Obecní části:  Borovnice - Přestavlky - Rájec - Homol

 

                                                    Obecní úřad Borovnice, Přestavlky 1, 517 41 Kostelec nad Orlicí

                                                   tel.: 494 547 102    mobil: 724 181 346    e-mail: obec@borovnice.info

 

 

Kalendář akcí 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 starší

 

Září 2009:

27.9.2009 - Obec Borovnice - Přestavlky

Vítání občánků
Informace o akci by měl přinést Brodík 2009-10.

 (Brodík 2009/10)


26.9.2009 - Obec Borovnice - Hradec Králové

Zájezd pro děti a mládež do Hradce Králové
Informace o akci by měl přinést Brodík 2009-10.

 (Brodík 2009/10)


5.9.2009 - Kostelecké Horky

Byli jsme na soutěži "O Horecký pohár"

Informace o akci by měl přinést Brodík 2009-10.

 (Brodík 2009/10)

 

Srpen 2009:

29.8.2009 - Borovnice

Spanilá jízda mopedů - 4. ročník
Informace o akci by měl přinést Brodík 2009-10.

 (Brodík 2009/10)


29.8.2009 - Rájec

Soutěž o "Pohár SDH Rájec"
Informace o akci by měl přinést Brodík 2009-10.

 (Brodík 2009/10)


23.8.2009 - Przeworno

Na návštěvě polských dožínek
Skupina 29 občanů z mikroregionu Brodec vyrazila 23. srpna do Gminy Przeworno na oslavu dožínek. Po příjezdu jsme se účastnili mše svaté dožínkové, která se u této příležitosti koná na hřišti za účasti nejen rolníků, ale i úředníků samosprávy a přilehlého vojvodství. Po ukončení mše byly vyhodnoceny dožínkové věnce. Nejedná se však o obyčejné věnce, jsou to umělecká díla z obilovin, suchých květů a ovoce různých tvarů. Na slavnosti proběhla i ukázka dřívější práce s obilím – vázání snopů, mlácení obilí cepem atd. Program pak pokračoval vystoupením lidových spolků a zpěvem lidových písní a tanců.

Letošní dožínky měly jednu výjimečnost. Byla to nejen oslava hospodářského roku, ale do programu byla zakomponována i ochutnávka tradiční polské a české kuchyně. Česká delegace přivezla do Polska vepřo-knedlo-zelo, domácí buchty a pivo. Polským přátelům při podávání jídel navíc zahrála "Homolská heligonka" p. Šimáčka a p. Sokolové, po které následoval koncert Kris-Ksiaźe Disco Polo s diskotékovými a popovými hity pro mladé z několika jejich CD. Odpoledne bylo zakončeno společnou večeří, po níž od 20:30 hod. měla koncert vítězka jednoho z ročníků polské "Superstar" Monika Brodka a následovala taneční zábava. My jsme se ale bohužel již museli vydat na cestu domů, i tak se původně plánovaný příjezd do 23 hod. zhruba o hodinu opozdil.

Myslím, že jsme v Polsku zanechali dobrý dojem. Naše jídlo předčilo Poláky připravený Bigos (guláš) a ruské pirohy. Všichni jsme se rozcházeli s přáním dalších společných aktivit a projektů. Jako první zazněla myšlenka hudebního večera.

Karel Urbanec (Brodík 2009/9)


22.8.2009 - Roveň

SDH Přestavlky soutěžil na Rovni
Dne 22. srpna, jsme oplatili návštěvu naší červnové soutěže hasičům z Rovně. Jejich soutěže jsme se zúčastnili již loni, letos nás zde (kromě vydatného deště) zlobil motor stříkačky běžící jen na 3 válce, a tak se nám nepodařilo dosáhnout časů, které bychom chtěli. Děvčata sice provedla rychlý útok, ale díky čekání na vodu, kterou stříkačka stěží táhla, to na první místo nestačilo a v duelu s místními hasičkami se musela spokojit s místem druhým. Muži měli se stříkačkou stejné problémy, přesto jejich výkon stačil na umístění na šesté příčce z celkového počtu jedenácti družstev.

Všem členům přestavlckého sboru, kteří projevují o činnost sboru zájem, patří díky. A především těm, kteří ve svém volném čase všemožně shání potřebné díly a snaží se stříkačku dát do takového stavu, aby byla schopna konkurovat, a to mnohdy i silnějším strojům.

Petr Kotera (Brodík 2009/9)


22.8.2009 - Homol

Homolské schody 2009
Největší charitativní kulturně společenská akce tohoto roku se uskutečnila pod homolskými schody dne 22. srpna. Ani velmi nepříznivé počasí však organizátory neodradilo naplno rozjet připravený program 0. ročníku. Dopoledne, kdy počasí ještě přálo, byly na programu soutěže pro děti, kterým z hlavního pódia také zazpíval písničkář Pavel Půta a popovídala si s nimi pohádkářka Vítězslava Klimtová se strašidlem Vyžlounem Homolkou. Redaktor televize RTA Jan Dušek potom postupně uvedl vystoupení Homolské heligonky Petra Šimáčka a Dany Sokolové, dále vystoupení lidí z pobytového střediska z Kostelce nad Orlicí, DVÚ Kostelec nad Orlicí nebo třeba Scrap music jam.

Kromě velkého množství dětských soutěží o různé ceny, které zde připravil DDM Kostelec n.Orl., zde byla možnost vyzkoušet si paintball či airsoft, projet se na ponících, shlédnout pojízdné informační centrum, tradiční řemesla, zakoupit ručně dělané výrobky nebo si neobvyklým způsobem prohlédnout kostel s průvodcem.

Dopravu zde velmi kvalitně zajišťovaly autobusy, které téměř nepřetržitě přivážely a odvážely hosty. Jako vstupné se prodávaly placky s logem Homole. Přispět jste mohli různou částkou. V předprodeji bylo prodáno 300 těchto placek, přímo pod Homolí pak 700. Předběžný výtěžek pro poutní místo Homol činí 50.000,- korun. Celá akce se odehrála na pozemku p. Šimáčka, který ho destinační společnosti Orlické hory zdarma zapůjčil. Na Homoli v tento den proběhla i charitativní sbírka šatstva pro Diakonii Broumov, kdy byla nasbírána plná Avie těchto věcí. „Oznámený výtěžek 50 tisíc korun, který bude věnován obecnímu úřadu, je bezesporu hodně peněz. V porovnání s realitou však výroba jedné zničené sochy stojí minimálně 60 tisíc. Těchto soch a váz je na schody potřeba 20. Nečekejme, že obnova bude okamžitá a jednoduchá. Byl to první vstřícný krok, který by měl oslovit nejen místní veřejnost k cílené podpoře Homole. Obec se o tuto památku stará řadu let, ale aby tato snaha byla korunována větším efektem, musela by schody vlastnit nebo je mít v dlouhodobém pronájmu,“ vysvětlil starosta obce Karel Urbanec. Kdyby obec schody vlastnila, byla by větší šance na dotace dosáhnout. Lze také vytvořit občanské sdružení pro záchranu poutního místa.

Pro ty, které odpolední deštivé počasí neodradilo a akce se přesto zúčastnili, se organizátoři snažili vytvořit podmínky přestěhováním půlkruhového přístřeší před pódium. V soutěži o "Nejhezčího anděla Homolských schodů", do které na pět desítek keramických, plastových, papírových či skleněných sošek vyrobily skupiny tvůrců, jednotlivci, děti, ale i dospělí z celého regionu, přítomní občané svými hlasy vybrali vítěznou sošku anděla. Výherce získal hodnotnou cenu, poděkování a ocenění si ale zaslouží všechna díla a tvůrci, kteří se do soutěže zapojili a akci takto podpořili.

