžnou (foto Petr Kotera) (Brodík 2006/9)


2.9.2006 - SDH Přestavlky - Kostelecké Horky

Byli jsme na soutěži "O Horecký pohár"

2. září jsme se zúčastnili soutěže v Kosteleckých Horkách, kde muži obsadili 7. místo, děti 2. místo a ženské družstvo, složené z větší části také dívkami z dětského družstva, v kategorii žen konečně vyhrálo. Gratulujeme!!!

Petr Kotera (Brodík 2006/9)


Kliknutím vstoupíte do fotogalerie2.9.2006 - SDH Borovnice

Mopedy jely již druhou spanilou jízdu

Za krásného letního počasí se uskutečnila v Borovnici poslední prázdninovou sobotu Spanilá jízda mopedů. Po loňské akci, která byla velmi úspěšná, se pořadatelé rozhodli uspořádat její 1. ročník. Všechny dopředu přihlášené stroje se sjely mezi 12. a 13. hodinou před klubovnou hasičů, odkud ve 13.15 hodin odstartovaly. Jejich cesta byla opravdu dlouhá. Z Borovnice se vydaly přes Přestavlky do Rájce, Kosteleckých Horek, Bošína a přes Skořenice až do Koldína. Tam je při zdolávání kopce směrem na Sudslavu nezaskočily ani nečekané stavební práce na silnici. Ze Sudslavi už sjely z kopce do Lhot u Potštejna a asi po hodině dorazily do cíle. Po malém občerstvení, za stálého povzbuzování přihlížejících diváků, následovalo pět dovednostních soutěží, kterých se zúčastnili všichni jezdci. V nich například zdolávali překážkovou dráhu, jezdili na čas, nafukovali kola nebo zatloukali hřebíky. Po vyhodnocení soutěže byli tři nejlepší odměněni dárkovým balíčkem. Jízdy dlouhé 25 kilometrů se letos účastnilo 17, leckdy i historických strojů z blízkého i dalekého okolí. Jeden k nám přijel až z Třebechovic pod Orebem. Všechny stroje dojely do cíle bez jediné závady, za což patří vyslovit obdiv všem majitelům.

(foto Soňa Rojková) (Brodík 2006/10)

 

Srpen 2006:

26.8.2006 - SDH Přestavlky

Přestavlcký vlk 2006 - 2. ročník

Předposlední prázdninová sobota patřila (po skončení závěrečného turnaje volejbalové školy) druhému ročníku dětské soutěže "Přestavlcký vlk". Protože poslední prázdninový víkend patří v okolních obcích tradičnímu loučení s prázdninami, rozhodli jsme se oproti loňsku posunout tuto soutěž na předposlední prázdninový víkend. V tomto roce to byl ovšem shodou okolností poslední srpnový víkend. Kliknutím vstoupíte do fotogaleriePřestože již od loňského ročníku byl termín dán, některé obce, které původně přislíbily účast, nakonec naplánovaly své ukončení prázdnin také na tento víkend, takže se nám tu sešla při letošním ročníku pouze 4 družstva, což nás velmi mrzelo, už proto, že jsme měli připraveny poháry až do šestého místa, takže pohár by dostala další dvě družstva bez ohledu na umístění. V letošním roce se nám podařilo dětská družstva po téměř dvouleté žádosti ve výzbrojně konečně vybavit přilbami a vrchní částí oděvu.
Výsledky byly následující: 1. místo obsadili chlapci z Přestavlk, 2. místo Krchleby, 3. místo dívky z Přestavlk a na 4. místě skončily děti z Vrbice. Stejně jako v loňském roce získalo družstvo na 1. místě kromě poháru sošku vlka a každý si odnesl domů svou medaili. V příštím roce plánujeme medaile pro první 3 družstva.

Po skončení hlavní soutěže následovala soutěž o dortový pohár starosty SDH Přestavlky. V tomto kole se naše dívky vybičovaly k nejlepšímu výsledku v tomto dni, ovšem po nich šli na řadu ještě naši chlapci, kteří jim to opět nenechali a odsunuli je na druhou pozici. Nakonec to bylo celkem jedno, protože se o dort všichni poctivě rozdělili.
Po vyhlášení kompletních výsledků následovaly další soutěže, jako přetahování hadicí nebo skákání přes švihadlo. V odpoledních hodinách zde bylo možno projet se na koni. Počasí nám sice po většinu dne přálo, ale nakonec nám chvilku sprchlo, což přerušilo fotbalový zápas. Vojenský stan, který byl pro tento případ postaven, nebyl tedy postaven zbytečně. Před deštěm se neschovávali jen lidé, ale u stánku s občerstvením se pod přístřeškem alespoň zčásti schovali také koně, což vypadalo docela humorně - jakoby si zašli na pivo...

Po skončení soutěžního odpoledne byla od 19 hodin uspořádána na sále hospody diskotéka pro mládež, kde se hrálo jako obvykle na přání.
Již nyní je znám termín 3. ročníku, který se bude konat opět předposlední prázdninovou sobotu, tedy 19. srpna 2007. Věřím, že připravíme pěkný program, mnoho zajímavých a chutných cen a těšíme se na větší účast okolních obcí.

Petr Kotera (Brodík 2006/9)


Kliknutím vstoupíte do fotogalerie26.8.2006 - Přestavlky

Zakončení letní volejbalové školy 2006

Každoročně se o prázdninách v naší obci pořádá letní volejbalová škola pod vedením pana Řeháka a pana Urbance. Letos byla zahájena 3. července a k velkému potěšení organizátorů se přihlásilo 9 nových adeptů. Průměrná návštěvnost jedné lekce je 13-18 dětí a mládeže. S touto účastí jsou organizátoři velmi spokojeni.
K dispozici tu jsou dvě volejbalová hřiště, kde trénují zvlášť nováčky a zvlášť již zkušené hráče. A když někdo nehraje fér hru nebo se objeví nadávky a posměšky? Trenér dotyčnému uloží 5 kliků a hraje se dál. Každému žákovi školy je při lekci nabídnuto občerstvení, takže žízní se tu určitě netrpí. Pravidelné tréninky se konaly každé úterý a čtvrtek a kvůli vytrvalému dešti odpadl pouze jeden.

