Obecní části:  Borovnice - Přestavlky - Rájec - Homol

 

                                                    Obecní úřad Borovnice, Přestavlky 1, 517 41 Kostelec nad Orlicí

                                                   tel.: 494 547 102    mobil: 724 181 346    e-mail: obec@borovnice.info

 

 

Kalendář akcí 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 starší

 

Prosinec 2008:

31.12.2008 - Rájec

Rájecká divadelní prkna opět ožila

Kliknutím vstoupíte do fotogaleriePřed letošním Silvestrem se ráječtí divadelníci nechali inspirovat současnou filmovou premiérou „Sněženky a machři po 25 letech“a na silvestrovskou noc si nastudovali volné pokračování veleúspěšné hry, kterou nazvali „Franta a Máňa po 25 letech“.

Hlavní hrdina Franta, ač jeho knír vykazoval již známky vypelíchanosti a kořalička vymalovala jeho nos do barvy dozrávajícího šípku, vypadal na svůj pokročilý věk poměrně zachovale. Poněkud hůře na tom byla jeho divadelní partnerka Máňa, jejíž tvář poznamenal nezřízený sexuální život v mládí a poté i výchova jejích 14ti dětí, které se jí v důsledku toho narodily. Co se však nezměnilo, ba naopak dozrálo k dokonalosti, je jejich herecké umění. Franta i Máňa byli jako vždy na svoje vystoupení dokonale připraveni a své role poctivě pilovali již od léta.

Jejich neskutečně dlouhé dialogy (velice náročné na paměť) byly přerušovány pouze potleskem obecenstva. A když už to vypadalo, že Frantovi přece jen dojde dech, situaci zachránil místní hoteliér a sponzorsky mu natočil jedno pivo. Franta a Máňa se již stali pojmem nejen pro místní, ale na jejich představení pravidelně dojíždějí diváci až z Benešova a Berouna (ten z Benešova bejvá obzvlášť divokej). Po divadle následovala jako vždy veselá zábava, novoroční přípitky, ohňostroj, hudba a tanec až do rána. Silvestrovská oslava se jako vždy vydařila a zcela určitě se na ní bude ještě dlouho vzpomínat.

(Brodík 2009/1)


13.12.2008 - SDH Rájec

Výroční valná hromada SDH Rájec

SDH Rájec pořádalo výroční schůzi opět v prosinci již tradičně v rájeckém pohostinství na zastávce.

 

Listopad 2008:

Kliknutím vstoupíte do fotogalerie30.11.2008 - Přestavlky

Rozsvícení vánočního stromu v Přestavlkách

Na první adventní neděli dne 30. listopadu se rozzářila vánoční výzdoba i na stromech v Borovnici a Přestavlkách. Ani zde nechyběl doprovodný program a malé občerstvení.

V Přestavlkách po úvodních slovech o adventu paní Řičařová uvedla scénku, jejíž scénář byl sestaven dle informací z internetových stránek s vánoční tématikou. Místní hasičská mládež formou živého Betlému předvedla přes dva tisíce let starý příběh o putování Josefa a Marie z Nazaretu do města Davidova ke sčítání lidu, nařízeného římským císařem Augustem, o zrození Ježíše a Třech králích. Po skončení scénky při koledě “Nesem Vám noviny” roznesli všem přítomným text koledy “Půjdem spolu do Betléma”, kterou si poté pod rozsvíceným stromem zazpívali. Poté se hrály koledy, mládež nabízela všem přítomným cukroví a čaj s punčem či rumem pro zahřátí, i když v tomto roce nám počasí přálo a bylo poměrně teplo. Po skončení se někteří ještě odebrali do přilehlé restaurace posedět a pobavit se s přáteli. Poděkování patří všem, kteří se podíleli na výzdobě, přípravě a průběhu akce a všem, kteří se přišli zúčastnit.

Petr Kotera (Brodík 2008/12)


Kliknutím vstoupíte do fotogalerie29.11.2008 - Rájec

Rozsvícení vánočního stromu v Rájci

Slavnostní rozsvěcení vánočních stromů se uskutečnilo poslední víkend v listopadu. Jako první se v naší obci rozzářil strom v Rájci a to v sobotu 29. listopadu. Počasí přálo a zpěv koled přilákal k vánočnímu stromku několik desítek návštěvníků. „Slavnost“ zahájil zastupitel pan Nešťák, který nejprve přivítal všechny přítomné a následně uvedl na „pódium“ zdejší děti, které si samy připravily a nacvičily divadelní vystoupení „O Červené Karkulce“. Za něj také sklidily velký obdiv a potlesk. Každý, kdo přišel, dostal jako vstupenku list s vánočními koledami, které si po divadelním vystoupení mohl zazpívat spolu s dětmi. Po doznění koled přiletěl od Přestavlk Anděl s Betlémským světlem a oficiálně jím rozsvítil strom. Jako na každé pořádné slavnosti, ani na té rájecké nechybělo bohaté občerstvení. Ve společenské místnosti se každý mohl zahřát svařákem, čajem či kávou. Rájecké pekařky nelenily a napekly několik druhů cukroví, medové perníčky nebo slané pečivo. Děti dokonce už navštívil Ježíšek a pod stromečkem našly drobné dárky. Večer si zde každý užil a zpěv koled se návsí nesl do pozdních večerních hodin. Poděkování patří zejména těm, kdo se podíleli na přípravě večera, především pak dětem, které večer svým vystoupením obohatily.

Barbora Čermáková (Brodík 2008/12)


Kliknutím vstoupíte do fotogalerieListopad 2008 - Rájec

Přístavba v Rájci

Obec Borovnice získala a již prostavěla finance z Programu obnovy venkova, které tentokráte směřovaly na přístavbu v Rájci. Spolu s iniciativou zdejších občanů vzniklo před místním pohostinstvím příjemné zastřešené posezení. Došlo zde ke stavbě pergoly, která byla poté zastřešena, a celý prostor byl vydlážděn. Zdejší pohostinství tak může nabídnout kvalitnější posezení a přístavba může sloužit mimo jiné i k letním společenským akcím.

(Brodík 2008/12)

 


Listopad 2008 - DSO Orlice

Vodácká řeka Orlice

Vodácká řeka Orlice - ilustrační fotoRegionální turistické informační centrum, o.p.s., podalo projekt na rok 2009 s názvem „Vodácká řeka Orlice“. Mimo jiných se chce tohoto projektu účastnit i DSO Orlice. Předložený návrh by měl nastartovat šetrné využití vodáckého vyžití na řece Orlice. V sou-časné době je řeka vodáky hojně využívána. Dochází však k táboření mimo tábořiště, jejichž současný počet je nedostatečný, k nekontrolovatelnému vstupu do vody a na toku je řada neoznačených nebezpečných míst a jezů. Projekt by měl tyto problémy vyřešit. Řeka bude popsána, tak jako mnoho jihočeských toků, uživatelé zde najdou kvalitní značení a usměrnění pro pohyb. Na vodáctví přirozeně naváže řada dalších aktivit, které již v regionu mají vybudovanou infrastrukturu (cyklistika, in-line, lanová centra). Ve spojení s vodáctvím tuto nabídku může dále rozšiřovat a podpoří tak i rozvoj cestovního ruchu. Celkové výdaje na tento projekt jsou rozpočtovány na 3.240.000,- Kč. V příštím roce by měla začít příprava celého projektu, realizace pak v letech 2010 – 2011.

(Brodík 2008/12)


15.11.2008 - SDH Borovnice

Zabíjačkové hody

Borovničtí hasiči pořádali již tradiční zabíjačkové hody, kde se jako obvykle podával ovar, polévka prdelačka, kroupy, jitrnice atd. s možností zakoupení masa i zabíjačkových pokrmů za lidové ceny.

(Brodík 2008/11)


14.11.2008 - Obec Borovnice - Holice

Zájezd do divadla v Holicích

Obec Borovnice ve spolupráci se sociální komisí pořádala dne 14. listopadu další kulturní zájezd do divadla v Holicích na představení “Premiéra mládí” v podání Divadla v Řeznické Praha. Hra z roku 1987 byla napsána pro slavnou francouzskou herečku Annie Girardotovou. Tragikomedie vypráví osudy dvou stárnoucích žen, různě vzdělaných, odlišných temperamentů i životního stylu, které se náhodou setkají. V hrdinkách se probudí vlna energie a touha vymknout se každodenní realitě tyto ženy spojí. Hrály Nina Divíšková a Daniela Bakerová.