Hlavním vystoupením dne byl večerní koncert Věry Martinové, který i přes nepřízeň počasí přilákal neskutečný počet návštěvníků. Ti se zdaleka všichni nevešli do velkého párty stanu a pod půlkruhové přístřeší, takže přítomné jistě velmi potěšilo, že se večerní počasí poněkud umoudřilo. Z této celodenní akce najdete na internetových stránkách obce také odkazy na články regionálních redakcí včetně videozáznamu z odpoledního a večerního programu (odkaz na videozpravodajství Orlicky.net) i s krátkým rozhovorem s Věrou Martinovou a kraťoučkým záznamem koncertu. Rádi bychom poděkovali všem, kdo se podílel na přípravě akce, především hlavní organizátorce akce Petře Šutové a Destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko, a dále samozřejmě také všem těm, kteří přispěli na konto záchrany schodů zakoupením pamětní placky Homole. Děkujeme!

 (Brodík 2009/9)


15.8.2009 - Olešnice

SDH Přestavlky na soutěži v Olešnici
Dne 15. srpna se přestavlčtí hasiči zúčastnili soutěže v Olešnici u Rychnova n.Kn., kde se stejně jako loni setkali ještě s jedním sborem z našeho okrsku, a to Kosteleckými Horkami. Letos zastoupení našeho okrsku na této soutěži excelovalo, jelikož místním sborům putovní pohár a kýtu v kategorii mužské odvezli muži z Horek a putovní pohár a kýtu v kategorii žen (přes problémy se stříkačkou) zase děvčata z Přestavlk, čímž se oba putovní poháry dostaly do našeho okrsku. Muži z Přestavlk se umístili na 4. místě s časem o pouhé 0,02 vteřiny (!!!) horším než družstvo na místě třetím. Vezmeme-li v úvahu špatně fungující sklopku a tím způsobené zaváhání rozhodčích, umístění by bylo možná na ještě lepší pozici než třetí (což lze shlédnout také na videu). Ale to nevadí, potěšující je to, že jsme předvedli velmi rychlý a zdárně zakončený útok. A děvčatům za velmi krásný výkon gratulujeme.

Petr Kotera (Brodík 2009/9)


Kliknutím zobrazíte fotogalerii v novém okně1.8.2009 - Přestavlky

Memoriál Bohumila Bečičky
PRD Přestavlky, Choceň 2, Skála Kostelec, Bečičkovy jedničky, Vodníci Záměl, Druidi Sudslava, LTC Kluč, Častolovice – Jdeme na to, TJ Sokol Horní Jelení a Símanka Rychnov nad Kněžnou. Všechna tato volejbalová družstva se účastnila jedenáctého ročníku Memoriálu Bohumila Bečičky, který se tradičně konal na kurtech v Přestavlkách 1. srpna. Bojovalo se zde ve dvou skupinách po 5.

Z první skupiny do semifinále postoupila Choceň 2 a LTC Kluč, z druhé skupiny Bečičkovy jedničky a Símanka RK. Ve finále se utkaly Bečičkovy jedničky s Chocní, aby v kvalitním zápase již počtvrté vyhrály. V tomto družstvu si zahrál i David Bečička, který tak velmi dobře reprezentuje svého dědu.

O občerstvení se tentokráte postarala s částečnými problémy ADEVA Kostelec nad Orlicí. Pro organizátory je to velká zkušenost, ze které se chceme pro příští roky poučit a zajistit pro sportovce servis na vyšší úrovni. Každý z účastníků si odvezl výbornou chlenskou uzeninu, vítěz pak navíc šampaňské a putovní pohár, který přislíbili příštím rokem obhájit. Překvapením nejen pro všechny zúčastněné byl příjezd družstva z Javornice a jejich hlavních protagonistů Mohrových, kteří v tento den ženili syna. Přesně ve 12 hodin přijelo do Přestavlk na náves 17 aut se svatebčany, ženichem a nevěstou, aby si mladý pár mohl dát své první novomanželské podání. Pořadatelé jim předali nový volejbalový míč jako vzpomínku na tento den a naopak byli všichni obdarováni třemi krabicemi koláčů, zákusků a kartonem šampaňského. Pro organizátory tato návštěva byla odměnou, neboť družstvo z Javornice zde startovalo 10krát.

Celý den byl doprovázen slunečným počasím a již dnes se všichni těší na další ročník. Organizátoři by rádi poděkovali za aktivní pomoc při stavbě a bourání párty stanu přestavlckým hasičům a za pomoc při celodenní údržbě kurtů chalupáři Jiřímu Kaplanovi.

Jiří Řehák a Karel Urbanec (Brodík 2009/9)

 

Červenec 2009:

Kliknutím zobrazíte fotogalerii v novém okně24.-31.7.2009 - DSO Brodec

Prázdniny u souseda
Prázdniny u souseda byl projekt přeshraniční spolupráce DSO Brodec a Gminy Przeworno, financovaný z fondů mikroprojektů Operačního programu Euroregionu Glacensis. Ve dnech 24. až 31. července 2009 proběhlo druhé setkání dětí a mládeže z Polské republiky, oblasti Gminy Przeworno a z České republiky, oblasti DSO Brodec. Sedmidenní pobyt se uskutečnil v Kosteleckých Horkách, jedné z devíti obcí DSO Brodec. Pobytu se účastnilo 20 polských dětí, tři vedoucí a tlumočnice. Partnery jim dělala skupina 18ti českých dětí a celý pobyt vedli tři zástupci z řad skautů pod hlavním vedením p. Jana Mencla.

Připravený program byl organizován volným způsobem s důrazem na co největší prostor vlastního rozhodnutí zúčastněných dětí a vedení. Polské děti byly ubytovány v budově bývalé školy, dnes centra lnexu a MAS Nad Orlicí. České děti za nimi každý den dojížděly a od osmé hodiny do sedmnácté hodiny spolu vyplňovaly připravený program. Stravování zajistila stravovací společnost Adeva Kostelec nad Orlicí a konzum paní Kuběnkové z Vrbice. Rámec připraveného programu mimo jiné nabízel ubytování, seznámení s obcí Kostelecké Horky a návštěvu zámku v Častolovicích, návštěvu domu z Modrého kamene s ukázkou pečení chleba a spřádání ovčí vlny, doplněnou poutavým výkladem PhDr. Josefa Kráma o odlišnostech polského a českého jazyka, pěší návštěvu města Chocně, jeho muzea, přírodního parku Peliny a koupaliště, pěší celodenní účast na programu tábora mladých hasičů na louce pod Kozodrami, autobusový zájezd na hrad Litice, Potštejn, zámek Doudleby n. 0., rozhlednu Vrbice a poutní kostel Homol, celodenní zájezd vlakem z Chocně do hlavního města Prahy, sportovní olympiádu na hřišti v Kosteleckých Horkách, zakončenou diskotékou v místním kulturním domě za přítomnosti p. Petra Kotery a na závěr společné rozloučení a odjezd do Polské republiky. Denní program byl operativně doplňován o spoustu různých her, soutěží a sportovních a společenských aktivit. Ve velmi krátké době byl mezi mládeží smazán ostych z částečné odlišnosti jazyka a tam, kde chyběla česká nebo polská slova, byla hbitě nahrazena anglickými výrazy. Při závěrečném dni bylo konstatováno, že pobyt polských dětí a jejich doprovodu se vydařil. Nikdo se nezranil a hlavně ve tvářích dětí byla patrná spokojenost a nadšení ze společných zážitků. Vedení z polské strany dokonce přiznalo, že pobyt v České republice předčil pobyt na polské straně, a to je velmi příznivé uznání, i když naší snahou nebylo někoho porazit, nebo překonat takzvanou nasazenou laťku. Chtěli jsme vytvořit příjemné prostředí, vzájemnou atmosféru a nabídnout české pohostinství. Všem, kteří se na tomto projektu přeshraniční spolupráce podíleli, patří můj velký dík. Zvláště pak děkuji všem dětem z polské i české strany za aktivní přistup a naplnění programu pod názvem PRÁZDNINY U SOUSEDA. Myšlenka vzájemného poznání, navléknutá na naší a polskou mládež, je vykročení správným směrem. Po vzájemném vyhodnocení je možné v této spolupráci pokračovat a hledat další cesty a průsečíky našich společných zájmů. Aktivity se mohou ujmout samy organizace, školy, podnikatelé i jednotlivé obce. DSO Brodec jim bude vždy partnerem a rádcem. Na závěr bych chtěl poděkovat panu Piótru Smólkovi z Borovnice za aktivní přístup a osobní zájem o celý projekt v jeho přípravě i průběhu. Děkuji.