Na konci prázdnin, dne 26. srpna, škola uspořádala od 10 hodin závěrečný turnaj o sladké ceny, který proběhl již za slunečného počasí a žáci tu předvedli to nejlepší, co uměli. 10 nejlepších žáků opět obdrželo triko, tentokráte žluté s emblémem LVŠ Přestavlky a s číslem 7. Byli to: Andrea Podhorníková, Pavel Kodytek, Nikola Wiczaková, Jiří Kaplan, Šárka Kafková, Tomáš Červinka, Hana Vávrová, Jiří Holubec, Lída Vávrová a Jan Holubec. Po skončení turnaje se z hřiště všichni rovnou přesunuli na prostranství před pohostinstvím, kde program pokračoval akcí přestavlckých hasičů k zakončení prázdnin s názvem "Přestavlcký vlk". Příští rok se bude škola konat opět a doufáme, že si cestu ke sportu najdou i další zájemci.

Jiří Řehák a redakce (Brodík 2006/8-9)


Kliknutím vstoupíte do fotogalerie19.8.2006 - DSO Brodec a SDH Borovnice

Oficiální otevření altánu

Dne 19. srpna 2006 proběhlo v Borovnici oficiální otevření altánu pro turisty. U grilované krůty, dobrého piva a pěkné muziky se konalo posezení pro občany a zástupce obce. Hasiči ještě jednou děkují obecnímu úřadu a mikroregionu Brodec za podporu této stavby a všem zúčastněným za provedenou práci. Už po prvních dnech provozu je vidět, že je altán hojně využíván nejen místními občany, ale i cykloturisty z blízkého i dalekého okolí. Proto jsme rádi, že se tato stavba uskutečnila.

(Brodík 2006/10)

 


5.8.2006 - Přestavlky

Memoriál Bohumila Bečičky 2006 - 8. ročník

I přes nepříznivé počasí se v sobotu 5. srpna uskutečnil již 8. ročník turnaje ve volejbalu "Memoriál Bohumila Bečičky". Turnaj je určen pro pozvané týmy neregistrovaných hráčů a v každém šestičlenném družstvu musí být na hřišti minimálně dvě ženy. Letošního ročníku se účastnilo celkem osm družstev. Losování proběhlo v 8 hodin a hra byla zahájena v 8.30 hodin. Místem konání bylo již tradičně hřiště u zámečku v Přestavlkách. Tento ročník byl mimořádný tím, že vítěz získal putovní pohár do trvalého vlastnictví. Od roku 2007 bude putovní pohár nový, který bude nadále propůjčován na jeden rok. O kvalitní občerstvení se po celý den starala restaurace "U medvěda" vedle hřiště.

Pořadí na prvních místech zaujala družstva: 1. Bečička Choceň, 2. Javornice, 3. P.R.D. Přestavlky, 4. L.T.C. Kluč.

Karel Urbanec a Jiří Řehák (Brodík 2006/8-9)

 

Červenec 2006:

Kliknutím vstoupíte do fotogalerie1.7.2006 - Obec Borovnice

Slavnostní svěcení znaku a praporu obce Borovnice

Vznik obecního praporu a znaku není záležitostí několika měsíců, ale několika let. Už dříve se místní samospráva snažila o to, aby obec vlastnila svůj znak a prapor. Nikdy však nenašla společné rozhodnutí k vytvoření těchto symbolů.

Toto rozhodnutí našla až nyní. V roce 2005, po opakovaných jednáních, zastupitelstvo došlo k názoru, že si obec zaslouží mít svůj vlastní znak a prapor. I když ne všichni zastupitelé návrh prosazovali, nakonec byl znak a prapor odsouhlasen. Další diskuze vedly k tomu, jakou bude mít tento znak podobu. Aby tak důležité rozhodnutí nezůstalo jen na zastupitelstvu obce, dostali všichni občané možnost se k problematice vyjádřit ve speciálním čísle zpravodaje Brodík. Nakonec zvítězil návrh pana J. Tejkala, který využil historie naší obce. Definitivní schválení znaku a praporu obce Borovnice proběhlo usnesením ze dne 28. 4. 2005. Následně byl požádán předseda poslanecké sněmovny parlamentu České republiky o udělení symbolů obci.

Konečná podoba znaku je následující: zúžené stříbrné břevno se 4 červenými srdci, červeno-modře dělený štít, na horním okraji jsou 3 vlčí zuby a dole je položená vrš. Erbovní motivy jsou odkazem na jednotlivé etapy dějin jednotlivých částí obce.

Dne 16. 9. 2005 udělil předseda poslanecké sněmovny L. Zaorálek písemné vyhotovení rozhodnutí o udělení znaku a praporu dle předloženého návrhu. Přáním zastupitelstva obce je, aby co nejširší veřejnost tyto symboly převzala s hrdostí a vážností. Vlajkou ani erbem se život v obci výrazným způsobem nemění, přesto den, ve kterém byly tyto symboly svěceny, vešel do historie obce.

Karel Urbanec (Brodík 2006/7)

 

Kliknutím vstoupíte do fotogalerieJak samozřejmě víte, oslava přidělení znaku a praporu a církevního požehnání těmto naším novým symbolům již je za námi a já bych Vám chtěl nyní přinést první informace a několik fotografií z této velmi zdařilé akce. Protože jsem byl zaneprázdněn přípravami kulturního odpoledne v Přestavlkách na návsi, nemohl jsem se zúčastnit dopoledního programu na Homoli a poté v jednotlivých částech obce. Nejsem tedy schopen přiblížit toto dopolední dění ani slovem ani fotografiemi, což bude napraveno v příštím čísle, do kterého by se nám mělo sejít dostatek fotografií a materiálů k sestavení podrobného článku o této akci.