(Brodík 2008/11)

 

Říjen 2008:

12.10.2008 - Homol

Varhanní koncert na Homoli

Obec Borovnice pořádala v kostele poutního místa Homol varhanní koncert, na kterém vystoupila paní Jana Havlíčková, která se hrou na klávesové nástroje zabývá od raného dětství. Je absolventkou Metodického centra na HAMU, obor Aprobace pro výuku hře na klávesové nástroje a varhanních studií u Prof. J. Vodrážky v Praze. Již řadu let je koncertně činná a svá vystoupení uskutečnila např. v rámci MHF Dvořákova Nelahozeves, MHF barokního umění Theatrum Kuks aj.

Na programu byla tato díla: F.X. Brixi: Pastorela a fuga, J.S. Bach: Toccata d moll, L. Boellmann: Modlitba, Anonym 18. st.: Preludium a Fuga a Chorál Svatý Václave.

(Brodík 2008/10)


11.10.2008 - DSO Brodec

Ukončení sezóny na "Okruhu Brodec"

Tradiční ukončení cyklosezóny na okruhu Brodec uspořádali v sobotu 11. října zástupci zdejšího mikroregionu. Okruh dlouhý 22 kilometrů byl letos odstartován v obci Polom. Zřejmě start v nejvyšším položeném místě trasy nepřilákal na “startovní čáru” tolik cyklistů, jako minulý rok. Během trasy se však jejich počet zvyšoval. Kliknutím vstoupíte do fotogalerieMezi nimi se letos objevili i dva turisté. Každý z účastníků obdržel kartičku, na kterou sbíral razítka z průjezdných stanovišť. Za tři razítka pak obdržel slevu 30 Kč na občerstvení v pohostinství paní Šaldové ve Chlenech.

Okruh si každý mohl projet libovolně, většina však z Polomi směřovala přes Hadovnu na Vrbici k rozhledně, kde bylo zajištěno drobné občerstvení, odtud do Svídnice, přes Brumbárov, Přestavlky, Borovnici, ti zdatnější ještě zamířili přes Lhoty u Potštejna do Chlen. Paní Šaldová na ukončení připravila bohaté občerstvení, kdy každý měl výběr ze tří jídel.

K poslechu zde na harmoniku a kytaru zahráli a zazpívali Petr Šimáček a Dana Sokolová. Následovalo vyhodnocení celého odpoledne. Každý obdržel kalendář na rok 2009 s cyklomapou Brodce a cyklolékárničku. Nejmladší cyklista byl spolu s několika dalšími odměněn přilbou na kolo, světly nebo hustilkou, nejstarší pak obdržel batoh. Počasí mimořádně přálo a odpoledne bylo velmi vydařené.

Na jaře při otevírání cykloookruhu Orlice na shledanou.

Karel Urbanec, předseda DSO Brodec (Brodík 2008/11)


Kliknutím vstoupíte do fotogalerie4.10.2008 - Přestavlky

"Drakiáda 2008" v Přestavlkách

Již čtvrtý ročník drakiády se uskutečnil 4 října na trochu netradičním místě. Ten, kdo si chtěl zaběhat s drakem, místo konání našel. A byli to převážně vytrvalci z Rájce, kteří si odnesli většinu z cen, za což jim patří dík a chvála. S programem pomohly mladé hasičky, které připravily kaštany, ze kterých si děti vytvářely zvířátka. Pro každého účastníka bylo připraveno malé občerstvení a o tom, zda se akce vydařila, svědčily rozesmáté dětské tváře.

Hana Řičařová (Brodík 2008/11)

 

Září 2008:

Kliknutím vstoupíte do fotogalerie20.9.2008 - SDH Přestavlky - Skořenice

SDH Přestavlky na "Skouřeňské zatáčce"

Poslední soutěží, které jsme se v roce 2008 zúčastnili, byla “Skouřeňská zatáčka”, která se konala 20. září. Zde byl útok pojat velmi netradičně - ze startu jelo celé družstvo na dlouhé koloběžce pro hadice směrem k cíli a ty se rozbalovaly zpět směrem ke stříkačce. Nebyla zde ženská kategorie, takže ženy soutěžily v kategorii mužů. Děvčata obsadila z devíti družstev místo páté a muži skončili na pěkném 3. místě. Byla to myslím nabitá sezóna, děkuji všem, kteří nám v naší činnosti pomáhají a věřím, že v příštím roce budeme soutěže nejen opět hojně navštěvovat, ale že nějakou také uspořádáme.

 Petr Kotera (Brodík 2008/10)

 


20.9.2008 - Přestavlky - Potštejn-Doudleby

Pěší výlet "POZDRAV BABÍ LÉTO"

Pěší výlet s tímto názvem se konal 20. září. Sraz byl v Přestavlkách na autobusové zastávce, odkud se šlo polní cestou směr Borovnice - Velká Lhota - Černá Skála - Potštejn - dále po žluté turistické značce na Záměl, podél Divoké Orlice do Doudleb, po modré turistické značce bylo překonáno prudší stoupání (jediné na trase) na rozcestí u Suché Rybné, poté se pokračovalo na vrbickou rozhlednu a odtud po silnici opět do Přestavlk.

(Brodík 2008/9)


14.9.2008 - Homol

Podzimní pouť na Homoli

Tradiční podzimní pouť s pravidelnými mšemi a s pouťovými stánky...

(Brodík 2008/9)


6.9.2008 - SDH Rájec - Kostelecké Horky

Kliknutím vstoupíte do fotogalerieSDH Rájec: Horecký pohár 2008

Po šokujícím výkonu na okrskové soutěži na Vrbici, kde hasičské družstvo veteránů z Rájce obsadilo druhé místo, nyní opět zazářilo na soutěži v Kosteleckých Horkách. V soutěži, kterou jim stěžoval nejen jejich věk, ale i úmorné vedro, oslnili svým výkonem. Bez jakékoliv přípravy a tréninku vybojovali přímo na místě opět 2. místo. I přes svůj věkový průměr, který byl dvojnásobně vyšší než věk soupeře, svými zkušenostmi podtrhli kvality rájeckého hasičského sboru. V zápalu boje hodili za hlavu obavy ze svého zdravotního stavu a vrhli se na vítězství, které jim uniklo o pouhé tři vteřiny. Jak však členové podotýkají: „O první místo nám vůbec nešlo. Pohár, který bychom za něj dostali, by se nám totiž už stejně nevešel mezi naše další životní trofeje. Snaha bojovat o první místo proto nebyla naší prioritou“. Protože si chtějí svou formu zachovat a v příštím roce obsadit minimálně stejné místo v řadě, nehodlají svou přípravu narušovat tréninky, které by jim mohly v soutěži jen uškodit.

(Brodík 2008/10)

Kliknutím vstoupíte do fotogalerie


6.9.2008 - SDH Přestavlky - Kostelecké Horky

SDH Přestavlky: Horecký pohár 2008

Také letos jsme se zúčastnili soutěže o “Horecký pohár”. Zde se družstvu mužů, kteří měli velmi slušný start, bohužel opět rozpojila hadice, což jen potvrdilo nutnost nákupu pojistek na spojky a katapultovalo je to na předposlední 13. místo. Ženy byly ze čtyř družstev opět druhé a děti, které vzhledem k věku letos startovaly před vstupem do kategorie dospělých naposledy, získaly na závěr krásné 1. místo.

 Petr Kotera (Brodík 2008/10)

 

Kliknutím vstoupíte do fotogalerie

 


 

6.9.2008 - SDH Borovnice - Kostelecké Horky

SDH Borovnice: Horecký pohár 2008

Na soutěži o “Horecký pohár” nechyběli samozřejmě ani hasiči z Borovnice. Měli ten den zřejmě nějaké štěstí na šestky, protože bylo 6. září, výsledný čas byl od prvního místa vzdálen jen o necelých 6 vteřin a tento čas je umístil na 6. příčku...

 (Brodík 2008/10)

 

Srpen 2008:

Kliknutím vstoupíte do fotogalerie30.8.2008 - SDH Přestavlky

Přestavlcký Vlk 2008

I letos přestavlcký sbor uspořádal soutěžní odpoledne, které se na závěr prázdnin pod názvem “Přestavlcký Vlk” konalo již počtvrté. Původně byla tato akce vedena jako dětská hasičská soutěž, ale již v minulém roce jsme od tohoto upustili, jelikož naše děti již vzhledem k věku přes 15 let soutěží za dospělé a malé děti z “přípravky” se teprve v dalších letech začnou soutěží pravidelně účastnit. Pořádání dětské soutěže je proto i vzhledem k malému zájmu okolních sborů v našich podmínkách nyní zbytečné.