Karel Urbanec, předseda DSO Brodec (Brodík 2009/8)


17.7.2009 - Přestavlky/Vrbice

Na Vrbici za výhledem na zapadající slunce
Dne 17. července se konal další pěší výlet, i když tentokrát poněkud netradiční - odjelo se totiž linkovým autobusem z Přestavlk do Kostelce nad Orlicí a odtud se pak šlo pěšky z náměstí po červené turistické značce přes Lipovou stráň a Suchou Rybnou na Vrbici. Návrat z Vrbice byl v nočních hodinách.

Pavel Králik (Brodík 2009/6)


Kliknutím zobrazíte fotogalerii v novém okně11.7.2009 - Přestavlky

SDH Přestavlky "zasahoval" na svatbě Josefa Černého
Člen přestavlckého hasičského sboru Josef Černý, který je dlouhodobě v USA, přijel počátkem července domů, aby dne 11. července proběhla svatba se slečnou Petrou Dostálovou ze Lhot u Potštejna. To samozřejmě nemohl přestavlcký sbor nechat jen tak a připravil zátah, při kterém svým neuvěřitelným kaskadérským kouskem zahrál cyklista Jiří Černý srážku s vozem novomanželů, kteří se jej jali ošetřovat. Poté na novomanžele čekalo poleno a pila, aby si nařezali dřevo do rodinného krbu. Než však stačili dřevo přeříznout, vyrušilo je při práci volání Jardy Šedy v ženském přestrojení jako jeho bývalé milenky, táhnoucí kočárek s "jejich" miminkem Hankou Řičařovou. Zatímco zhrzená milenka novomanželovi hubovala, že ji nechal s dítětem samotnou, poněkud přerostlé miminko se vrhalo na tatínka. Nakonec se dohodli na mimosoudním vyrovnání a po zaplacení alimentů dostal novomanžel kufr se svým "harampádím" a nápisem USA. Po rozloučení odjeli připraveným kočárem taženým koňmi za dalším programem. Vyzdvihnout je nutné také úžasný výkon konferenciéra celé akce Tondy Ulrycha a poděkování patří všem, kteří se na přípravě podíleli. A novomanželům ještě jednou přejeme hodně štěstí při společné cestě životem.

Petr Kotera (Brodík 2009/8)


2.7.2009 - Přestavlky

Zahájení Letní volejbalové školy 2009
I v roce 2009 byla o prázdninách v Přestavlkách organizována Letní volejbalová škola, jejíž jubilejní 10. ročník byl zahájen první dvouhodinovou lekcí dne 2.července 2009 od 17:00 hod. Škola probíhala jako obvykle na antukových kurtech v Přestavlkách pod vedením dvou trenérů, a to vždy v pondělí a ve čtvrtek od 17:00hod do 19:00hod. Školné činilo na celé prázdniny 50,- Kč a sloužilo výhradně na nákup nápojů pro absolventy. Ti, kteří se účastnili školy poprvé, školné neplatí. Na závěr tréninkového cyklu bylo připraveno vyhodnocení účastníků a ti nejlepší obdrželi bavlněné triko s logem volejbalové školy. Všichni účastníci dostali společné foto a vysvědčení z dosažených výsledků při podání míče, příjmu, bloku, smeči a celkového zapojení do této zajímavé kolektivní hry.

Jiří Řehák a Karel Urbanec (Brodík 2009/6)

 

Červen 2009:

Kliknutím zobrazíte fotogalerii v novém okně27.6.2009 - Brumbárov

Letní slavnost v Brumbárově
Dne 27. června se konala již tradiční Letní slavnost v Brumbárově, kterou ve velmi hojném počtu navštěvují občané z širokého okolí a samozřejmě i z naší obce. Vedle brumbárovské studánky vyrostlo v poslední době vskutku pěkné dětské hřiště s prolézačkami, houpačkami atd., které doplněno na této akci již obvyklými atrakcemi, jako nafukovací hrad, trampolína, dětský kolotoč, elektrické čtyřkolky nebo býk, udělalo velkou radost mnoha přítomným dětem, které si tento den opravdu užily. Ale děti se zde nejen bavily, také zde vystupovaly - mateřská škola ze Chlen zde vystoupila s pásmem písniček a říkanek, velký zájem přítomných vzbudily také mažoretky z Kostelce nad Orlicí. Nechyběl ani facepainting, takže zde bylo možno potkat velké množství zajímavě pomalovaných dětských obličejů. No a samozřejmě zde kromě elektrického býka nemohla chybět také zvířata živá, a tak zde bylo jako obvykle možno projet se na poníku nebo v kočáře taženém koňmi a letošní program byl doplněn ještě o show ptačích dravců Zayferus, kterou se zájmem shlédlo také velké množství návštěvníků.

Celodenní program s bohatým občerstvením a tombolou zakončila večerní zábava s živou hudbou, kde se lidé mohli bavit až do pozdních nočních hodin, čímž Letní slavnost 2009, jedna z největších akcí v našem regionu, dospěla ku svému konci. Práce a starosti s přípravami a zajištěním akce i vynaložené finanční prostředky pořadatelů - obce Krchleby a Mikroregionu Brodec - opět nevyšly naprázdno. Důkazem jsou spokojení návštěvníci.

Petr Kotera (Brodík 2009/7)

Video orlicky.net na YouTube:


21.6.2009 - Brumbárov

Koncert "Vítání léta" na Homoli
Obec Borovnice připravila každoroční koncert na přivítání léta se skupinou Gemma ze Sopotnice.


Kliknutím zobrazíte fotogalerii v novém okně20.6.2009 - Přestavlky

Soutěž o "Pohár SDH Přestavlky"
Dne 20. června se konal na přestavlcké návsi 1. ročník soutěže o "Pohár SDH Přestavlky". Do soutěže se zaregistrovalo 7 družstev mužů, 3 družstva žen a jedno družstvo dětí. Předem sice přislíbilo účast ve všech kategoriích o 1 družstvo více, ale tato družstva nakonec nedorazila, stejně jako se našemu sboru bohužel nepodařilo dát dohromady družstvo nejmenších dětí, jelikož některé z nich byly s rodiči mimo Přestavlky. Počasí nám ale přálo, takže soutěž mohla zdárně proběhnout. V kategorii mužské startovalo nejprve družstvo místních Přestavlk, aby se poté mohlo věnovat zabezpečení soutěže. Jako druhé vystoupily Kostelecké Horky, které spěchaly na další soutěž do Skořenic, nepodařilo se jim ale rozvinout všechny hadice naplno a zasažení terče (shození plechovky) se pak stalo velmi obtížné. Následovalo družstvo z Rovně, které se s časem 24,19 těšilo z prvního místa až do vystoupení posledního soutěžícího družstva mužů z Rájce, kteří je s časem 23,73 předběhli. Na 3. místě za Rájcem a Rovní skončili muži ze Semechnice, 4. byly místní Přestavlky, 5. místo obsadila Sopotnice, 6. Kostelecká Lhota a 7. Kostelecké Horky.