Co se týká kulturního odpoledne v Přestavlkách, všichni občané a hosté měli možnost shlédnout velmi pěkná představení mateřských a základních škol ze Chlen a Lhot u Potštejna. Po celé odpoledne byla možnost projížďky drožkou taženou koňmi do Borovnice a pod Homol a zpět do Přestavlk. Při předvádění koní jsme mohli obdivovat nejen jejich krásu. Všichni víme, že lze naučit našeho psa, aby si na povel sedl, zde jsme byli ale svědky toho, že to lze naučit i koně! A nejen to...

Hasičský zásah přestavlckých dětí, při kterém měly za úkol zachránit papírovou novostavbu, která se ocitla v plamenech, byl spojen s předvedením historické ruční stříkačky hasičů ze Skořenic. To se ale nečekaně změnilo ve vodní "bitku" těchto dvou družstev, ze které se nikdo z nich nedostal suchý.

Poté nám hasičky z Vrbice s pomocníky předvedly hasičský útok ve stylu "Slunce, seno, jahody", který byl velmi dobře herecky zvládnut a přestože některé hasičky tam musely dojet na trakaři a jiné zase dobelhat o holi, útok byl zdárně dokončen...

Dále bylo možno shlédnout dobovou módní přehlídku, při které nám spolu s průvodním slovem byla přiblížena doba od 40tých let minulého století po současnost. Na závěr se ve velkém párty stanu konala taneční zábava s živou hudbou, která byla zakončena okolo druhé hodiny ranní. Zároveň byla na sále pohostinství uspořádána diskotéka pro mládež, kde se hrály skladby na jejich přání a později i na přání jejich rodičů a dalších návštěvníků, kteří zde mládež vystřídali a bavili se až do východu slunce...

Věřím, že se všem zúčastněným tato akce líbila a že se nesmazatelně zapsala do historie naší obce, a proto další, obsáhlejší a ucelenou informaci o této akci přineseme ještě v příštím čísle Brodíka.

Petr Kotera (Brodík 2006/7)

 

Kliknutím vstoupíte do fotogalerieSlavnostní den se vydařil

Hustý déšť minulého dne ustal a uvítal nás 1. červenec 2006, plně ozářený slunečními paprsky. Velkolepé dílo, zanechané hraběnkou z Ugartu - kostel Sedmibolestné Panny Marie na Homoli, bylo svědkem slavnostního vysvěcení znaku a praporu obce Borovnice, spojené se zpívanou mší svatou.

Slavnostní vstup provedli zástupci SDH ve slavnostních uniformách, nesoucí symboly obce k posvěcení. Následoval je pan starosta a přizvaní hosté. Božím chrámem se nesla uvítací slova pana starosty k přítomným, byla připomenuta zakladatelka kostela, schodů i školy a podrobně objasněny znázorněné symboly. Ocenil práci všech, podílejících se na rozkvětu obce. Vamberecký pan farář provedl vysvěcení a svojí kněžskou profesionalitou oslovil všechny bez rozdílu, zda jsou věřící nebo sdílejí odlišný názor. Promluvu zakončil slovy: "Bez božího požehnání, marné lidské namáhání."

Při sestupu po homolských schodech se naskytl nádherný výhled do kraje. Jeho ráz od doby našeho mládí se v mnohém změnil. Pole, oddělená mezičkami, splynula ve velké celky, obydlí získala jinou podobu, přibylo silo a vybudovaly se velké zemědělské objekty. Jenom chlenský kostelík v téměř nezměněné podobě vévodí krajině. Ani tentokrát jsme si se sestrou neodpustily vyhledat naši rodnou chalupu, jako tomu bývalo vždy při účasti na homolské pouti.

Po krátkém zastavení u kapličky v Rájci a Borovnici byl slavnostní akt zakončen před budovou obecního úřadu v Přestavlkách. Průčelí zámečku obohatil znak obce Borovnice a poprvé zavlál obecní prapor.

Kliknutím vstoupíte do fotogalerieOdpolední program obohatily děti z chlenské a lhotecké školy, se zájmem byl shlédnut výcvik koní, uspěla i módní přehlídka. SDH vyrůstají noví pomocníci i nástupci. Minulost přiblížil kočár s koňským spřežením i hasiči s ruční stříkačkou. Úsměvnou scénkou nás pobavili "Vrbičáci".

Příjemnou atmosféru navodila hudba. Pan moderátor, doprovázející celý kulturní program, se dokonale zhostil svého úkolu svojí pohotovou a vtipnou formou.

Bohatost uskutečněných akcí byla zachycena na výstavce fotografií v chodbě obecního úřadu. Při vstupu do obřadní síně nás zaujala nápaditost, jakou byli představeni zastupitelé obce. Nápovědou byla jejich křestní jména.

Tvůrkyně obecní kroniky ochotně zodpověděla všechny dotazy, týkající se této činnosti a přidala i "perličku", zachycenou dřívějším kronikářem. Zápisy do společenské kroniky zpestřují vlastní kronikářčiny kresbičky. Obě vykonávají záslužnou činnost, která poslouží i dalším generacím. Ve staré borovnické knize zápisů listovala paní knihovnice a zájemcům poskytla údaje o jejich rodech, připomenula bohatou divadelní činnost místních ochotníků. Společně s ní se nad starými divadelními fotografiemi skláněli i bývalí účinkující a vzpomínalo se...

Kliknutím vstoupíte do fotogalerieVkusně a přehledně uspořádaná výstava fotografií a obrazů dle jednotlivých částí obce se těšila velkému zájmu. Pěkným dojmem zapůsobila květinami provoněná knihovna a účelně zařízené prostory v přízemí zámečku. Došlo k velkým změnám, za kterými je skryto mnoho lidské práce a vynaložených finančních prostředků.