Letos si tedy při tomto soutěžním odpoledni jednotlivá družstva vyzkoušela útok jako nácvik na další soutěže a za pomoci dospělých si útok zkusili naši nejmenší z “přípravky”, které to k našemu potěšení velmi baví. Pro malé děti byly připraveny také malé “ruské kuželky” a musím poděkovat všem, kteří s dětmi u této hry v průběhu odpoledne byli a pomáhali jim kuželky stavět, jelikož starších členů sboru, kteří se starali o zajištění akce, bylo velmi málo.

Hlavní soutěží dne pak byla soutěž jednotlivců o titul “Hasič roku” a “Hasička roku”. V kategorii mužské se zúčastnilo 12 soutěžících, v ženské kategorii to bylo 5 děvčat. Soutěž spočívala ve skákání v pytli od startu k pomyslné “zbrojnici”, kde bylo třeba na “hasičský vůz” naložit potřebné vybavení a s ním spěchat k hydrantu, tam nasadit nástavec, zapojit jednu hadici C a po dokleknutí na čáře velitel otočil kohoutem na hydrantu. Po zasažení cíle soutěžící běžel ke stolu, kde byl připraven krátký vědomostní test s pěti otázkami, po jejichž zodpovězení si nasadil plynovou masku a v ní smotal hadici a všechno vybavení dal zpátky do kolečka. Pak již bez masky stačilo dovézt vybavení zpět na původní místo a doběhnout do cíle. Tímto jsme plnili předsevzetí velitele, že by si měl každý člen zkusit sám zapojit hydrantový nástavec a stříkat z proudnice, aby byl v případě potřeby schopen toto zařízení použít. Plynovou masku mělo mnoho našich členů z řad mládeže také na hlavě poprvé, ale doufám a pevně věřím, že tu nebudou ve skutečnosti nikdy potřebovat ke své ochraně použít. Snad... Naše nejmenší děti obdržely sladkosti, jichž se dočkali i účastníci soutěže jednotlivců, kteří dostali také pamětní diplom a vítězové kategorií soutěže jednotlivců pohár, který si odnesli domů. Výsledky byly následující: v kategorii mužské 1. místo obsadil Černý Petr, 2. Řičař Jakub a 3. Ulrych Jakub, u žen bylo pořadí 1. místo Černá Hana, 2. Potůčková Martina a 3. Hejcmanová Katka. Kromě již zmíněných dětských “ruských kuželek” mnozí vyzkoušeli také chůdy a velký zájem byl i o střílení ze vzduchovky. Kliknutím vstoupíte do fotogalerieVečer akci zakončila jako obvykle diskotéka na přání.

Poděkování patří všem členům, kteří se podíleli na přípravě a zajištění akce a sponzorům - Obci Borovnice za sladké odměny a nealkoholické nápoje a výrobně Zoposu Přestavlky za uzeninu, kterou jsme dětem a mládeži rozdávali zdarma. V příštím roce bychom chtěli obnovit pro menší děti pořádání dětského dne v červnu a tuto akci na konci léta věnovat spíše starším dětem, mládeži, ale i všem dospělým členům pro soutěž o “Hasiče roku”.

 Petr Kotera (Brodík 2008/10)


30.8.2008 - SDH Borovnice

Spanilá jízda 2008

Hasiči z Borovnice pořádali třetí ročník "Spanilé jízdy" mopedů a pařezů.


28.8.2008 - Přestavlky

Závěrečný turnaj 9. ročníku Letní volejbalové školy 2008

Letní volejbalová škola v Přestavlkách skončila 28. srpna závěrečným turnajem. Během letních prázdnin proběhlo celkem 18 lekcí, které trvají dvě až tři hodiny, tj. celkem 36 až 54 hodin. První hodina je věnována celkové fyzické přípravě se zaměřením na průpravu těla pro volejbalové údery a hru v poli. Druhá hodina je věnována vlastní hře a jejím variantám. Do případné třetí hodiny jsou zamícháni všichni příchozí a zájemci o volejbalový sport.

Děti a mládež jsou organizovány podle věkových skupin a při hře jsou ti nejmenší losováni nasazenými hráči. Jedenkrát za celou školu je proveden výkonnostní test, který je zapisován a po devět let je možné sledovat zvýšený nebo stagnující výkon jednotlivce.

Po celou dobu výuky je dbáno na slušné chování, bezpečnost a kolektivní pojetí. Každý prohřešek je okamžitě odměněn zvýšeným výkonem dřepů, kliků případně běhů. Je dbáno, aby celé dvě hodiny děti a mládež spolupracovaly a bavily se hrou.

Každou výuku vedou dva instruktoři p. Jiří Řehák a p. Karel Urbanec. Na každou dvouhodinu je připraveno občerstvení v podobě minerálních vod. Zápisné pro pokračující zájemce je 50,-Kč na celou školu. Poprvé přihlášení adepti mají školu zdarma. Sponzorem a garantem Letní volejbalové školy v Přestavlkách je obec Borovnice.

I přes všechny klady této nepochybně dobře cílené aktivity pro letní vyžití dětí a mládeže na území obce Borovnice je zaznamenán klesající zájem jak ze strany dětí a mládeže, tak i rodičů, kteří svoje děti nepřijdou ani jednou za prázdniny podpořit a pochválit. Pokud bude tento trend pokračovat, nebude v roce 2009 letní volejbalová škola otevřena. Bylo by škoda, kdyby 10. jubilejní ročník neuvítal nové zájemce o bezesporu jeden z nejhezčích kolektivních sportů.

Dne 28. srpna byla ukončena letní volejbalová škola v Přestavlkách závěrečným turnajem všech přihlášených a hostů ze Záměle. Turnaj má zejména rodičům přihlášených dětí ukázat a demonstrovat výkonnostní zlepšení jednotlivých absolventů, případně přesvědčit o důležitosti této aktivity pro zdraví dětí a mládeže a jejich cílenou výchovu ke kolektivnímu životu.

Krásné sluneční odpoledne přivítalo 10 účastníků letošního ročníku školy, dva trenéry a tři hosty. Závěrečný turnaj je vždy tak trochu slavnostní. Všichni zúčastnění jsou rozlosováni do družstev a odehrají turnaj na dva hrané sety. Po každém setu je občerstvení, a to nejen ve formě minerálních vod, ale i sladkého pamlsku. Po skončení turnaje jsou vyhodnocováni nejlepší adepti současného ročníku, ale i celého průběhu školy (9 let). Ti nejlepší dostávají od pořadatele (obec Borovnice) triko s emblémem volejbalové školy a právě probíhajícího ročníku. Všichni zúčastnění dostávají vysvědčení o svém výkonu. Hodnotí se smeč, podání, blok, přihrávka, příjem a chování. Závěr patří tradičnímu opékání vuřtů a vzájemné debatě.

Letní volejbalové školy se účastnilo 14 až 19 žáků. Trenéři p. Jiří Řehák a p. Karel Urbanec děkují všem zúčastněným za trpělivost a slušné chování, rodičům, kteří je přišli povzbudit za jejich aktivní přístup a obci Borovnice za trvalou přízeň při organizování již 9. ročníku Letní volejbalové školy. Děkujeme a těšíme se na nové zájemce při 10. ročníku v roce 2009.

(Brodík 2008/9)


24.8.2008 - DSO Brodec - Przeworno

Zájezd na dožínky do Przeworna

Družební oblast polské gminy (svazku obcí) Przeworno, prostřednictvím svého wójta (předsedy) pana Alexandra Beka, pozvala občany DSO Brodec na své dožínkové oslavy, které se konaly v neděli 24. srpna v největší obci Przeworně. Možnost přihlášení se k tomuto velmi zajímavému a v mnohém poučnému zájezdu byla sdělena prostřednictvím rozhlasového vysílání a osobním pozváním svých zástupců z předsednictva DSO.

Zájezdu se zúčastnilo 23 občanů a to 2 z Vrbice, 8 z Krchleb, 7 ze Chlen a 6 z Borovnice-Přestavlk. Mě, jako hlavního pořadatele, mrzí absolutní nezájem dětí a mládeže, pro kterou se připravuje jeden ze dvou projektů na r. 2009 - vzájemné spolupráce mezi polskou a českou mládeží. Účast nás, dospělých, je především výrazem úcty k práci polských rolníků a jejich bezesporu vynikajících výsledků. Není nic nemožného a proto by bylo dobré navázat na dřívější tradice i naší zemědělské oblasti a pokusit se oslavit práci našich zemědělců podobným způsobem. Pak bychom měli možnost tento vřelý vztah našich polských přátel oplatit podobným způsobem.