V kategorii dětí nemohla soutěž skončit jinak, než vítězstvím jediného soutěžního družstva Vrbice. V kategorii žen zvítězilo místní družstvo Přestavlk před Sopotnicí a Kosteleckou Lhotou. Jelikož některá družstva po odsoutěžení musela odjet na další akce, nebylo možné soutěžit dvoukolově, jak bylo původně plánováno. Proto byla nakonec zařazena ještě přídavná soutěž v přetahování hadicí. V této soutěži změřili své síly muži i ženy z Přestavlk a Sopotnice, k ženám se přidaly také ženy z Kostelecké Lhoty. Muži se o výhru nakonec podělili a v kategorii žen vyhrála Kostelecká Lhota. Soutěžní odpoledne zpestřila tombola, reprodukovaná hudba a bohaté občerstvení, po skončení soutěže se volně diskutovalo se sbory, se kterými se v našem okrsku příliš nesetkáváme a večer den zakončila taneční zábava s rockovou skupinou Hydra, na které se sešlo více než 100 lidí, což nakonec této akci slušný výdělek. Hudba se účastníkům akce velmi líbila (přijeli i z Rovně) a velmi dlouho zde vydržela i starší generace, což nás potěšilo.

Závěrem chci poděkovat sponzorům obci Borovnice a Zopos a.s., okolním sborům za zapůjčení stánků a lavic a nejvíce děkuji těm, kteří se podíleli na přípravách a průběhu akce.

Petr Kotera (Brodík 2009/7)

Video SDH Roveň na YouTube:


6.6.2009 - Přestavlky

Dětský den
Kliknutím zobrazíte fotogalerii v novém okněLetošní deštivý a chladný přelom jara a léta poznamenal akci, kterou přestavlcký sbor plánoval pro děti na sobotu nejbližší k Mezinárodnímu dni dětí, tedy na 30. května. Bohužel, pro špatné počasí a jinou činnost sboru, kdy se někteří členové podíleli na zabezpečení akce DSO Orlice pod homolskými schody, musela být akce odsunuta o týden na 6. června. Počasí v tento den sice přálo o trochu více, ale stále nebylo ideální a mimo to se v tento den konaly i jiné akce. To se bohužel projevilo na dosti malé účasti dětí, pro které přestavlcká mládež připravila soutěže a sbor ve spolupráci se sponzorem obcí Borovnice zajistil občerstvení a sladké i užitečné odměny.

Děti soutěžily ve slalomu s ping-pongovým míčkem na ruličce, trefovaly se míčem do kruhu, shazovaly míčkem kuželky, podlézaly či skákaly přes švihadlo, učily se chodit na chůdách, pro ty nejmenší zde byl připraven houpací koník a množství kostiček na herní podložce, starší si kromě chůze na chůdách zastříleli ze vzduchovky.

Děkujeme všem, kteří nás při této akci podpořili svou účastí. Přestavlcký sbor plánuje dětský den pořádat i v dalších letech a příští rok určitě připraví opět zábavné soutěžní odpoledne, při kterém, jak doufáme, nám bude počasí více přát a účast dětí i rodičů bude díky tomu větší.

Petr Kotera (Brodík 2009/7)

 

Květen 2009:

Kliknutím zobrazíte fotogalerii v novém okně30.5.2009 - zájezd občanů Rájce

Návštěva elektrárny, zámku a papírny

Oblast Jeseníků si k celodennímu výletu vybrali hasiči z Rájce. Výlet každoročně pořádají jako poděkování místním občanům za pomoc při pořádání hasičských soutěží. Jedním z cílů byla návštěva přečerpávající vodní elektrárny Dlouhé stráně. Na úvod nás čekala zajímavá přednáška, jak vlastně vůbec elektrárna pracuje. Přednáška pokračovala krátkým videozáznamem, který nám doplnil další informace. Za povšimnutí stály i vystavené fotografie, které dokumentovaly několikaletou stavbu komplexu. Po zhlédnutí filmu následovala samotná prohlídka elektrárny. Dlouhým tunelem jsme se dostali až do podzemních prostor, kde se samotná elektřina vyrábí. Bohužel nám počasí nepřálo a nemohli jsme vyjet až na horní nádrž, odkud se voda spouští do dolní nádrže (na vrcholkách v tu dobu napadlo 10 cm sněhu).

Po návštěvě elektrárny následoval výborný oběd ve Velkých Losinách. Odpoledne se pak zájezd rozdělil na dvě skupiny. Jedna směřovala na prohlídku zdejšího zámku, druhá do muzea losinské papírny, která od svého založení nepřetržitě papír ručně vyrábí. Prohlídka byla rovněž obohacena a dokumentární film, který nám představil samotnou výrobu papíru. Měli jsme i tu možnost, poté vše vidět „na živo“. Prohlédli jsme si stroje, ve kterých se směs na papír zpracovává, jednu z pracovnic vyrábějící archy papíru a stroje na louhování a lisování papíru. Zajímavostí jistě bylo, že se jednalo o historické – ruční stroje.

V odpoledních hodinách nás čekal odjezd na Vyhlídku do Vamberka, kde jsme měli připravenu večeři a posezení při hudbě a tanci, které se protáhlo až do pozdních nočních hodin. Zájezd se všem zcela jistě líbil a kromě deštivého počasí se velmi vydařil.

(Brodík 2009/7)


Kliknutím zobrazíte fotogalerii v novém okně9.5.2009 - Brumbárov

Hasičské cvičení okrsku č.18
Druhou květnovou sobotu se konalo hasičské cvičení okrsku č.18, ke kterému patří sbory naší obce. Celkovou přípravu tohoto cvičení převzal SDH Krchleby při příležitosti 120. výročí založení sboru. Na tomto okrskom cvičení byla v rámci příhraniční spolupráce, která byla podporována a financována přes Mikroregion Brodec z fondů EU přítomna i družstva hasičů z polského Przeworna, kteří přijeli již o den dříve na dvoudenní setkání českých a polských hasičů (více níže).

Zahájení vlastní akce provedl starosta SDH Krchleby ing. Zbyněk Myšák a starosta obce Krchleby ing. Myšák st. Následovala vystoupení předsedy Mikroregionu Brodec p. Urbance, velitele okrsku p. Sejkory, zástupce hasičů z Polska a nakonec starosty okrsku p. Břečťana, který za okrsek poděkoval za mimořádnou ípravu a organizaci hasičům a Obecnímu úřadu z Krchleb i se sponzorem Zopos a.s.

Rozhodčí soutěže byli p. Michalec Václav, p. Marek František, p. Matějka a p. Sejkora J., soustředění výsledků provedl p. Břečtan se zástupkySDH Krchleby. Do soutěže byla zaregistrována 3 družstva dětská, 3 družstva žen a 19 družstev mužů (v tomto počtu byla přítomna 4 drstva polských hasičů /straź/). Po ukončení soutěže všech družstev byla uskutečněna další soutěž družstev mužů, kteří se přihlásili do soutěže "O pohár starosty obce Krchleby".

 

Video žen SDH Kostelecké Horky na YouTube:

 

Všechna cvičení proběhla dobře organizovaně a v pádku bez jakýchkoli komplikací. Putovní pohár okrsku, který dosud byl u vítězného družstva z Kosteleckých Horek, byl při této soutěži předán velitelem SDH Kostelecké Horky p. Šedou do rukou zástupSDH Vrbice, kteří tuto soutěž vyhráli. Při slavnostním vyhodnocení byly předány ceny a navzájem si předali dárky také čeští a polští zástupci a sbory. Dort pro polské zástupce předaly spolu s velitelem okrsku děti.