Velitel přestavlckých hasičů málem nestačil odložit stejnokroj a už zase pobíhal s roztomilou vnučkou v náruči a zařizoval vše potřebné. V pohostinství "U Medvěda" měli všichni napilno s přípravou několika druhů jídel i obsluhou, aby vyhověli všem požadavkům. Pěnivý mok zvlažoval vyprahlá hrdla, někdo přihodil i něco ostřejšího, ale tekutiny v různých podobách doplňovali všichni. V přátelském posezení se povídalo a vzpomínalo. "Stánkaři" se také zasloužili o spokojenost účastníků.

Od tanečních parketů se nesla vlahou letní nocí hudba do všech části obce.

Rodákům upomínkou na slavnostní den bude pozvánka a pamětní pohlednice, znázorňující historickou a současnou podobu obce Borovnice. Odznak uschováme a vzpomínky uložíme v mysli.

Děkujeme všem, kteří se podíleli na přípravách a na úkor svého volného času vynaložili úsilí, aby nám zpříjemnili den.

Jitka Jakubcová, přestavlcká rodačka (Brodík 2006/8)

 

 Kliknutím vstoupíte do fotogalerieKliknutím vstoupíte do fotogalerie

 

Svěcení znaku a praporu naší obce pokládáme za velkou událost, a proto bychom se k ní chtěli ještě jednou vrátit a poděkovat každému, kdo se na organizaci podílel.
Celou slavnost lze rozdělit do dvou slavnostních bloků. Dopolední mše v kostele na Homoli s okružní jízdou po jednotlivých částech obce a odpolední kulturně-společenský program v Přestavlkách. První poděkování patří panu faráři Jiřímu Márovi za velmi lidsky vedenou slavnostní mši a jeho trojí požehnání v místních částech obce Borovnice. Na jeho slova budeme dlouho vzpomínat. Nelze zapomenout na práci paní Libuše Petrašové, která pro tento účel vyzdobila poutní kostel a na celou řadu mnohdy i anonymních občanů, kteří vyzdobili obecní kapličky a připravili tak vkusné a důstojné prostředí pro požehnání místní části obce.

Kliknutím vstoupíte do fotogalerieOdpolední program byl v organizaci dlouhodobě připravovaných vystoupení jednotlivých účastníků a významně doplněný historickou a současnou fotogalerií. Mimořádně zdařilá výstava fotografií, historických písemností a historických i současných kronik byla tak emotivní, že některé rodáky přivedla až k slzám. Neutuchající zájem veřejnosti byl největší odměnou pro organizátory - paní Hanu Řičařovou, slečnu Barboru Čermákovou, paní Boženu Kaplanovou a současné kronikářky obce paní Janu Holubcovou a paní Karlu Hejcmanovou. Osobně všem skládám obdiv a děkuji za velmi zdařilé dílo. Při výčtu všech díků nelze zapomenout na práci převážně členů SDH Přestavlk, Rájce a Borovnice při stavbě párty stanu a zajištění všech důležitých detailů k bezproblémovému scénáři všech kulturních složek celého odpoledne.

Dovolte mi také, abych touto cestou poděkoval dětem a učitelkám MŠ ze Chlen a Lhot u Potštejna, dětem a mládeži ze ZŠ Chleny a Lhoty u Potštejna, dále pak manželům Tomkovým za velmi zdařilé a poutavé vystoupení s jejich čtyřnohými kamarády, dětem a mládeži SDH Přestavlky za ukázku ovládání požární techniky, ženám z Vrbice a SDH ze Skořenic za humornou vložku a všem organizátorům a hlavně vystupujícím za velmi zdařilou módní přehlídku, kterou slavnostní odpoledne vrcholilo. Kliknutím vstoupíte do fotogaleriePoděkování také patří panu Pinkasovi za odpolední vyjížďky v kočárovém potahu a panu Ladislavu Kovaříkovi za zdařilý a vtipný moderátorský projev.

Jako velmi prozíravé se ukázalo zdvojení služeb občerstvení, které u párty stanu zajišťovala firma pana Hubálka a v přestavlckém pohostinství slečna Pavlína Sejkorová. Oběma patří dík za chutnou a pestrou stravu a za dobře chlazené nápoje.
Děkuji také sociální komisi a zvláště členkám, které vítaly všechny účastníky koláčky, fotografií a odznakem obce, panu Petru Koterovi za velmi kvalitní reprodukovanou hudbu a skupině Dobroděj pod vedením pana Bačiny za velmi pěkný výkon při večerní zábavě. Absolutní tečkou a vyvrcholením celého odpoledne bylo vystoupení dvou půvabných tanečnic Kankánu, které bohatým potleskem odměnilo převážně pánské publikum. Jim patří rovněž můj dík.

Ještě jednou mi dovolte poděkovat také všem zastupitelům, kteří větší či menší měrou přispěli k organizační či osobní účasti a ke zdárnému průběhu slavnostního dne.

Karel Urbanec, starosta obce (Brodík 2006/7-8)

 

Kliknutím vstoupíte do fotogaleriePoděkování samozřejmě patří také panu Karlu Urbancovi za zrealizování myšlenky obecního znaku a praporu, za veškeré přípravy a samotnou organizaci slavnostního dne.