Polská gmina nás přivítala polooblačným ale vcelku příznivým počasím. Samotné dožínky začínají velkou dožínkovou mší, která se koná na fotbalovém stadionu a celá je vedena jako velký dík půdě, z ní vyplývající úrody a práci Polských rolníků. Zúčastněné obce se prezentují žňovými věnci a všichni přítomní jsou po skončení mše pohoštěni svěceným chlebem. Velkým překvapením polských přátel bylo předání žňového věnce Českou minidelegací, pro kterou věnec uvily pracovnice Zoposu Přestavlky a.s.

Musím přiznat, že pro mne jako ateistu je tato mše velkým zážitkem a uvědomuji si, jakým darem je obdarován člověk, že umí obhospodařovat půdu a z jejich plodů umí upéct chléb. Celá mše je velmi slavnostní s mnoha písněmi, prapory a nezbytnou stráží polské Straży Pożarnej (hasičů). Po mši byla česká delegace pohoštěna obědem a zúčastnila se koncertu jedné z předních polských skupin. Odpolední program však narušil déšť a výrazné ochlazení. Pan Bek na situaci reagoval velmi pružně a pozval své hosty na videoukázku místního fotografa. Několik videofilmů (fotografií) Przeworna, přírodních úkazů a výstava fotografií polské strany Vysokých Tater byla zajímavá a její producent předal předsedovi DSO jednu z kopií nahrávek. Celé odpoledne bylo ukončeno společným posezením u velmi bohatě prostřeného stolu, jako důkazu vřelosti polských přátel a jako dík za naši návštěvu. Pan Alexandr Bek předal předsedovi DSO ozdobný talíř s emblémem znaku obce Przeworna a vyrytým letopočtem dožínek 2008. Od malé delegace Čechů mu byla předána paličkovaná výšivka panny Marie. Odjížděli jsme s dobrým pocitem a věřím, že i s přesvědčením, že přátelství těchto polských a českých regionů je nutné udržovat a prohlubovat. Snad na naši dosavadní práci naváží připravované projekty Euroregionu Glacensis na rok 2009.

Karel Urbanec, předseda DSO Brodec (Brodík 2008/9)


Kliknutím vstoupíte do fotogalerie23.8.2008 - SDH Přestavlky - Roveň

SDH Přestavlky navštívil také soutěž v Rovni

Na této soutěži mělo naše družstvo mužů sice velmi rychlé sání a útok byl také dobrý, samovolné rozpojení hadic B ale znamenalo odsun až na 7. místo z celkových devíti. Družstvo žen zde skončilo opět na pěkném druhém místě.

Petr Kotera (Brodík 2008/10)

 

 

 


Kliknutím vstoupíte do fotogalerie

 

 

23.8.2008 - SDH Rájec

Zakončení prázdnin v Rájci

Na závěr prázdnin uspořádali hasiči z Rájce zábavný den pro děti a večerní posezení pro dospělé. Ve 14:00 hodin na místním hřišti začal dětský program ve formě dovednostních soutěží, malování křídami na silnici, střílení z luků, hraní golfu, skákání v pytlích a mnoho dalších. Po celý den se opékalo prase a grilovala se kuřata. Večer k poslechu a tanci zahrála skupina Citabend. Den se mimořádně vydařil a to nejen proto, že bylo nádherné počasí, ale přišlo se pobavit i spousta dětí a dospělých.

(Brodík 2008/9)

Kliknutím vstoupíte do fotogalerie


 

16.8.2008 - SDH Přestavlky - Olešnice

Přestavlčtí hasiči se zúčastnili soutěže v Olešnici

Družstvo mužů skončilo na 5. místě, ženy se umístily na místě druhém. 2 družstva místní Olešnice a družstvo z Panské Habrové předvedly vskutku velmi rychlé útoky, na které jsme nestačili...

Petr Kotera (Brodík 2008/10)

 

Kliknutím vstoupíte do fotogalerie


 

 

2.8.2008 - Přestavlky

10. ročník "Memoriálu Bohumila Bečičky"

Dne 2. srpna se v rámci volejbalové školy uskutečnil turnaj ve volejbale "Memoriál Bohumila Bečičky". Turnaje se zúčastnilo i několik hráčů z naší obce, které přišli povzbudit nejen místní občané. Od 16 hod. zpestřila odpoledne až do večerních hodin živá country hudba jednoho z volejbalistů ze Solnice p. Pavla Krásného.

(Brodík 2008/9)

 

Červenec 2008:

Kliknutím vstoupíte do fotogalerie13.7.2008 - Kostelec nad Orlicí-Lhoty u Potštejna

Podorlická rallye

Dne 13. července v době od 13.00 do 15.00 hodin byl úsek silnice pod Chlumem až na Závrší uzavřen a využíván jako testovací trať pro dva soutěžní speciály Peklo rallye team a Prodia rallye team. Jednalo se o dvouhodinový test, zaměřený na brzdovou soustavu a celkové nastavení vozu. Rallye se uskutečnila první srpnový víkend se startem v Kostelci a směřující na Lhoty u Potštejna.

 

 


12.7.2008 - SDH Přestavlky - Kostelecká Lhota

SDH Přestavlky:  Byli jsme v Kostelecké Lhotě...

Dne 12. července družstva mužů, žen a dětí SDH Přestavlky reprezentovala naši obec na tradičně netradiční pohádkově pojaté soutěži “Lhotecký Džbán” v Kostelecké Lhotě. Na této soutěži jsou každoročně kromě klasického požárního útoku s méně klasickým startem a zakončením připraveny také další doprovodné soutěže ve zručnosti, jejichž výsledky se sčítají a vítězí družstvo s nejlepším součtem časů.

Letošní soutěže se zúčastnilo celkem 14 mužských (mezi nimi i Kostelec - Skála, Kostelec - město, Merklovice, Záměl či z Kliknutím vstoupíte do fotogalerienašeho okrsku Svídnice, Vrbice, Lhoty u Potštejna...), 2 ženská (s přestavlckými soupeřily pouze domácí ženy ze Lhoty) a 4 dětská družstva (kromě přestavlckého také domácí Lhota a dále Svídnice a Vrbice).

V požárním útoku družstvo přestavlckých mužů obsadilo 4. místo a dětské družstvo zvítězilo, stejně jako v soutěži “Ferda”, ve které vyhrála všechna naše družstva. Soutěž “Trpaslík” byla jediná, kde naše děti nevyhrály a obsadily druhé místo, muži nejsou žádní trpaslíci a tak skončili pátí. Zatím jsem nejmenoval ženy - ty totiž suverénně vyhrály všechno!

Po sečtení výsledků jednotlivých soutěží se naše mužské družstvo umístilo na výborném 2. místě za družstvem ze Lhot u Potštejna a před Olešnicí, Zámělí, Zdelovem atd. Družstva dětí a žen s velkým náskokem zvítězila. Všechna družstva předvedla velmi kvalitní výkon čímž přesvědčila, že nenacvičují nadarmo. Moc jim to přeji, gratuluji a děkuji jim...

Petr Kotera (Brodík 2008/7)

Kliknutím vstoupíte do fotogalerie


5.7.2008 - SDH Přestavlky - Vrbice

Dětské družstvo SDH Přestavlky soutěžilo na Vrbici

V rámci oslav 120. výročí od založení SDH Vrbice proběhl sraz rodáků obce Vrbice s kulturním programem a dětskou hasičskou soutěží. Této soutěže se zúčastnily také děti z Přestavlk, které obsadily druhé místo.

Petr Kotera

 

Červen 2008:

Kliknutím vstoupíte do fotogalerie29.6.2008 - Homol

Homol přivítala léto koncertem skupiny GEMA Sopotnice

Přivítat léto přijela v neděli 29. června skupina Gema ze Sopotnice. Se svým repertoárem vystoupila v 15.00 hodin v kostele na Homoli. Hodinový koncert si přišly poslechnout desítky občanů a kostel zcela zaplnily. Skupina přítomným zahrála a zapívala nejen hudbu vážnou, ale i moderní jako například skladby z dílny švédské skupiny Abba.