Mimo poděkování za pozvápolských hasů a také ohodnocení perfektní přípravy v tomto nádherném areálu na území Krchleb, je třeba zmínit i zabezpečení několika stánků s různým občerstvením, zapojení místních občanů a dobpasí. Rovněž rozhlasová aparatura a její obsluha, která o probíhající soutěži podrobně informovala, byla na velmi profesionální úrovni.

 

Video mužů SDH Kostelecké Horky na YouTube:

 

Výsledky byly následující:

Družstva mužů Družstva žen Družstva dětí
1. Vrbice 37,10 1. Přestavlky 40,63 1. Lhoty u Potštejna 45,85
2. Kostelecké Horky B 38,50 2. Kostelecké Horky 43,24 2. Vrbice 47,58
3. Rájec A 39,96 3. Vrbice 43,40 3. Svídnice 50,95
4. Kostelecké Horky A 41,35            
5. Přestavlky A 41,51            
6. Krchleby A 42,05            
7. Polsko - straź C 44,03            
8. Lhoty u Potštejna 44,50            
9. Svídnice A 47,77            
10. Přestavlky B 48,88            
11. Borovnice 54,12      

O pohár starosty obce Krchleby

12. Krchleby B 56,36       1. Rájec A 36,92
13. Polsko - straź D 61,59       2. Vrbice 38,34
14. Rájec B 62,35       3. Kostelecké Horky 39,69
15. Svídnice B 63,91       4. Polsko - straź 42,19
16. Polsko - straź B 76,42       5. Rájec B 42,49
17. Polsko - straź A 79,56       6. Krchleby 43,80
N Polom (nedokončeno)

-

      7. Přestavlky A 45,42
N Chleny (nedokončeno)

-

      8. Chleny 50,36

 

František Břečťan, starosta okrsku, upravil Petr Kotera (Brodík 2009/6)


Kliknutím zobrazíte fotogalerii v novém okně8.-9.5.2009 - DSO Brodec

Návštěva polských hasičů v našem mikroregionu
Ve dnech 8. až 9. května navštívila Českou republiku, region DSO Brodec, delegace polských strážáků. 50 strážáků a jejich doprovod přivezl sám wójt Gminy Przeworno pan Aleksander Bek. Program byl první den organizován pracovně a společensky. Polští přátelé navštívili SDH Kostelec nad Orlicí, SDH Vrbice, SDH Rájec a SDH Přestavlky, kde jim byla představena technika a zázemí sborů a ráječtí hasiči předvedli sportovní útok. Kulturně společenský program zajistili hasiči Vrbice při návštěvě otevírání studánky a celý den byl ukončen přátelským posezením při živé hudbě v přestavlcké hospodě.

Chtěl bych touto cestou poděkovat hasičům Kostelce nad Orlicí, Vrbice, Rájce a Přestavlk za vstřícnou pomoc při návštěvě Polských přátel.

9.května byla polská delegace uvítána na vrbické rozhledně a po návštěvě poutního místa Homol se zúčastnila okrskové soutěže při oslavě 120 let založení SDH Krchleby. Brumbárovské zázemí vytvořilo důstojnou kulisu hasičskému umění všech zúčastněných družstev. V tomto klání se neztratila ani čtyři družstva polských strážáků, která předvedla velmi dobrý výkon.

I tento dvoudenní program potvrdil správnost výběru vzájemného kontaktu česko-polských regionů. Při vzájemných diskuzích mezi vedením DSO Brodec a Gminy Przeworno  bylo mimo jiné konstatováno, že na obou stranách hranic tvoří hasiči a strážáci neodmyslitelnou a nenahraditelnou organizaci, která v obou regionech vytváří  aktivní kulturně, společensky a sportovně zájmovou činnost. Pro vedení svazků je to závazek hledání dalších finančních zdrojů na podporu těchto aktivit. Všem hasičům a strážákům patří dík za jejich obětavou práci.

Karel Urbanec (Brodík 2009/6)


Kliknutím zobrazíte fotogalerii v novém okně3.5.2009 - Homol a Přestavlky

Homolská pouť a 3. ročník "Homolských harmonik"

Zvuk harmonik odstartoval v neděli 3. května na Homoli třetí ročník Poutního setkání harmonikářů. V kostele doslova „narvaného k prasknutí“ začala v 14.00 bohoslužba doprovázená několika harmonikáři. Poslechnout si hudbu přichází do kostela stále více a více poutníků, kteří svou cestu spojí s poutí, která je na Homoli vždy ve stejný den konání. Ta letošní se vydařila nejen návštěvností ale i počasím. Po vystoupení na Homoli se část harmonikářů přesunula do pohostinství v Přestavlkách, kde setkání pokračovalo. Celkem jich přijelo téměř 6, a to z Liberce, okolí Prahy a Moravy. Z Moravy k nám zavítala hudební škola 18 dětí se svým učitelem. Během dne do Přestavlk zavítalo okolo 300 diváků, kteří vystoupení účastníků nesmírně chválili. Velký úspěch sklidil stálý účastník na harmonikářích pan Ježek ze Slaného se svým vnukem, kteří jsou již na profesionální úrovni. Setkání bylo ukončeno okolo 21. hodiny závěrečnou skladbou. Každý byl obcí obdarován pamětním zvonečkem s logem Homole, kalendářem a pamětním listem. Letošní ročník je hodnocen jako jeden z nejlepších. Poděkování patří všem, kdo se na přípravě 3. ročníku podílel. Pan starosta děkuje především sociální komisi, bez které by se setkání neuskutečnilo.

(Brodík 2009/5)


Kliknutím zobrazíte fotogalerii v novém okně1.-2.5.2009 - Przeworno, Polsko

Setkání českých a polských hasičů
Dne 1. 5. odjeli do Gminy na dvoudenní setkání i hasiči z mikroregionu Brodec, aby se nejen utkali v požárním útoku, ale poznali také požární techniku a byli seznámeni s činností, financováním a plány hasičů celé gminy Przeworno. Náš mikroregion zastupovali na soutěži muži z Kosteleckých Horek, ženy z Vrbice a družstvo mládeže 15-17 let z Přestavlk. Zbytek autobusu doplnili zástupci mikroregionu, kteří o účast na tomto zájezdu projevili zájem. Po příjezdu do Przeworna započala hasičská soutěž, s jejímž začátkem čekali na náš příjezd. Po organizovaném nástupu před tribunu a úvodu se začalo štafetou, při které každý člen družstva uběhl 30 metrů a každý při tom překonal jinou překážku či jiný úkol. Po dokončení štafety následovala klasická soutěž v požárním útoku. Muži z Kosteleckých Horek předvedli útok, který po sečtení času se štafetou celkově zaujal 1. místo. Nutno podotknout, že Poláci dělají útok odlišným způsobem a nás nechali dělat útok jak jsme zvyklí. Některým družstvům to proto sice trochu vadilo, ale muži z Horek přesto nebyli zařazeni mimo soutěž a odvezli si největší pohár. Ženy z Vrbice neměly soupeře, jelikož v Polsku ženy nesoutěží. Mládež soupeřila s 1 družstvem Przeworna, které mělo věkový průměr zhruba o 2 roky nižší, jiné družstvo tam nebylo. Z tohoto důvodu byly pro ženy z Vrbice i mládež z Přestavlk připraveny poháry a diplomy za účast bez umístění.