A jaká byla účast na této oslavě?
Osobním pozváním bylo sociální komisí osloveno v Borovnici 98 rodáků s rodinami. Slavnosti se zúčastnilo 36 rodáků. Místních rodin tu bylo osloveno 49 a zúčastnili se občané ze 32 rodin.
V Přestavlkách bylo osloveno a pozváno 62 rodáků s rodinnými příslušníky a konečná účast byla 33 rodáků. Přestavlckých rodin bylo pozváno 47 a jejich účast činila 39 rodin.
Z Rájeckých rodáků jich bylo pozváno 47 a zúčastnilo se jich pouze 7. Osobně byli pozváni občané z 32 rodin a účast byla 19 rodin.
Odhadovaná celková účast je více než 500 návštěvníků.

redakce zpravodaje Brodík

(foto Barbora Čermáková, Petr Kotera a Luděk Sládek) (Brodík 2006/8)

 

Červen 2006:

Kliknutím vstoupíte do fotogalerie24.6.2006 - SDH Přestavlky - Záměl

Zúčastnili jsme se také soutěže v Záměli

Další soutěže jsme se zúčastnili v červnu v Záměli. Na této soutěži byli také hasiči z polského Przeworna. My jsme přijeli s 2 družstvy dospělých, 1 dívčím a 1 chlapeckým. Dětská kategorie zde ale nakonec vůbec nebyla, takže naše děti soutěžily v kategorii dospělých!!! Na soutěži bylo celkem 10 mužských a 2 ženská družstva. Naše dívky skončily v ženské kategorii na druhém místě a muži obsadili pěkné 3., 4. a 7. místo. Naše dětské chlapecké družstvo tedy nechalo za sebou mužská družstva, jako domácí Záměl I., Vamberk II., a další domácí Záměl II. Na sedmé místo nejsou naše děti zvyklé, přesto v tomto případě to byl obrovský úspěch!

Petr Kotera (Brodík 2006/9)

 


18.6.2006 - Homol

"Vítání léta" - koncert na Homoli

Dne 18. června se od 14 hodin konal na Homoli koncert skupiny Gema "Vítání léta". Tento koncert byl hodnocen jako velmi zdařilý. Jeho pravidelným každoročním opakováním vchází do povědomí lidí a je čím dál více navštěvovaný. Letos ho navštívilo okolo 60 občanů, a to nejen z naší obce, ale i okolních a z Kostelce nad Orlicí.

(Brodík 2006/7)


Kliknutím vstoupíte do fotogalerie17.6.2006 - SDH Rájec

Dětský den v Rájci

O víkendu 17. června 2006 uspořádali hasiči z Rájce dětský den, který byl rovněž poděkováním místním občanům za pomoc při konání soutěže Podorlická liga. Po celý den bylo k dispozici občerstvení, opékání masa a posezení při hudbě. Pro děti tu byly připraveny soutěže různého druhu. Soutěžilo se v jízdě na kole a koloběžce, skákání na balónech, skocích do vody a mnoha dalších. Za výkony byly všechny děti sladce odměněny. Soutěžit se zachtělo i leckterým dospělým, ale bohužel nesplňovali věkové a váhové požadavky soutěže, a tak nemohli být do závodů přijati. I přes prudký odpolední déšť se dětský den vydařil.

(Brodík 2006/6)

 

Kliknutím vstoupíte do fotogalerie


Květen-červen 2006 - DSO Brodec a SDH Borovnice

Stavba posezení pro turisty

V Borovnici před klubem hasičů na travnaté ploše vyrostl zastřešený altán, který bude sloužit turistům jako odpočinkové místo. Stavba byla provedena svépomocí za pomoci obecního úřadu, státní dotace a několika místních občanů. První práce byly zahájeny v první polovině května. Všem těm, kteří se na této akci zúčastnili, děkujeme.

(Brodík 2006/7)

 

Květen 2006:

Kliknutím vstoupíte do fotogalerie27.5.2006 - SDH Přestavlky - Kostelecká Lhota

Byli jsme na soutěži "Lhotecký Soptík" 2006

Dne 27. května se naše děti zúčastnily 1. ročníku dětské hasičské soutěže "Lhotecký Soptík" v Kostelecké Lhotě. Na tuto soutěž se děti a mládež dopravily na kolech. Jak už to ve Lhotě bývá zvykem, nebyla zde pouze klasická soutěž, ale následovala soutěž v přetahování hadicí. V hlavní soutěži mělo každé družstvo 2 pokusy. Našim dívkám první pokus nevyšel, což je velmi mrzelo a při druhém se jim nepodařilo dosáhnout na pohárová místa. Chlapci ovšem skončili na prvním místě a v následné soutěži v přetahování hadicí se jim podařilo zvítězit také.

Petr Kotera (Brodík 2006/9)

 


26.5.2006 - Přestavlky

Staré pecky a fláky v Přestavlkách

Dne 26. května se v přestavlcké hospodě konala od 20 hodin další rocková diskotéka nejen pro starší a pokročilé s názvem "Staré pecky a fláky".


20.5.2006 - SDH Rájec

Podorlická liga v Rájci

Jako v minulých letech, tak i letos se 20. května konala v Rájci soutěž sborů dobrovolných hasičů v Podorlické lize. Po ranní prezentaci družstev se v 10 hodin odstartovalo a soutěž mohla začít. Počasí závodníkům přálo a o veškeré občerstvení se postarali místní občané. Ve velkém párty stanu, zapůjčeném od DSO Orlice, měli možnost všichni přítomní posedět, občerstvit se a unavení závodníci si odpočinout. Kliknutím vstoupíte do fotogalerieDopoledne bylo možné si také zakoupit losy do tomboly, kde jste mohli získat zajímavé ceny. Po poledni, kdy byla soutěž ukončena, nastalo vyhlášení výsledků a družstva se umístila následovně:
V kategorii mužů:  1. Trnov A, 2. Tutleky, 3. Bystré A, 4. Trnov B, 5. Myštěves, 6. Pšánky, 7. Opočno, 8. Dolní Přím B, 9. Výrava, 10. domácí družstvo Rájec, 11. Bystré B, 12. Dolní Přím A, 13. Dobruška, 14. Častolovice, 15. Hlinné, 16. Lodín, 17. Rájec, okr. Šumperk.