(Brodík 2008/7)

 


 

Kliknutím vstoupíte do fotogalerie

 

29.6.2008 - Obec Borovnice - Přestavlky

Vítání občánků

V neděli dne 29. června starosta obce spolu se sociální komisí přivítal na zámečku v Přestavlkách nové občánky naší obce. Těmi byli:

Nikol Stejskalová z Rájce čp. 27

Tadeáš Jičínský z Borovnice čp. 37

Leona Koterová z Přestavlk čp. 18

Marek Moravec z Borovnice čp. 64.

Po úvodním slovu zástupců obce a vystoupení dětí z mateřské školy ve Chlenech starosta obce přivítal děti a rodiče oficiálním zapsáním do pamětní knihy. Tradičně každý rodič obdržel blahopřání, hračku pro dítě a finanční příspěvek. Poté byli přítomní pozváni na občerstvení.

(foto Petr Kotera) (Brodík 2008/7)


Kliknutím vstoupíte do fotogalerie14.06.2008 - SDH Přestavlky - Rájec a Záměl

SDH Přestavlky na soutěži v Rájci a Záměli

Družstvo přestavlcké mládeže, které již startuje v kategorii dospělých, se letos rozhodlo vyzkoušet si alespoň jedno kolo Podorlické ligy v Rájci. Zde bylo jasně zřetelné, že pokud se chtějí v budoucnu účastnit takovýchto soutěží, byla by zapotřebí nejen silnější stříkačka jen pro sportovní účely, ale i kvůli ostatním soutěžím je zapotřebí vybavit určitě alespoň přívod do rozdělovače pojistkou proti rozpojení. Sice nám sdělili v prodejně, kde jsme je chtěli zakoupit s novými hadicemi a koncovkami, že se ke koncovkám "AVG" nedávají, ale naše zkušenosti jsou jiné a určitě budou pojistky zapotřebí. Vzhledem k rozpojení přívodní hadice B do rozdělovače nebyl útok na soutěži v Rájci dokončen.

Odtud jsme se vydali na cestu do Záměle, kde bylo sání prováděno jak je zde obvyklé z řeky. Opět se ukázalo, že při sání z větší hloubky naše stříkačka nemůže konkurovat stroji SDH Kostelecké Horky, které zde vyhrály. Naše družstvo skončilo na 4. místě.

Kliknutím vstoupíte do fotogalerie(foto Petr Kotera a Lenka Vacková) (Brodík 2008/8)


14.06.2008 - SDH Rájec

6. ročník soutěže "O pohár SDH Rájec" v rámci Podorlické ligy

Dvanáct družstev mužů a pět družstev žen se účastnilo letošní soutěže dobrovolných hasičů v Podorlické lize, která se konala 14. června v Rájci. V pořadí již devátý ročník se odehrál za velmi vydařeného počasí v rájeckém sportovním areálu. Pro návštěvníky bylo připraveno občerstvení ve formě grilovaných kuřat, klobás, párků a nechyběla ani bohatá tombola.

Soutěžní družstva se v devátém ročníku umístila následovně: v kategorii mužů obsadil první místo Dolní Přím, druhé místo patřilo Trnovu a třetí Tutlekám. Domácí si vybojovali páté místo. V kategorii žen soutěž vyhrály soupeřky z Lodína, na druhém místě skončily ženy z Opočna a třetí místo patřilo hasičkám ze Škody auto Kvasiny.

Po ukončení soutěže program pokračoval v přehlídce RC leteckých modelů, kdy návštěvníci mohli shlédnout neuvěřitelné kousky, které modely ve vzduchu předváděly. O večerní zábavu se postarala skupina Barbaři z Chlen, která párty stan naplnila téměř k prasknutí a přízeň si dokázala zachovat do časných ranních hodin. Poděkování patří všem (místním i přespolním), kteří se postarali o průběh celého dne, o zajištění občerstvení, zábavy a bohaté tomboly.

(foto Petr Kotera a Bára Čermáková) (Brodík 2008/7)


Červen 2008 - Knihovna Borovnice - Lhoty u Potštejna

Pěší výlet do Lhot u Potštejna

Návštěvníci borovnické knihovny se jednoho červnového dne vydali na pěší výlet do Lhot u Potštejna, kde si prohlédli stavby, výzdoby okolo domů a hlavně zahrádky.

(Zpráva knihovny Borovnice za rok 2008)


Kliknutím vstoupíte do fotogalerie1.06.2008 - Rájec

Řetěz z pampelišek

Dvanáct družstev mužů a pět družstev žen se účastnilo letošní soutěže dobrovolných hasičů v Podorlické lize, která se konala 14. června v Rájci. V pořadí již devátý ročník se odehrál za velmi vydařeného počasí v rájeckém sportovním areálu. Pro návštěvníky bylo připraveno občerstvení ve formě grilovaných kuřat, klobás, párků a nechyběla ani bohatá tombola.

Soutěžní družstva se v devátém ročníku umístila následovně: v kategorii mužů obsadil první místo Dolní Přím, druhé místo patřilo Trnovu a třetí Tutlekám. Domácí si vybojovali páté místo. V kategorii žen soutěž vyhrály soupeřky z Lodína, na druhém místě skončily ženy z Opočna a třetí místo patřilo hasičkám ze Škody auto Kvasiny.

Po ukončení soutěže program pokračoval v přehlídce RC leteckých modelů, kdy návštěvníci mohli shlédnout neuvěřitelné kousky, které modely ve vzduchu předváděly. O večerní zábavu se postarala skupina Barbaři z Chlen, která párty stan naplnila téměř k prasknutí a přízeň si dokázala zachovat do časných ranních hodin. Poděkování patří všem (místním i přespolním), kteří se postarali o průběh celého dne, o zajištění občerstvení, zábavy a bohaté tomboly.

(Brodík 2008/6)

 

Květen 2008:

Kliknutím vstoupíte do fotogalerie10.05.2008 - SDH Přestavlky

Posezení u přestavlcké zbrojnice po okrskové soutěži

Po příjezdu z okrskového cvičení členové přestavlckého sboru poseděli u hasičské zbrojnice s občerstvením při sledování hokejového zápasu a poté došlo i na tanec při reprodukované hudbě.

(Petr Kotera)

 

Kliknutím vstoupíte do fotogalerie


 

 

 

10.05.2008 - Vrbice a okrsek

Okrsková soutěž na Vrbici

Letošní cvičení okrsku č. 18 se konalo dne 10. května při příležitosti 120. výročí založení SDH Vrbice. Soutěžilo zde 14 družstev mužů, 3 družstva žen a 3 družstva dětí. Zahájení soutěže provedl starosta SDH Vrbice p. Marek, který přivítal všechny přítomné a upřesnil všechny organizační záležitosti. Poté předal slovo starostovi obce Vrbice p. Židovi, který rovněž pozdravil přítomné, popřál dobré soutěžení a pozval na připravené pohoštění. Dále vystoupil starosta okrsku p. Břečťan, který místnímu sboru poblahopřál k významnému výročí 120 let založení, pozdravil všechny přítomné sbory, poděkoval jménem vedení okrsku za velmi dobře zvládnutou organizaci soutěže a popřál úspěchy v soutěži. Vystoupil ještě velitel okrsku p. Sejkora a připomněl, že pro vítěze soutěže mužstev byl zakoupen nový velký putovní pohár, protože minulý vyhrálo družstvo Kosteleckých Horek již potřetí a tím ho získalo jako trvalý a na závěr popřál dobré soutěžení. Následoval krátký pozdrav p. Starého za Výkonný výbor SH ČMS. Poté došlo k vylosování pořadí družstev mužů, u žen a dětí bylo pořadí stanoveno tak, jak byla družstva zaregistrována. Soutěž probíhala velmi dobře, u družstev dětí bylo povoleno startovat 2x a platil lepší čas.

Pořadí dětských družstev bylo následující: 1. Přestavlky (28,32), 2. Vrbice (39,82), 3. Lhoty u Potštejna (70,26).

Ženská družstva se umístila takto: 1. Vrbice (29,46), 2. Kostelecké Horky (33,23), 3. Přestavlky (41,41).

V kategorii mužů naši obec reprezentovala 2 družstva Rájce, 2 družstva Přestavlk a 1 družstvo z Borovnice. Výsledky byly následující: na 1. místě se umístily opět Kostelecké Horky A (26,88), 2. Rájec B (29,64), 3. Kostelecké Horky B (29,67), 4. Přestavlky B (30,51) a pak 7. Rájec A (35,82), 9. Přestavlky A (38,26) a 10. Borovnice (38,73).

