Obecní části:  Borovnice - Přestavlky - Rájec - Homol

 

                                                    Obecní úřad Borovnice, Přestavlky 1, 517 41 Kostelec nad Orlicí

                                                   tel.: 494 547 102    mobil: 724 181 346    e-mail: obec@borovnice.info

 

 

 

Aktuality Obec Obecní úřad Zpravodaj Brodík Dění Fotogalerie Zábava Odkazy Kontakty

 

 

Zápis z veřejného zasedání zastupitelstva ze dne 28.12.2006:

VEŘEJNÉ ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA

OBCE BOROVNICE

.


Místo konání:

Termín:

Přítomno:

 

Nepřítomno:

Zasedání řídil:

Zapisoval:

Ověřovatelé zápisu:

Usnesení:  

R Á J E C - pohostinství "Zastávka"

28.12.2006 od 18.00 hod.

6 členů OZ

17 občanů obce Borovnice

omluveni 2 zastupitelé (p. Junek a p. Rojková), jeden nemocen (p. Bečička)

starosta obce Karel Urbanec

pan Pavel Králik

paní Hana Řičařová a pan Jan Nešťák

pan Karel Urbanec a pan Pavel Králik


 

Starosta přivítal všechny přítomné členy OZ a občany obce Borovnice. Seznámil je s obsahem jednání. Navržený program byl na návrh zastupitele p. Zálohové doplněn o bod projednání předsedy sociální komise. Navržený rozšířený program byl všemi přítomnými zastupiteli schválen.

HLASOVÁNÍ:   P R O  navržený program hlasovalo všech 6 přítomných zastupitelů.

 

Program jednání: 1)  Plnění rozpočtu roku 2006 starosta

2)  Vyhláška o poplatku za likvidaci odpadů

starosta
3)  Návrh odměn neuvolněným zastupitelům starosta
4)  Schválení návrhu rozpočtu na rok 2007 starosta
5)  Návrh na změnu předsedy sociální komise paní Zálohová
6)  Diskuse starosta
7)  Usnesení a závěr starosta a místostarosta

 


 

1)  Plnění rozpočtu 2006 - příjem / výdej

 

Starosta obce seznámil zastupitele se současným stavem rozpočtu k 30.11.2006. Bylo konstatováno, že v příjmové části je rozpočet plněn na 112,3% předpokládaných příjmů, tj. 3.176.608,-Kč.
Ve výdajové části je plnění k 30.11.2006 193,8%, tj. 5.079.678,-Kč. Vyšší procento výdajové části je výsledkem úhrady některých projektů, které se musí financovat před jejich dokončením. (Homol - 1.987.000,- Kč, Medializace - 160.000,- Kč.)

 
Zastupitelé berou zprávu o rozpočtu na vědomí bez připomínek.

 

2)  Vyhláška o poplatku za likvidaci odpadů v roce 2007

 

Starosta seznámil zastupitele s množstvím finančních prostředků, které byly uplatněny v odpadovém hospodářství za r. 2005. (Jedná se pouze o finanční prostředky, které uhradily nasmlouvanou službu a likvidaci odpadů firmou Ekola České Libchavy). Skutečné náklady za r. 2005 činí 197.588,-Kč, na jejich úhradě se podílelo 372 osob s trvalým pobytem v obci a 38 chalupářů.
Výpočet : 197.588,- Kč : (372 + 38) = 481,92 Kč
Místní poplatek za likvidaci komunálního odpadu se skládá ze dvou částí:
písmeno A ................ poplatek za službu (je nezměněn) = 150.-Kč
písmeno B ................ poplatek za likvidaci (skutečnost 481,92) - schváleno 250,- Kč
Celková výše poplatku na r.2007 činí 150 + 250 = 400.-Kč

 
HLASOVÁNÍ:   P R O  poplatek ve výši 400,- Kč platný pro r. 2007 hlasovalo 5 přítomných zastupitelů (83%).
                            Jeden zastupitel žádal zvýšení poplatku o 50,- Kč.

 

Zastupitelé byli informováni o skutečnosti, že v r. 2007 dojde k navýšení poplatku ze strany dodavatele služby o 100,- Kč za jednu tunu uloženého odpadu na řízené skládce Ekola České Libchavy (poplatek obci). Starosta obce žádá všechny zastupitele a občany obce Borovnice o zvýšenou pozornost při druhotném třídění surovin, které lze nabídnout ke zpětnému využití. Jenom tato cesta nám může zmírnit nárůst ceny a přinést do systému určité procento vrácených finančních prostředků.
Za r. 2006 obec získala za vytříděné plasty a sklo 17.000,- Kč !!!
Pokud všechen odpad uložíme do popelnic, po odstranění regulované ceny za likvidaci odpadů můžeme v následujících letech hradit při 100% účasti i 700 až 800,- Kč místního poplatku za jednoho občana!!!
Je téměř neuvěřitelné, že v době neskutečného množství plastových obalů jsou v obci rodiny a jednotlivci kteří nevytřídí ani jeden kg druhotných surovin za rok??!!! Je však ještě stav, že jsou mezi námi rodiny, které tyto vysoce toxické odpady pálí v domácnostech!!!
Opakovaně se ptám P R O Č. Pokud někomu nevyhovuje nabídnutá služba, sdělte nám váš názor, vaši potřebu.