V kategorii žen: 1. Kvasiny A, 2. Kvasiny B, 3. Lodín, 4. Vrbice, 5. Opočno, 6. Tutleky, 7. Dobruška, 8. Bílý Újezd.

Protože občerstvení bylo zajištěno po celý den, ti kteří nespěchali domů tu poseděli a měli možnost během odpoledne shlédnout i přímý přenos MS v ledním hokeji. Místní občané se večer nezalekli ani silného deště a pro všechny zajistili posezení s hudbou a tancem, které se protáhlo až do časných ranních hodin.

(Brodík 2006/6)


Kliknutím vstoupíte do fotogalerie13.5.2006 - SDH Krchleby a okrsek - Brumbárov

Okrsková soutěž v Brumbárově

Okrsková soutěž, kterou tentokrát pořádal SDH Krchleby, se konala v části jejich obce Brumbárov. Začátek soutěže byl po prezentaci sborů ve 13 hodin. Sání bylo prováděno přímo z potoka Brodec. Mimo soutěž vystoupilo mimo jiné také několik družstev z polského Przeworna, se kterým máme přátelské vztahy. Následovala ještě soutěž "O pohár starosty obce Krchleby", který stejně jako putovní pohár okrsku za 1. místo získali hasiči z Kosteleckých Horek. Večer od 19 hodin se konala ve velkém párty stanu zábava se skupinou "Pokrok" a po celou dobu bylo zajištěno bohaté občerstvení.

Petr Kotera

Výsledky:

Kategorie mužů:  1. Kostelecké Horky ml. - 40,21,  2. Kostelecké Horky st. - 42,08,  3. Vrbice A - 43,62,  4. Krchleby - 44,64,  5. Rájec - 45,93,  6. Lhoty u Potštejna B - 46,65,  7. Přestavlky - 49,04,  8. Lhoty u Potštejna A - 54,78,  9. Vrbice B - 55,87,  10. Svídnice - 57,75,  11. Chleny - 58,69,  12. Borovnice - 66,17

Kategorie žen:  1. Kostelecké Horky - 39,94,  2. Vrbice ml. - 43,38,  3. Vrbice st. - 45,79,  4. Přestavlky - 59,30

Kategorie dětí:  1. Přestavlky - 47,95,  2. Lhoty u Potštejna - 51,54,  3. Vrbice - 54,84,  4. Krchleby - 60,19


7.5.2006 - Homol

Jarní pouť na Homoli

Každoroční jarní pouť na Homoli se konala i tentokrát...

 

Duben 2006:

30.4.2006 - jednotlivé SDH

Pálení čarodějnic

Jako každoročně, i tentoKliknutím vstoupíte do fotogalerie rok v jednotlivých částech obce vzplály hranice pro pálení čarodějnic...

 


22.4.2006 - SDH Rájec

Práce v obecním lese

Sbor dobrovolných hasičů Rájec se v měsíci dubnu obci nabídl, že osází stromky část obecního lesa. Jedná se o les směrem z Rájce ke Kosteleckým Horkám. Tato část musela být vykácena z důvodu napadení kůrovcem. Pan starosta stromky zakoupil a hasiči je tu během víkendu začali osazovat.

(Brodík 2006/5)

 


Kliknutím vstoupíte do fotogalerieDuben 2006 - Rájec

Nová tělocvična v Rájci

Jak již jsme psali v minulém čísle zpravodaje, v Rájci se občané rozhodli využít bývalý obchod potravin a vybudovat tu kulturní místnost. Po vymalování zdí a položení nové podlahy sem umístili skládací pingpongový stůl, který jim zakoupil obecní úřad. Protože chtěli, aby tato místnost byla co nejvíce využita ke sportu, pan Nešťák obstaral různé druhy posilovacích strojů a náčiní, na kterých si budou mučit svá těla. Na zeď pak připevnili žebřiny a velká zrcadla. U vstupních dveří je umístěna malá skříňka, kde si všichni nejen odkládají nezbytné pingpongové pálky, ale zároveň tu mají obuv na přezutí. Sklad, který tu byl, už dávno není skladem. Na zemi je položený koberec a je tu umístěn stůl s počítačem, kde má každý možnost využívat připojení k Internetu.

Jak už bývá zvykem, po ukončení celé rekonstrukce a dovybavení místnosti, následovala řádná kolaudace. Za velkých a bujarých oslav, kde nechybělo samozřejmě i šampaňské, tu proběhlo oficiální otevření nové tělocvičny.
Všichni občané, kteří se na rekonstrukci podíleli, by chtěli upozornit místní mládež, že tato nově zrekonstruovaná místnost neslouží k alkoholovým a cigaretovým dýchánkům, ale pouze pro sportovní účely!!!

(Brodík 2006/5)


14.4.2006 - Přestavlky

Staré pecky a fláky v Přestavlkách

Dne 14. dubna se v přestavlcké hospodě konala od 20 hodin další rocková diskotéka nejen pro starší a pokročilé s názvem "Staré pecky a fláky".


Kliknutím vstoupíte do fotogalerie9.4.2006 - Obec Borovnice - Přestavlky

Přátelské posezení s důchodci

Dne 9. dubna 2006 uspořádala obec Borovnice ve spolupráci se sociální komisí přátelské posezení s důchodci, které se konalo v pohostinství v Přestavlkách. Po celé odpoledne tu bylo pro všechny zajištěno občerstvení, pro důchodce byl zajištěn oběd, odpolední káva a zákusek, dámy při vstupu dostaly květinu a o hudbu se postarala skupina Mix Vamberk. Odpolední program vyplnilo vystoupení dětí z mateřské školy Chleny, kdy pod vedením paní učitelky Dostálové přednesly přítomným básničky, děti z mateřské školy Lhoty u Potštejna předvedly spolu s paní učitelkou Štěpánkovou taneční vystoupení a přednesly též básničky. Na programu se podílela i mládež ze základní školy Lhoty u Potštejna rovněž tanečním, ale i divadelním představením.
Letošní účast byla opravdu velká a všichni se již těší na příští setkání.