Na závěr soutěže proběhlo slavnostní předávání pohárů a ocenění. K dobrému průběhu soutěže přispělo velmi pěkné počasí, vzájemná ohleduplnost a dobré organizační uspořádání a vedení soutěže. Po skončení okrskového cvičení následovala ještě soutěž “O pohár starosty”, do které se přihlásilo 8 družstev mužů a 1 družstvo žen. Soutěžilo se o pohár a sud piva, což vyhrálo družstvo Rájec A (24,07) před Kosteleckými Horkami A (27,07), 3. Rájec B (28,70) a dále 5. Přestavlky B (29,17) a 6. Borovnice (31,70). Jak je vidět na dosažených časech, při této soutěži o Pohár starosty obce Vrbice se oproti předchozí soutěži okrskové prakticky všechna naše družstva zlepšila. Takže hodně zdaru v příštím roce.

František Břečťan, starosta okrsku a Petr Kotera (foto Jiří Vacek) (Brodík 2008/6)


Kliknutím vstoupíte do fotogalerie05.05.2008 - Obec Borovnice - Rájec

Návštěva u nejstarší obyvatelky Rájce

LNejstarší obyvatelce Rájce paní Marii Hudouskové přišly k jejím devadesátým třetím narozeninám popřát jménem obecního zastupitelstva paní Kaplanová a paní Skalická, které předaly kytičku i dárek. Oslavenkyně byla návštěvou velice potěšena a s úsměvem si s nimi popovídala.

Je moc pěkné, že i Borovnice má tak pěkný Zpravodaj. Přeji ať se Vám stále daří udržet jeho kvalitu.

J. Lejsek (Brodík 2008/5)

 


Kliknutím vstoupíte do fotogalerie03.05.2008 - SDH Přestavlky

"Den otevřených vrat" v přestavlcké hasičské zbrojnici

Sbor dobrovolných hasičů Přestavlky v sobotu 3. května od 14:00 hod. na své členské schůzi u nové hasičské zbrojnice přijal 21 nových členů z řad dospívající mládeže a ocenil dlouholeté členy. Medaili “Za věrnost” obdržel pan Karel Sládek, který je posledním členem sboru, který je evidován nepřetržitě od doby jeho založení v roce 1952, tedy před 56 lety! Dalším oceněným byl bývalý starosta sboru p. Jindřich Sejkora, který obdržel medaili “Za zásluhy”. Pozvání přijal starosta okrsku p. Břečťan, který ocenění a průkazky novým členům předával. Jelikož se počasí rychle horšilo a na této schůzi nebyl záměr řešit jiné věci než přijetí a ocenění členů, byla oficiální schůze ukončena s tím, že všichni byli pozváni na bohaté občerstvení. Od 15 hodin následovala akce “Den otevřených vrat”. Tato akce byla určena pro seznámení široké přestavlcké veřejnosti s novou hasičskou zbrojnicí a jejím starším i novým vybavením. Ke stříkačce byl zakoupen také přívěs, který byl kompletně vybaven pro zásah v případě požáru, včetně základního nářadí jako lopata, krumpáč, žebřík atd. Vše bylo připevněno tak, aby se za jízdy nemohlo nic pohybovat. Na tomto přívěsu jsou loga firem, které nám přispěly na jeho nákup. Byla vytvořena nová vlajka sboru, diplomy z minulých let, které má sbor k dispozici, byly pro jejich uchování zalaminovány a vloženy do desek. Byla také vytvořena nová fotokronika, jejíž listy byly vystaveny na stojanech před zbrojnicí, odkud musely být kvůli počasí přestěhovány dovnitř. Členům sboru i veřejnosti bylo nabídnuto bohaté občerstvení ve formě guláše, grilované krůty, piva, vína a nealkoholických nápojů - vše zdarma. Občerstvení bylo pořízeno ze sponzorských darů a příspěvků všech členů sboru. Přes opravdu velkou průtrž, díky které byl prostor za zbrojnicí úplně rozblácený, se nakonec počasí umoudřilo a akce se vcelku vydařila. Díky patří všem sponzorům, všem kteří se podíleli na přípravě a zajištění průběhu akce a také všem občanům, kteří projevili zájem a přišli nás v naší činnosti podpořit. Děkujeme.

Petr Kotera (foto autor, Jiří Vacek a Hana Řičařová) (Brodík 2008/6)

 

Duben 2008:

Kliknutím vstoupíte do fotogalerie30.04.2008 - jednotlivé SDH

Pálení čarodějnic

Poslední dubnový den patří každoročně tradičnímu pálení čarodějnic, které pořádají jednotlivé SDH a místní občané v každé části naší obce. Ani v Přestavlkách v tomto roce tradiční pálení čarodějnic nechybělo. Jelikož sbor připravoval akci s názvem "Den otevřených vrat", která se konala 3 dny poté s bohatým občerstvením, nebyl tentokrát připraven kulturní program ani občerstvení. Dívky ovšem udělaly opravdu velmi pěknou slaměnou čarodějnici (a dokonce ještě jednu menší), která obohatila hranici. Vedle byl připraven menší táboráček, na kterém si příchozí opékali párky či špekáčky.

Petr Kotera (Brodík 2008/5)


26.04.2008 - DSO Orlice

Zahájení cyklosezóny

Kliknutím vstoupíte do fotogalerieHastrmani, tatrmani a vodní víly – tak byl nazván třetí ročník otvírání cyklosezóny v regionu Orlice. Akce, která se těší stále větší návštěvnosti, se uskutečnila 26. dubna. Oficiálně bylo v kosteleckém informačním centru zaregistrováno 162 účastníků. Prvních 50 cyklistů obdrželo cyklolékárničku s logem DSO Orlice a DSO Brodec zdarma (tyto lékárničky budou předávány i v říjnu na uzavírání cyklookruhu Brodec). Cyklisté startovali v 9:00 hodin z kosteleckého náměstí a čekala na ně 23 kilometrová trasa se třemi tematickými zastávkami, kde každý navíc obdržel kontrolní razítko. Na stanovišti v Podhorné si děti mohly zasoutěžit, na stanovišti v Brumbárově na všechny čekalo grilované prase a bohaté občerstvení a poslední zastávkou byl vodník v Záměli. Zakončení bylo v Doudlebách na Orlicí, kde byly slosovány kontrolní lístky. Na šťastlivce čekaly poukázky na nákup zboží v kosteleckém cyklocentru a první cenou bylo pánské kolo. Akci ve velkém počtu podpořili i cyklisté z naší obce a již dnes se těší na další ročník.

(foto Barbora Čermáková) (Brodík 2008/5)


Duben 2008 - Knihovna Borovnice - Kostelecké Horky

Cyklistický výlet do Kosteleckých Horek

Návštěvníci borovnické knihovny se jednoho dubnového dne vydali na cyklistický výlet do Kosteleckých Horek, kde si prohlédli Modrý dům a všechna významná místa.

(Zpráva knihovny Borovnice za rok 2008)


19.04.2008 - Obec Borovnice - Praha

Zájezd pro děti a mládež do ZOO Praha

Dne 19. dubna uspořádala obec Borovnice výlet do pražské ZOO pro děti a mládež. Celkem se výletu zúčastnilo 35 dětí a 12 dospělých jako doprovod. Výlet se i přesto, že ho doprovázel celodenní déšť, vydařil. Procházka rozlehlou ZOO dětem zabrala skoro celý den. Okolo 15.00 hodin byl pro účastníky připraven oběd a poté již návrat domů. Starosta obce by rád poděkoval všem za příjemný den, za bezproblémové a vzorné chování všech účastníků a již nyní se těší na další zájezd.

(Brodík 2008/5)


13.04.2008 - Homol a Přestavlky

Pouť na Homoli a Homolské harmoniky

Kliknutím vstoupíte do fotogalerieCelkem 37 účinkujících vystoupilo se svými písněmi na druhém ročníku Poutního setkání harmonikářů, které se uskutečnilo dne 13. dubna na Homoli. V 14.00 hodin někteří účinkující zahráli a zazpívali při bohoslužbě v kostele Panny Marie Sedmibolestné, která byla jednou ze tří mší homolské poutě. Po skončení bohoslužby se všichni přesunuli na sál pohostinství v Přestavlkách, kde setkání pokračovalo. Každý harmonikář zde zahrál 3 skladby. Asi největší úspěch měl zatím devítiletý Bohuslav Ježek, který k nám přijel až ze Slaného (okolí Prahy). Na sále se hrálo téměř do 20.00 hodin a přišlo více jak 200 návštěvníků. Každý z účinkujících obdržel hrneček s motivem Homolských harmonik, pamětní list a někteří z nich přislíbili již nyní účast na příštím ročníku.