 

Video štafety SDH Kostelecké Horky na YouTube:

 

Po skončení soutěže bylo vedle hřiště připraveno občerstvení a mohli jsme zde shlédnout Infobus Orlických hor a Podorlicka, který zde Polákům představoval náš region.

V podvečerních hodinách dorazili do Przeworna po celodenní jízdě také zástupci Borovnice s mopedy, dalšími motocykly a doprovodným vozem. V tu dobu jsme se přesouvali do lesního tábořiště, kde gmina Przeworno připravila pro české i polské hasiče bohaté občerstvení. Došlo i na zpěv střídavě polských a českých písní ve stoje, na obou stranách nechyběly samozřejmě ty s hasičskou tématikou. Navazovaly se přátelské rozhovory a všem se zde velmi líbilo.

Druhý den se po bohaté snídani konala beseda, při které jsme shlédli prezentaci obce a regionu Przeworno a jejich hasičských sborů. Dozvěděli jsme se o činnosti hasičů a způsobu financování sborů. Poté jsme navštívili hasičskou zbrojnici v Przeworně, kde zástupci gminy a polští hasiči dále zodpovídali naše zvídavé otázky a seznamovali nás s jejich technikou.

Po obědě jsme navštívili zbrojnici dalších dobrovolných hasičů gminy Przeworno - v Jeglové. Tam jsme kromě téměř dokončené přestavby zbrojnice (dvě patra nad garáží vypadají téměř jako prostorný otevřený byt) obdivovali nejnovější hasičský vůz celé gminy. Další návštěva vedla k profesionálům do Střelína (Strzelin), kde jsme shlédli techniku, někteří si zkusili sjet z patra po tyči a prohlédli jsme si operační středisko i místo pro odpočinek hasičů.

 

Video útoku SDH Kostelecké Horky na YouTube:

 

Posledním bodem dvoudenního programu byla návštěva botanické zahrady Arboretum Wojslawice, kde jsme si mohli prohlédnout různé dřeviny, květiny i byliny. Odtud jsme odjeli zpět do Przeworna (Převorno), kde jsme po večeři ještě chvíli diskutovali, před budovou školy pořídili skupinové foto a předali si upomínkové předměty, které nám budou připomínat tyto dva velmi krásné dny. Všichni účastníci byli nadšeni a velmi rádi by se ještě někdy takovéhoto setkání zúčastnili. Díky patří samozřejmě polské straně za příjemný program a velkou pohostinnost, ale i zástupcům našeho mikroregionu Brodec, bez nichž by se tato setkání nemohla uskutečnit.

Petr Kotera (Brodík 2009/5)

 

Video útoku SDH Kostelecké Horky 2 na YouTube:

 

Dne 1. a 2. května pokračoval nastartovaný projekt "Prázdniny u souseda" (viz níže) dvoudenním pobytem českých hasičů a doprovodu na hasičském cvičení v Przeworně a vzájemným poznáváním společných nebo odlišných způsobů organizování hasičství. Soutěže se aktivně zúčastnili hasiči SDH Kostelecké Horky, hasičky SDH Vrbice a družstvo mládeže SDH Přestavlky. Jejich vystoupení a předvedení útoků bylo určitě obohacením soutěže a celkové vítězství hasičů Kosteleckých Horek bylo třešničkou na dortu při této návštěvě. Další přátelská posezení a návštěvy sborů místních strážáků byla v mnohém poučná a přínosná i pro naše hasiče.

Návštěvu našich hasičů u polských přátel podpořila i malá skupina motocyklových nadšenců z Borovnice, kteří navštívili Gminu Przeworno na svých, dnes již historických strojích, po vlastní ose. Ujet 150 km s motocyklem Stadion je obdivuhodný výkon a polská strana ho vysoce ocenila. I tato hasičská  aktivita může pokračovat v dalším a hlubším navazování různé spolupráce s využitím možností dalších soutěžních nebo zájmových kontaktů.

Karel Urbanec (Brodík 2009/6)

 

Video útoku OSP Galazczyce na YouTube:

Fotogalerie také na stránkách polské gminy Przeworno www.przeworno.pl (otevírají se v novém okně).

 

Duben 2009:

Kliknutím zobrazíte fotogalerii v novém okně30.4.2009 - Rájec

Slet čarodějnic

Pálení čarodějnic se soutěžemi pro děti a vyhodnocením „nejošklivější“ masky pořádali poslední dubnový den občané Rájce. Odlet na koštěti byl naplánován v 19.00 hodin z návsi. Účast na sletu byla opravdu hojná. Přilétli jak místní, tak i přespolní čarodějnice a čarodějové i přesto, že někteří odjeli na týdenní pobyt do Polska. Jak je vidno z fotek, většina čarodějnických masek byla opravdu velmi povedených.

Po předvedení svých dopravních prostředků a především převleků následovalo utkání v několika soutěžích. Jednou ze soutěží bylo i takzvané překvapení. Čarodějnice se měly shromáždit okolo uzavřeného kbelíku a až byla soutěž odstartována, měly naráz strčit do kbelíku jednu ruku a vytáhnout z něho překvapení. Většina z nich byla velmi překvapená, když se zabořily jen do hustého bahna. Po absolvování všech soutěží byly děti odměněny čarodějnickým diplomem a sladkostmi. Potom se již zapálila hranice, opékali buřty, sedělo se v novém přístřešku a ti starší popíjeli pivo a víno. Kolem půlnoci se s dohořívající hranicí rozcházeli i poslední účastníci příjemně stráveného večera.

(Brodík 2009/5)


Kliknutím zobrazíte fotogalerii v novém okně25.4.-1.5.2009 - Przeworno, Polsko

Výměnný pobyt dětí a mládeže

V rámci příhraniční spolupráce uspořádal mikroregion Brodec a Gmina Przeworno (Převorno) výměnný pobyt dětí a mládeže. V sobotu 25. 4. odjelo na týdenní pobyt do Polska 18 dětí ze ZŠ Lhoty u Potštejna, z naší a okolních obcí. Děti měly po celou dobu návštěvy zajištěný bohatý program, ubytování a stravování v polské škole. Cílem návštěvy byla možnost poznat jinou kulturu, spřátelit se s vrstevníky a prohloubit vzájemnou spolupráci. Českou výpravu v Przeworně přivítal ředitel ZŠ a vedoucí projektu. Po příjezdu zástupci obou stran opětovně prošli připravený program. Dětem zde zajistili denně spoustu kulturních, společenských a sportovních zážitků. Na děti čekalo 20 polských kamarádů, kteří je se vším seznámili. Doprovod našim účastníkům poskytl pan Leoš Matějus, Břetislav Štieber a Helena Nožková. Návrat byl stanoven na 1. 5. Po celou dobu pobytu děti pracovaly na projektu společné reklamy, která bude vypovídat o výměnném pobytu. Prezentace po jejich zpracování naleznete na webových stránkách mikroregionu Brodec, nebo na stránkách Gminy Przeworno.

Starosta obce Borovnice a předseda mikroregionu Brodec pan Karel Urbanec podnikl ve středu 29. 4. rovněž cestu do Gminy Przeworno, kde probíhalo další jednání o spolupráci.

(Brodík 2009/5)

Prázdniny u souseda

Projekt přeshraniční spolupráce DSO Brodec a Gminy Przeworno financovaný z fondů mikroprojektů Euroregionu Glacensis z Operačního programu Česká republika – Polská republika.

Na přelomu měsíce dubna a května 2009 proběhlo setkání dětí a mládeže z České republiky, oblasti DSO Brodec v Polské Gmině Przeworno. Sedmidenního pobytu se účastnilo 18 dětí a 3 vedoucí.  15 dětí zajistila Základní škola ve Lhotách u Potštejna a já bych chtěl i touto formou poděkovat paní ředitelce Bachmanové za vstřícnou regionální spolupráci. Kolektiv doplnil předseda DSO o další tři zájemce z řad školních dětí.