(Brodík 2006/5)

 

Kliknutím vstoupíte do fotogalerie


1.4.2006 - SDH Borovnice

Vepřové hody

Dne 1.4.2006 proběhly od časných ranních hodin v Borovnici u hasičského klubu vepřové hody. Za účasti mnoha borovnických a přespolních občanů se podával ovar, polévka prdelačka, brambory se zelím, kroupami a prejtem.

(Brodík 2006/5)

 

Březen 2006:

Kliknutím vstoupíte do fotogalerie28.-29.3.2006 - SDH Borovnice

Pomoc občanům Borovnice při velké vodě

Bohužel, ani naše obec se nevyhnula po prudkém tání sněhu a silném dešti rozvodnění všech rybníků a potoků. Ani nemovitosti, stojící na kopci, se neubrání vodě z okolních polí. U jednoho takového případu v Borovnici zasahovali dne 28. a 29. března místní hasiči.

(Brodík 2006/4)

 

 

 


Kliknutím vstoupíte do fotogalerieBřezen 2006

Kulturní místnost v Rájci

Koncem měsíce března se občané v Rájci rozhodli využít zdejší bývalý obchod a vybudovat tu kulturní místnost. A tak jedno sobotní odpoledne se tu sešli a odstěhovali přebytečné regály, vymalovali celou místnost i se skladem, umyli okna, opravili WC a vytřeli podlahy. Nyní firma Jaromír Láska z Vamberka provádí podlahářské práce.

Ve velké místnosti mají v plánu vybudovat posilovnu a umístit tu pingpongový stůl, který jim zakoupil obecní úřad a v malé místnosti (bývalý sklad) bude umístěn počítač pro veřejnost s Internetem.
Všichni mají radost z odvedené práce a těší se, až místnost dokončí, plně vybaví a budou si tu moci zasportovat.

(Brodík 2006/4)


4.3.2006 - SDH Přestavlky

Dětská valná hromada

Dne 4. března 2006 svolalo SDH Přestavlky v přestavlcké hospodě valnou hromadu dětských a dorosteneckých soutěžních družstev. Po shrnutí loňského roku a přednesení plánu na tento rok bylo projednáváno, kterých soutěží by se v tomto roce měly děti zájem zúčastnit.
Velice nás potěšilo, že děti mají zájem zúčastnit se všech nabídnutých soutěží. Po nás, členech sboru, to ale vyžaduje větší účast na nácvicích, protože hlavní trenér Martin Urbanec již nebude moci, vzhledem k novému zaměstnání, věnovat dětem tolik času jako v předchozích letech a v době některých nácviků bude mimo obec. Proto vyzýváme členy našeho sboru, aby zvážili možnost věnovat alespoň při některých nácvicích dětem svůj volný čas. Velitel p. Černý podal návrh, aby se vytvořil seznam, který by rozdělil jednotlivé nácviky mezi všechny členy sboru, takže by se každý účastnil nácviku jen jednou za čas. Tento a případné další návrhy se budou projednávat na členské schůzi, o které budeme členy včas informovat.

Petr Kotera (Brodík 2006/3)

 

Únor 2006:

Kliknutím vstoupíte do fotogalerie18.2.2006 - SDH Přestavlky

Dětský karneval

Dne 18. února 2006 pořádal SDH Přestavlky v přestavlcké hospodě již tradiční dětský karneval. Celý karneval uváděla a soutěže řídila paní Olga Myšáková z Potštejna a nápomocny jí byly její dcera a Šárka Kafková z Rájce. O hudební doprovod se postaral pan Jan Vanický ze Chlen se zpěvačkou Líbou Peškovou.
Poděkování patří sponzorům, kteří se spolu s SDH Přestavlky finančně podíleli na zajištění akce: Obecní úřad Přestavlky a hospoda Přestavlky.
Bylo to příjemně strávené odpoledne a proto můžeme slíbit, že budeme i nadále pokračovat v podobných akcích a již nyní se můžete těšit na příští ročník karnevalu...

(Brodík 2006/3)


17.2.2006 - Obec Borovnice - Holice

Zájezd do divadla v Holicích

V pátek 17. února pořádala obec Borovnice zájezd pro seniory a přátele divadla do Holic na divadelní představení "Čochtan vypravuje". Účinkovala Divadelní společnost Josefa Dvořáka a v hlavní roli nebyl nikdo jiný, než Josef Dvořák, který připravil kouzelný příběh vodníka Čochtana na motivy hry Voskovce a Wericha "Divotvorný hrnec".


Kliknutím vstoupíte do fotogalerie11.2.2006 - Přestavlky

Zimní radovánky v Přestavlkách - stavění sněhových soch

Dne 11. února 2006 se pod vedením p. Hany Řičařové na návsi v Přestavlkách sešli místní "sochaři" s lopatami a kolečky. Přišli děti i dospělí. Netrvalo dlouho a ze sněhu udělali "Přestavlckého vlka". Pánové si "vysochali" půllitr plný piva. Dále se zde postavilo jedno zimní obydlí zvané "iglů" a na závěr byl vytvořen obličej s názvem "politik". Dětem byly rozdány bonbóny a dospělí, ti se bavili jako za mlada. Určitě by se pokračovalo dále, ale je potřeba si nechat nějakou tu inspiraci na některou z příštích příznivých zim.

Pavel Králik (Brodík 2006/3)

 


4.2.2006 - Kostelecké Horky a okrsek

3. Okrskový ples hasičů

3. Okrskový ples hasičů se konal dne 4. února 2006 v Kosteleckých Horkách. Sešlo se zde mnoho zástupců jednotlivých sborů a tak byl sál zaplněn. Kvalitní občerstvení a bohatá tombola byla samozřejmostí. K tanci i poslechu zahrála kapela "Albatros", která svým pestrým repertoárem vyšla vstříc každému.