Homolské harmoniky se tak stávají tradiční událostí v naší obci. V příštím roce obec uvažuje setkání oddělit od poutě, přesunout ho do letních měsíců a využít tak k posezení Párty stan. Doprovod několika málo harmonikářů při pouťové mši by obec ráda zachovala.

Poděkování patří všem, kteří se na účasti a přípravě podíleli. Především panu starostovi Karlu Urbancovi za organizaci, sociální komisi za průběh prezentace a předávání pamětních listů, pohostinství v Přestavlkách za poskytnutí sálu a paní Petrašové za přípravu a výzdobu kostela. Při druhém ročníku byl také použit výběr dobrovolného vstupného, na kterém bylo vybráno 2 500,- Kč.

(foto Petr Kotera a Barbora Čermáková) (Brodík 2008/5)


Kliknutím vstoupíte do fotogalerie13.04.2008 - Homol a Lhoty u Potštejna

Jarní pouť na Homoli a ve Lhotách u Potštejna

V neděli 13. dubna se ve Lhotách u Potštejna a na Homoli konala pouť. Při této příležitosti místní "sportovci" uspořádali fotbalový zápas "Sparta - Slávie", který skončil vítězstvím pro Slávii 9:4. Diváci se mohli na hřišti občerstvit klobásami, uzeným, špízy a pivem. Počasí se vydařilo a i účast byla hojná.

(text i foto z www.brodec.cz - Lhoty u Potštejna) (Brodík 2008/5)

 

Březen 2008:

29.03.2008 - SDH Borovnice a Přestavlky

Zabíjačkové hody v Borovnici

Pěší výlet z Přestavlk

Pravidelné jarní vepřové hody borovnických hasičů, na které p. Králik uspořádal pěší výlet z Přestavlk přes Kluč, Chlum, Homol a Velkou Lhotu.


Kliknutím vstoupíte do fotogalerie17.03.2008 - Hradec Králové

V soutěži "ZLATÝ ERB 2008" jsme získali opět 3. místo

Starosta obce pan Karel Urbanec a pan Petr Kotera se v březnu účastnili slavnostního vyhlášení výsledků v soutěži „O zlatý erb“ (nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí v Královéhradeckém kraji). Obec Borovnice se do soutěže přihlásila podruhé a podruhé také obsadila třetí místo v kategorii obcí do 2 tisíc obyvatel. Byl bych rád, kdyby tato informace u co nejširší veřejnosti vzbudila zájem a svým aktivním přístupem webové stránky pomohla dále zdokonalovat a rozvíjet. Že se jedná o významný úspěch obce svědčí i fakt, že hodnotitelská komise přiřadila v některých z ukazatelů našim webovým stránkám nejvyšší počet bodů ze všech přihlášených soutěžících (za úřední desku a za doporučené informace). Existence internetových stránek je 2 roky a po oba roky jsme dosáhli takového úspěchu. Velký dík za tento úspěch patří hlavně webmasterovi panu Petru Koterovi, který stránky nejen založil, ale stále hledá nové cesty informačních kanálů a pravidelně je aktualizuje, aby tento dnes moderní nástroj, byl živým a plně informoval naše občany. Hned po vyhlášení výsledků si starosta obce s panem Koterou zadali úkol soustředit se na hodnotící kritéria komise, kde naše stránky ztratily body a pokusit se o vylepšení a umístění třeba i na stupni nejvyšším.

Karel Urbanec, starosta obce (Brodík 2008/4)

 

Více informací naleznete na stránkách www.zlatyerb.obce.cz.

(stránky budou otevřeny v novém okně).


16.03.2008 - SDH Přestavlky

Kliknutím vstoupíte do fotogalerieDětský karneval

Sbor dobrovolných hasičů z Přestavlk uspořádal dne 16. března v místním pohostinství U Medvěda dětský karneval. I tato akce se těšila z velkého počtu návštěvníků. Svědčilo o tom velké množství různých masek, velký počet sourozenců a rodičů dětí. Celé odpoledne moderovala paní Olga Myšáková z Potštejna se svou dcerou, za což jim patří velký dík. Děti si z celého odpoledne odnesly nejen spoustu zážitků, ale i sladké odměny nebo hračky, které jim byly dárkem v dovednostních soutěžích. Bohužel zde chyběla mládež, která by se již mohla zapojit do organizace a připravit tak svým mladším kamarádům pestrý program. Všem organizátorům patří velký dík – SDH Přestavlky a místnímu pohostinství za přípravu akce, výzdobu a zateplení sálu a za občerstvení.

Karel Urbanec, starosta obce

 

Nevím sice kolikátý to byl již ročník dětského karnevalu v Přestavlkách, jistě jich ovšem bylo již hodně. A jelikož v naší obci a okolí rozhodně není dětí nedostatek, jak můžete vidět na fotografiích, těší se tato akce stále velkému zájmu. V předchozím článku jste se již dozvěděli podstatné informace o této akci, proto bych chtěl na tomto místě jen doplnit poděkování za pomoc s realizací akce. SDH Přestavlky tuto akci zabezpečuje po stránce zajištění nákupu cen, financování nákladů na hudbu, občerstvení účinkujících a provedení výzdoby sálu. Velký dík za pomoc patří Obci Borovnice, která proplatila nákup výherních cen a sladkostí jako sponzorský dar a dále všem, kteří přispěli na dobrovolné vstupné, které pokrylo cca 80% ceny za hudební doprovod. Největší dík patří samozřejmě p. Myšákové, která je hlavním tvůrcem karnevalu, opět děti celým programem provázela a vymýšlí pro ně zábavné hry a soutěže. Bez ní by to prostě nešlo a jsme rádi, že na příští rok opět přislíbila svou účast. Všem kdo pomohli velmi děkujeme. Největší odměnou pořadatelům i sponzorům jsou pak rozzářené oči dětí při hrách, při přebírání odměn i to, s jakou chutí se pustili do pojídání koláčů a jak se rozdováděly při závěrečném odvázání balónků a rozhazování papírových konfet, kterými poté pokryly celou podlahu sálu.

Petr Kotera (foto autor a Jiří Vacek) (Brodík 2008/4)


15.03.2008 - Obec Borovnice - Přestavlky

Přátelské posezení s důchodci

Kliknutím vstoupíte do fotogalerieKaždoročně obec Borovnice spolu se sociální komisí pořádá odpolední Posezení s důchodci. Letos se toto setkání uskutečnilo 15. března v pohostinství v Přestavlkách a zúčastnilo se ho na 50 návštěvníků. Každý důchodce v obci obdržel osobní pozvánku. Pohostinství zajistilo příjemné a přátelské prostory, včetně bohatého občerstvení. O doprovodný program se postaraly děti z MŠ ve Chlenech se svými básničkami pod vedením paní učitelky Dostálové a ze ZŠ ve Lhotách u Potštejna, kteří vystoupili se svým předtančením pod vedením paní učitelky Floriánové. K poslechu a tanci zahrála paní Dana Sokolová z Chocně, kterou velice vtipně v závěru akce doplnila paní Ludmila Linhartová svou hrou a zpěvem na harmoniku. Starosta obce by rád poděkoval všem, kteří se na přípravě posezení podíleli, sociální komisi a pohostinství U Medvěda za zdárný průběh a aktivní účast. Doufáme, že i v příštích letech se setkání bude opakovat a těšit se z ještě většího počtu návštěvníků.

Karel Urbanec (foto Petr Kotera a Barbora Čermáková) (Brodík 2008/4)

 


Kliknutím vstoupíte do fotogalerie

08.03.2008 - Vrbice a okrsek

5. Okrskový ples hasičů

Vrbičtí hasiči nemohli vybrat datum lépe. Do půlnoci MDŽ a od půlnoci dámská koleda... Plnému sálu zahrála k tanci i poslechu skupina JETTY z Týniště nad Orlicí a samozřejmostí byla bohatá tombola a kvalitní občerstvení.

 

Únor 2008:

Kliknutím vstoupíte do fotogalerieÚnor 2008 - Homol

Toulavá kamera na Homoli

Poutní místo Homol budete moci již brzy vidět na svých televizních obrazovkách. Moderátorka Českého rozhlasu Alena Chvojková-Kacálková z Rychnova nad Kněžnou spolu se svým kolegou zde totiž poslední únorový víkend natočili krátkou reportáž do Toulavé kamery vysílané v České televizi.