Na Polské straně na naše děti čekalo 20 žáků Základní školy z Przeworna a tři učitelky pověřené vedením programu. Vedoucím výměnného pobytu byl p. Leoš Matějus a pomocníky mu byli p. Nožková a p. Štieber. Všichni tři se zhostili nelehkého úkolu velmi dobrým a zodpovědným způsobem a patří jim za odvedenou práci veřejné poděkování. I když ani jeden nemá pedagogické vzdělání, velmi dobře pochopili smysl tohoto výměnného pobytu a stali se spolutvůrci prvního setkání na Polské straně. Věřím, že jejich zkušeností využijeme i při pobytu Polské mládeže poslední týden v červenci u nás v regionu DSO Brodec.

Námětem společných setkání není jen zábava ale volnou formou vzájemného kontaktu poznávání jazykových odlišností, kulturních památek, zvyků a folkloru, odlišnosti kuchyní atd. Vše se zpracovává do společného počítačově upraveného rámce a po sedmi dnech je předkládán výstup z celého sedmidenního pobytu.  

Ve velmi krátké době byl mezi mládeží smazán ostych z částečné odlišnosti jazyka a tam, kde chyběla česká nebo polská slova, byla hbitě nahrazena anglickými výrazy. Podle předaných dokumentů a závěrečného mítinku jsem nabyl přesvědčení, že se výměnný pobyt povedl a polská strana se ho s vydatným přispěním naši výpravy zhostila velmi dobře.

Myšlenka vzájemného poznání, navléknutá na naši a polskou mládež je vykročení správným směrem. Po vzájemném vyhodnocení je možné v této spolupráci pokračovat a hledat další cesty a průsečíky našich společných zájmů. Aktivity se mohou ujmout sami organizace, školy, podnikatelé i jednotlivé obce. DSO Brodec jim bude vždy partnerem a rádcem.

Ještě jednou chci poděkovat p. Matějusovi, p. Nožkové, p. Štieberovi a všem dětem které se účastnily prvního výměnného pobytu v polské Gmině Przeworno za vzornou reprezentaci našeho regionu a České republiky.

Karel Urbanec (Brodík 2009/6)

Fotogalerie na www.przeworno.pl (otevírá se v novém okně).


Kliknutím zobrazíte fotogalerii v novém okně25.4.2009 - DSO Orlice

Otevírání cyklosezóny
Poslední dubnový víkend proběhl již čtvrtý ročník tradiční promoakce DSO Orlice Otvírání cyklosezóny, v letošním roce nesoucí název Na kole po venkovských stezkách. Mezi 8 a 9 hodinou proběhla na náměstí registrace v infobusu Orlických hor a Podorlicka a prvních 100 účastníků obdrželo cyklomapu a poukázku na občerstvení. V 9 hodin ohlásila předsedkyně svazku Ing. Ivana Červinková slavnostní start, ačkoliv většina účastníků, kterých bylo překvapivě 260, se rozhodla, vydat se po vlastní ose.

První zastávku jsme absolvovali v Libli za školou, kde paní starostka Šedová zajistila občerstvení a orazítkovala účastníkům registrační lístky. Po cestě jsme zastavili na mlýně Podlíska, který se nachází nedaleko Lible. Paní majitelka nám řekla něco o historii mlýna a my jsme mohli obdivovat jejich nádherné řešení zahrady. Druhé razítkovací stanoviště zajistila palírna Libotovských na Malé Ledské. Kdo měl chuť, ochutnal výbornou pálenku, kterou pan Libotovský vyrábí a prohlédl si jejich provozovnu. Poslední zastávkou byl hostinec U Joudy ve Zdelově, kde nás kromě střílení z luku čekal výborný gulášek.

Závěr celé akce proběhl na Penaltě v Kostelecké Lhotě, kde kromě slosování cen proběhlo za účasti médií slavnostní otevření nového dětského hřiště. Všichni si užívali občerstvení, které zajistila firma Adeva za doprovodu hudebního divadélka ALE JO. Čtvrtý ročník akce překvapil množstvím cyklistů, kteří se akce účastnili. Pokud se budou i další ročníky nést v tomto duchu, musíme zvednout nároky na organizaci. Označit lépe trasu, doplnit ji o živé obrazy a vytvořit druhý okruh pro náročnější cyklisty.

Velké díky patří všem sponzorům: firmě Adeva a panu Hubálkovi, firmám Paintball Týniště nad Orlicí, Pleva Potštejn, Restaurace - Cukrovar Holešov, Městu Kostelec nad Orlicí, ZOPOS Přestavlky, Tiskárně AG TYP Kostelec nad Orlicí, Tomacon s.r.o., kadeřnictví PRO FIT Pavlína Junková, hrad Litice, Správa Kolowratského rybářství, AMT výšivka s.r.o.

RTIC o.p.s. (Brodík 2009/5)

 

Březen 2009:

28.3.2009 - Borovnice

Tradiční zabíjačkové hody
Borovničtí hasiči pořádali další zabíjačkové hody, kam mnoho lidí přišlo ochutnat ovar, polévku prdelačku, kroupy, jitrnice atd. s možností zakoupení masa i zabíjačkových pokrmů domů za lidové ceny.


Kliknutím zobrazíte fotogalerii v novém okně22.3.2009 - Přestavlky

Posezení s důchodci

Tradiční odpolední posezení s důchodci uspořádala v neděli 22. března sociální komise a obec Borovnice. K poslechu a tanci přijelo zahrát a zazpívat již všem známé duo Petr a Dana z Chocně. Pobavit se letos přišlo více než 50 našich občanů. Pro každého bylo připraveno bohaté občerstvení spojené s večeří a dámám byly tradičně předány květiny. Program obohatily děti z mateřské školy ve Lhotách u Potštejna, které nejen zpívaly a recitovaly básničky, ale zatančily i moderní tance. Pozvání na posezení přijala i mateřská škola z Chlen. Děti zde odpoledne vystoupily s pásmem písniček a básniček.

Nikdo z návštěvníků nespěchal za denními povinnostmi a v Přestavlkách se veselil až do večerních hodin. Poděkování patří všem, kdo akci připravil a organizoval, kdo se podílel na zábavě a přípravě pití a dobrého jídla.

(Brodík 2009/4)


13.3.2009 - Holice v Čechách

Divadelní zájezd do Holic
Obec Borovnice ve spolupráci se sociální komisí pořádala další pravidelný divadelní zájezd do kulturního domu v Holicích na lehce lechtivou komedii "ZÁMĚNA ANEB KDE JSI VČERA BYL A S KÝM?" s hereckým obsazením Pavel Nový, Mario Kubec, Hanka Čížková, Martin Sochor a Jitka Asterová. Senioři a studující mládež měli zájezd zcela zdarma, ostatní účastníci si hradili cenu vstupenky.