Petr Kotera

 

Leden 2006:

21.1.2006 - Přestavlky

Premiéra divadelního představení Černých Šviháků

Dne 21. ledna se v přestavlcké hospodě představili Černí Šviháci z Kostelce nad Orlicí s jejich zbrusu novou komedií "BÍLÍ ANDĚLÉ PIJÍ TESAVELU".


21.1.2006 - Rájec

Olympijské hry "Šimberák 2006"

Jedna z největších sportovních událostí letošní zimy se konala dne 21. 1. 2006 v Rájci ve zdejším areálu zimních sportů "Šimberák" s názvem "Olympijské hry ve sjezdu na čemkoliv". Celá akce byla důkladně připravována dlouho dopředu olympijským výborem a na zdárný průběh a bezpečnost dohlížela i hlídka policie České republiky. Olympijský oheň donesla přímo z řeckého Olympu štafeta místních žen, která dorazila přesně ve 13 hodin a na několikátý pokus se jim olympijský symbol i s přilehlým lesním porostem podařilo zapálit. Před plně vyprodanými tribunami se zde i se svými stroji představilo na 20 špičkových olympioniků. Kliknutím vstoupíte do fotogalerieVšichni velitelé vozů se museli před závodem dostavit k antidopingové kontrole, a jak už to při tak vypjatých situacích bývá, ani našim olympijským hrám se nevyhnula dopingová aféra, o kterou se postarala mladá ambiciózní sjezdařka s vozem "Šemík". Té byly nalezeny v kontrolním vzorku nepovolená rumová anabolika. Olympijský výbor dlouho rokoval a nakonec rozhodl, vzhledem k mládí a nezkušenosti, závodnici připustit (do závodu). Dále výbor povolil pouze tento doping: čaj, grog, káva a moravské koláče z místní rodinné pekárny, a to pro všechny přítomné zdarma.
Během závodu byl několikrát překonán rekord tratě a olympijská jury z důvodu vysoké rychlosti závodníků rozhodla o snížení nájezdu. Připomeňme jen, že rekord tratě z roku 1714 držel jistý Jeník Sejkorů z Přestavlk (podobnost jmen je pouze náhodná), který si přes zdejší závodní dráhu zachraňoval holý život útěkem před rozzuřeným medvědem, kterého mylně pokládal za svoji milou Anežku Vrbovou z Rájce, vracející se po nedaleké lesní pěšině z přástek z Kosteleckých Horek.
Celý závod byl tak skvěle finančně dotován, že někteří závodníci, ač trpěli silnými střevními potížemi a nemohli opustit záchodovou mísu ani během samotného závodu, ze soutěže neodstoupili. Dojeli až do cíle, i když během jízdy mísa náležitě ztěžkla. Sbor rozhodčích, který rozhodoval o vítězi, nakonec došel k závěru, že poražení tentokrát zůstali doma a vyhráli všichni.
Originální byly i názvy strojů, jako například: Bílá smršť, Letní pohoda, Westa Hušík, Kaplanecky, Šemík, Jamajský bob, Paní kočárková, Kapota, Nevím, Necky Záryby, Vana… Celé olympijské hry byly zakončeny slavnostním večerem v místním sportovním klubu, kde zazněly lidové písně pod odborným dohledem sopranistky zdejšího pěveckého sboru. Ta na přední místa světových hitparád prorazila s písní „Něpi Fero, něpi vodu“ a mezi přáteli je přezdívána "Jarmilka Šuláková".
Na závěr pro ty, kteří marně očekávali příjezd našeho slavného rodáka a světového šampióna ve sjezdu na čemkoliv René Vaňouse, uveďme, že René byl při svém předolympijském soustředění na Islandu napaden polární vosou, která, jak se následně potvrdilo, byla infikována virem H5N1 a René musel být s podezřením na ptačí chřipku hospitalizován na jedné z Reykjavíckých klinik. Jak nám posléze telefonicky sdělil, určitě se objeví na některé další rájecké akci.
Na úplný závěr děkují organizátoři všem, kteří se zúčastnili a věříme, že se i dobře pobavili. Především oceňujeme hojnou účast z Přestavlk a Borovnice a zveme všechny na již 1. ročník "Rájecké olympiády", která se kvapem blíží a na přípravu strojů již nezbývá mnoho času!!!

(Brodík 2006/2)


20.1.2006 - SDH Přestavlky

Valná hromada SDH Přestavlky

Jako každoročně se na počátku roku konala valná hromada, na které se tentokráte udělovaly medaile a další ocenění dlouholetým a velmi aktivním členům.


13.1.2006 - Přestavlky

Staré pecky a fláky

Dne 13. ledna se v přestavlcké hospodě konala od 20 hodin rocková diskotéka nejen pro starší a pokročilé s názvem "Staré pecky a fláky".


7.1.2006 - Přestavlky

Předpremiéra divadelního představení Černých Šviháků

Dne 7. ledna se v přestavlcké hospodě představili Černí Šviháci z Kostelce nad Orlicí s jejich zbrusu novou komedií "BÍLÍ ANDĚLÉ PIJÍ TESAVELU".

 

Máte-li někdo další informace o činnosti a dění v obci, o kterých zatím nevím, prosím, pošlete mail.

 

Právě se nacházíte na stránce:

Stalo se v roce 2006

Sekce: Dění v obci
Na hlavní stranu   Na první stranu sekce   O krok zpět   O krok vpřed

© Obec Borovnice, webmaster:

Petr Kotera, e-mail webmaster@borovnice.info

Nahoru na začátek stránky   Informace o procházení webem a prohlášení o přístupnosti   Nápověda k používání webu   Zavřít a nashledanou