Po prvotních plánech zachytit Homol zahalenou do bílé sněhové peřiny se ji podařilo nakonec natočit za krásného jarního slunečného počasí. Kamera zachytila dřívější školu, interiér kostela, jeho průčelí ale hlavně unikátní schodiště. Reportáž doplnili i čtyřmi krátkými rozhovory se starostou obce Karlem Urbancem, ve kterých se zmiňuje mimo jiné i o pověsti, která se traduje o zakladatelce kostela. Finální podoba bude doplněna povídáním o celé historii místa a ukázku historických fotografií. Jak uvedl starosta obce, reportáž by měla nejen přilákat na Homol další turisty, ale rovněž poukázat na chátrající stav schodiště a kostela.

Věříme, že toto bude jedna z cest, jak dostat Homol do podvědomí, případně získat finance na opravy. Homol by se měla objevit na televizní obrazovce zhruba do měsíce. Toulavá kamera je vždy vysílána v neděli dopoledne. Záznam je možné shlédnout na našich stránkách ZDE nebo na webových stránkách České televize www.toulavakamera.ct24.cz nebo také na stránkách autorů www.lproduction.net, kde v sekci Videoukázky vyhledejte “Toulavá kamera Homol”.

(foto Barbora Čermáková) (Brodík 2008/3)


22.2.2008 - Obec Borovnice - Holice

Divadelní zájezd do Holic:  "MOTÝLI"

Obec Borovnice zorganizovala v únoru další zájezd do divadla v Holicích, kde návštěvníci mohli shlédnout humorné představení Motýli. Mládež a senioři mají tradičně zájezd zdarma. Celkem se zájezdu zúčastnilo 47 občanů naší obce, z toho polovinu tvořila právě mládež. Starosta obce i sami občané, kteří se zájezdu zúčastnili, představení zhodnotili jako velmi vydařené a zájezd příjemně zakončili v novém motorestu Roubenka v Týništi nad Orlicí. Je velmi dobře, že se těchto akcí účastní i mladší generace.

(Brodík 2008/3)


Kliknutím vstoupíte do fotogalerie16.2.2008 - Přestavlky - Vrbice

Pěší výlet na vepřové hody na Vrbici

Za pěkného zimního počasí a ledového větru se 16. února sešlo 14 odvážných v Přestavlkách. Poté naše kroky směřovaly na Brumbárov a k Cabalkově hájovně, o které jsme se dozvěděli žádané informace. Dále nás cesta zavedla přes lávku do obce Kozodry. Nad Svídnicí se před námi otevřel obzor na Orlické hory, Krkonoše se Sněžkou (krásný pohled). Od Vrbice jsme měli výhled na Pardubice, Kunětickou horu a ostatní přilehlé obce a města. Ani srnčí přecházející přes pole neušlo naším očím. To již jsme byli na konci svého prvního letošního výletu na Vrbici, kde jsme požívali z připravených zabíjačkových specialit a ostatních nabízených produktů. Výlet se všem líbil a tam jsme se dohodli, že půjdeme také na hody do Borovnice.

Pavel Králik (foto autor) (Brodík 2008/3)

 

Leden 2008:

Kliknutím vstoupíte do fotogalerieLeden 2008

Publikace prezentuje i naši obec

Kniha Kuriozity po Česku aneb jednou nohou v nebi, je první ročník publikace, kterou vydalo nakladatelství BASET v edici KAM po Česku. Redaktor pan Luděk Sládek pocházející z Přestavlk mimo jiné popisuje historii naší obce a na obálce je zachyceno Poutní místo Homol (viz. zadní strana Brodíku). Prostřednictvím této publikace jsme byli prezentováni na letošním Regiontour v Brně panem Sládkem ve stánku KAM po Česku. Kniha bude k dostání v českém i anglickém jazyce na obecním úřadě. Na brněnském veletrhu byla naše obec a mikroregion Brodec rovněž velmi dobře prezentován prostřednictvím Informačního centra Kostelec nad Orlicí. Rozdávány zde byly malé stolní kalendáře mikroregionu s cyklomapou, vytištěné při příležitosti uzavírání sezóny na cyklookruhu Brodec na podzim loňského roku, o které byl až neuvěřitelně velký zájem.

(Brodík 2008/2)

 

Více o této publikaci najdete na www.kampocesku.cz a pořad "Minuty regionu" z TV Prima ZDE.

Kliknutím vstoupíte do fotogalerie


 

 

Leden 2008

Známá tvář na televizní obrazovce

Po tři večery se na obrazovce České televize objevoval pan Karel Skalický z Kluče, který soutěžil v pořadu AZ kvíz. Blahopřejeme k vyhraným financím a hodně štěstí v podobných soutěžních pořadech.

(Brodík 2008/2)

 


Leden 2008 - jednotlivé SDH

Valné hromady jednotlivých SDH v obci

Na přelomu roku se každoročně konají slavnostní výroční valné hromady jednotlivých hasičských sborů, na kterých se hodnotí činnost v uplynulém roce a plánují cíle činnosti na další rok. Ani letos tomu samozřejmě nebylo jinak. V Přestavlkách kromě této výroční valné hromady proběhla o týden dříve ještě volební členská schůze, ze které vzešel nový výbor sboru. Ke změnám ve složení výboru došlo počátkem tohoto roku také v Rájci a v Borovnici se změnil výbor v loňském roce. Aktuální složení výborů najdete na stránkách jednotlivých sborů: SDH Borovnice, SDH Přestavlky, SDH Rájec.

Jak je již po několik let dobrou tradicí, výročních valných hromad každého sboru se účastní zástupci ostatních sborů naší obce, starosta obce Borovnice p. Urbanec, starosta okrsku č.18 p. Břečťan a zástupce okresu p. Starý. Jak bývá na slavnostních valných hromadách zvykem, i letos došlo na oceňování nejen dlouholetých členů, kteří jsou příkladem nastupující mladé generaci, ale i mladších hasičů, kteří svým přístupem k hasičství jsou základem pro funkčnost sborů.

Po proběhnutí valných hromad jednotlivých sborů se schází valná hromada okrsku, která se v tomto roce konala 8. února od 18:00 hodin na Vrbici. Letos se také konal již 5. Okrskový ples hasičů, a to přesně o měsíc později na Mezinárodní den žen, tedy 8. března 2008 opět na Vrbici.

Petr Kotera (Brodík 2008/2)

25.1.2008 - SDH Přestavlky

Výroční valná hromada SDH Přestavlky

Jako každoročně i letos se počátkem roku konala slavnostní výroční valná hromada, při které odstupující starosta sboru pan Jindřich Sejkora a další členové výboru zhodnotili uplynulý rok a dlouholetí členové sboru byli oceněni medailemi.

 

19.1.2008 - SDH Přestavlky

Volební valná hromada SDH Přestavlky

Počátkem roku vzešel z volební schůze pozměněný výbor. Jelikož stávající starosta p. Sejkora a strojník i pokladník v jedné osobě p. Šeda již nechtěli do dalšího období kandidovat na jakékoli funkce ve výboru, došlo k těmto změnám. Starostu Jindřicha Sejkoru vystřídal Petr Kotera, na jehož funkci náměstka starosty byl nově zvolen Pavel Králik. Jardu Šedu ve funkci hospodáře vystřídal Karel Urbanec a ve funkci strojníka Jakub Říčař. Další člen výboru p. Huška, který nebyl na schůzi přítomen, nebyl členy sboru ani zvolen. Zbytek výboru zůstal nezměněn. Složení celého výboru je zde.

 

11.1.2008 - SDH Rájec

Volební valná hromada SDH Rájec

11. ledna proběhla valná hromada SDH Rájec, která projednala změny ve výboru SDH. Z funkce starosty odstoupil Petr Kaplan a nově byli zvoleni: Matějka Jaroslav - starosta, Zaňka Michal - velitel, Kafka Petr - předseda revizní komise. Složení celého výboru je zde.

Dále byla projednána soutěž "Podorlická liga", která se uskuteční 14. června 2008, večer bude taneční zábava.

 

Máte-li někdo další informace o činnosti a dění v obci, o kterých zatím nevím, prosím, pošlete mail.

 

Právě se nacházíte na stránce:

Stalo se v roce 2008

Sekce: Dění v obci
Na hlavní stranu   Na první stranu sekce   O krok zpět   O krok vpřed

© Obec Borovnice, webmaster:

Petr Kotera, e-mail webmaster@borovnice.info

Nahoru na začátek stránky   Informace o procházení webem a prohlášení o přístupnosti   Nápověda k používání webu   Zavřít a nashledanou