Kliknutím zobrazíte fotogalerii v novém okně7.3.2009 - Přestavlky

Přestavlcký karneval 2009

Karneval v Přestavlkách, který SDH Přestavlky pořádá již řadu let, se letos dočkal poněkud nové podoby. Dospívající mládež z řad přestavlckých hasičů připravila mnoho soutěží a her na tradiční odpolední dětský karneval, kterým po krátké úvodní scénce provedla v pohádkových převlecích velké množství dětských masek, které se na karneval dostavily. Některé soutěže ani nebylo možné zařadit, protože velký počet masek by potřeboval na jejich absolvování nejspíše dva dny. Po úvodní promenádě masek děti v soutěžích jako sbírání co nejvíce zátek od PET lahví, které byly po sále rozházeny, šlapání balónků přivázaných k noze, házení míčků do terče - sněhuláka, Kliknutím zobrazíte fotogalerii v novém oknězávodech na koloběžkách, rozpoznávání barev, malování poslepu, tanci kolem židlí nebo třeba v kuželkách a mnoha dalších vyhrávaly ceny v podobě sladkostí, drobných hraček nebo potřeb pro kreslení a psaní do školy či pro zábavu. Hodnotnější ceny, plyšového medvídka, se dočkala „Beruška”, která vyhrála první místo při vyhodnocení nejlepší masky karnevalu, menší ceny obdrželi malý „Kominík” a „Policajt” za druhé a třetí místo. Za finanční příspěvek na nákup těchto cen děkujeme obci Borovnice a rodičům dětí děkujeme za příspěvky na dobrovolné vstupné, na němž bylo vybráno krásných 1.990,- Kč.

Večer od 20 hod. se letos nově konal karneval také pro dospívající mládež a dospělé, na kterém se sešla také velká spousta zajímavých masek (viz druhá fotogalerie). Pro příští rok bude večerní karneval obohacen o program, který již mám v hlavě, takže se těšte...

Petr Kotera (Brodík 2009/4)

 

Únor 2009:

Kliknutím zobrazíte fotogalerii v novém okně21.2.2009 - Přestavlky

Zimní radovánky v Přestavlkách

Protože letošní zima byla na sníh opravdu bohatá, mohla p. Hana Řičařová dne 21. února uspořádat na návsi v Přestavlkách po třech letech opět odpoledne, při kterém se sešli místní "sochaři" s lopatami a kolečky. Dostavily se děti, mládež i dospělí. Opět zde byl vytvořen půllitr piva, dále zde vzniklo množství menších výtvorů, jako strašidlo, pařez s houbami, traktůrek nebo pyramida a nakonec opravdu pěkné velké auto. Mládež si na jedné z hromad sněhu zaskotačila, opékali se párky a na zahřátí byl připraven čaj, který si někteří ředili rumem.

 Petr Kotera (Brodík 2009/3)

 

Kliknutím zobrazíte fotogalerii v novém okně


 

14.2.2009 - Přestavlky

Pěší výlet na vepřové hody na Vrbici

Na 3, ročník výletu na Vrbici se vydalo 15 účastníků z Přestavlk, Borovnice, Lhot u Potštejna, Chlen a Ústí nad Orlicí. Cesta vedla přes Borovnici zkratkou do Chlen, asi nejhorší úsek, jelikož bylo zaváto sněhem. Přes Chleny k hájovně byla cesta částečně prohrnuta, jen horší počasí znemožnilo rozhlédnout se do širokého okolí. Nikomu to náladu ale nepokazilo. Na Vrbici jsme dorazili právě včas, zrovna se podával ovar, polévka a další zabijačkové speciality. Všichni odcházeli domů spokojeni.

 Pavel Králik (Brodík 2009/3)

 


Kliknutím zobrazíte fotogalerii v novém okně7.2.2009 - Přestavlky

Borovnice Cup 2009

První turnaj ve stolním tenise pod názvem Borovnice Cup se konal dne 7. února v jídelně ZOPOSu v Přestavlkách. Turnaje se mohli účastnit zájemci z naší obce, kteří nejsou registrováni jako aktivní sportovci. Turnaje se účastnilo 12 hráčů, kteří byli rozlosováni do dvou skupin po šesti hráčích. Celkovým vítězem turnaje jednotlivců se stal nejmladší hráč Jiří Holubec z Přestavlk. Druhé místo obsadil Milan Junek, na třetím místě skončil Dušan Junek. Na závěr sportovního odpoledne byla sehrána čtyřhra s následujícími výsledky:

1. místo – F. Sládek a K. Urbanec

2. místo – J. Holubec a K. Mejtský

3. místo – D. Junek a B. Kaplan

Poděkování patří zejména ZOPOSu za zapůjčení prostor jídelny a všem divákům, kteří přišli povzbudit hráče a pobavit se sportem. Tento turnaj by chtěli pořadatelé podporovat a navázat na tradiční turnaj na Vrbici. V příštím roce bude vypsán i pro hráče z okolních obcí. Podmínkou však i nadále bude NEREGISTRACE!

 

Leden 2009:

Kliknutím zobrazíte fotogalerii v novém okně24.1.2009 - Chleny a okrsek

6. ples hasičů okrsku č.18
V tomto roce se konal již 6. okrskový ples, jehož pořádání se tentokráte ujali hasiči ze Chlen. Bohatou tombolu čítající 120 cen a kvalitní občerstvení zajisté ocenil plný sál slavnostně ustrojených tancechtivých lidí a mezi návštěvníky nechyběli jako vždy zástupci z naší obce, letos také z řad mladších členů sborů.

(Brodík 2009/2)

 

 


17.1.2009 - SDH Přestavlky

Výroční valná hromada SDH Přestavlky

Hasiči z Přestavlky se sešli na své pravidelné lednové výroční valné hromadě, kde zhodnotili činnost v uplynulém roce a vytyčili úkoly pro rok nadcházející.


Kliknutím zobrazíte fotogalerii v novém okně10.1.2009 - Rájec

"Sjezd na čemkoliv" v Rájci

Po několika neúspěších, kdy počasí nehrálo občanům Rájce do karet, se podařilo v lednu uspořádat 1. ročník “Sjezdu na čemkoliv”. Předchozí 0. ročník se odehrál na kopci Šimberák, letos se pořadatelé rozhodli místo konání přesunout na kopec směrem k Borovnici. Změřit své síly a předvést umění přijely desítky originálních strojů. Účastníci byli letos velmi snaživí a v mnoha případech přijeli s perfektně sestavenými a vybavenými stroji. Předvedla se například pojízdná kancelář se sekretářkou (na závěr byla řádně odměněna), ne až tak perfektně ustlaná postel, letní set se slunečníkem, kdy se účastníci nebáli navzdory mrazivému počasí obléknout i plavky, pojízdné židle, křesla, houpací kůň, rychlosekačka na trávu, pivní sud na lyžích a mnoho dalších propracovaných strojů. Po prezentaci a zaregistrování byla zahájena takzvaná „zahřívací jízda“. Sjezdaři předvedli, co jejich stroje umí a teprve při druhé jízdě se mohla hodnotit rychlost závodníka, elegance sjezdu, nápaditost a ujetá vzdálenost.U některých bylo hodnoceno vůbec to, zda dojeli do cíle. Některé stroje absolvovaly obě jízdy, jiné vydržely jen tu první. I to však hodnotící komise, která byla před zahájením sestavena, uznávala. Nejlepší z nejlepších byli odměněni sladkostmi, diplomem, děti plyšovými hračkami a dospělí něčím ostřejším. Pro všechny bylo zajištěno občerstvení v podobě grogu a pod základnou byla do sněhu vyhrabána díra, kde si bylo možné opéct vuřty. Pořadatelé děkují všem za bohatou účast a přípravu originálního odpoledne. Už nyní se těší na příští rok, kdy bude odstartován 2. ročník.

(Brodík 2009/2)

 

Máte-li někdo další informace o činnosti a dění v obci, o kterých zatím nevím, prosím, pošlete mail.

 

Právě se nacházíte na stránce:

Stalo se v roce 2009

Sekce: Dění v obci
Na hlavní stranu   Na první stranu sekce   O krok zpět   O krok vpřed

© Obec Borovnice, webmaster:

Petr Kotera, e-mail webmaster@borovnice.info

Nahoru na začátek stránky   Informace o procházení webem a prohlášení o přístupnosti   Nápověda k používání webu   Zavřít a nashledanou