 

3)  Návrh odměn neuvolněným zastupitelům

 

Starosta obce přečetl návrh odměn neuvolněným zastupitelům, kteří ze zákona a nebo pro potřebu obce vykonávají při svém mandátu pověřenou funkci, případně občanům zařazených do výborů obce Borovnice.
Tento návrh byl zastupiteli schválen na mimořádném jednání v listopadu 2006 a dnes je předložen ve známost veřejnosti.
Místostarosta obce pan Pavel Králik: 1.500.-Kč
Předseda finančního výboru pan Josef Dvořáček 500.-Kč.
Člen finančního výboru pan Jan Nešťák 100.-Kč + 100.-Kč (zastupitel)
Člen finančního výboru pan Jiří Řehák 100.-Kč
Předseda kontrolního výboru pan František Junek 500.-Kč
Člen kontrolního výboru paní Soňa Rojková 100.-Kč + 100,-Kč (zastupitel)
Člen kontrolního výboru paní Pavlína Witczaková 100.-Kč
Předseda sociální komise paní Božena Zálohová 900.-Kč
Zastupitel paní Hana Řičařová 100.-Kč, pan Ladislav Bečička 100.-Kč

 

4)  Schválení NÁVRHU ROZPOČTU na r. 2007

 

Starosta obce požádal přítomné zastupitele o návrh rozpočtu případně návrh investičních a údržbových prací nebo jiných finančních výdajů na mimořádném zasedání dne 29.11.2006. Bylo konstatováno, že obec požádá v programu obnovy venkova o dotaci na opravu místní komunikace v části Borovnice (úvozová cesta směr Lhoty u P.). Dále budou uplatněny granty Krajského úřadu na činnost mládeže a sportu.
Pro orientaci nad strukturálním složením rozpočtu dostal každý zastupitel kopii rozpočtu na r. 2006 a byl požádán o jeho nastudování, případně návrh změn nebo prodiskutování jednotlivých paragrafů a položek.
Aby nemusela obec pracovat v rozpočtovém provizoriu, navrhl starosta obce přijmout a schválit rozpočet obce na r. 2007 ve stejné podobě rozpočtu 2006.
To znamená, že:
Rozpočet bude vyrovnaný s příjmem 2. 828 000,- Kč a výdajem 2. 828 000,- Kč.
Struktura příjmů a výdajů bude zachována a v případě kladných dotací upravena rozpočtovým opatřením.
Finanční zůstatek z roku 2006 na běžném účtu obce nebude do rozpočtu započítán a bude tvořit rezervu nepředvídatelných a mimořádných výdajů.

 
HLASOVÁNÍ:  P R O  takto navržený rozpočet hlasovalo 6 přítomných zastupitelů t.j.100%

 

5)  Návrh zastupitele p. Zálohové na změnu předsedy Sociální komise

 

Paní Božena Zálohová požádala starostu obce o uvolnění z funkce předsedy Sociální komise. Jako důvod tohoto rozhodnutí uvádí přehodnocení své účasti ve vedení komise s ohledem na své zaměstnání, které jí neumožňuje plnohodnotné zapojení. Paní Zálohová uvedla, že zůstane členkou sociální komise za část obce Borovnice. Paní Zálohová předjednala předsednictví komise s jednou ze členek p. Jaroslavou Urbancovou, která je ochotna tuto náročnou funkci přijmout.
Po vzájemné diskuzi a oslovení další možné kandidátky na předsednictví v sociální komisi, které skončilo bez výrazného posunu a jistoty, že je tato zodpovědná funkce pro obec zajištěna, starosta obce požádal paní Zálohovou o pokračování na místě předsedy sociální komise do dalšího jednání zastupitelstva, které se koná 24.1.2007 (pracovní). Zde bude tato žádost o změnu definitivně uzavřena a neprodleně informována veřejnost. Do této doby je nutné doplnit komisi o potřebný počet členů a zahájit přípravu na r. 2007 tak, aby nebyl nikdo z občanů obce Borovnice opomenut při řešení jeho sociální potřebnosti.
 
Zastupitelstvo bere informaci p. Zálohové na vědomí a bude jí řešit.

 

6)  Diskuse

 

p. Karel Urbanec - Předkládá dopis starosty SDH Přestavlky s žádostí o řešení potřeby hasičské zbrojnice.
Dne 27.12.2006 předal obci pan Jindřich Sejkora, starosta SDH Přestavlky, žádost o posouzení možnosti stavby hasičské zbrojnice pro část obce Přestavlky. V dopise je popsána neutěšená situace v uskladnění hasičské techniky tohoto sboru. Jako možný návrh stavby nabízí SDH přístavbu zbrojnice v prostoru prodejny potravin, místo dlouho nevyužívaného přístřešku (skladu). Přístřešek byl koncem r. 2006 stržen z důvodu ohrožení statiky hlavní budovy prodejny. Z dopisu je zřejmé, že stavbu samotné zbrojnice si provedou místní hasiči svépomocí, a účast obce bude v samotném povolení a nákupu materiálu.
Odpovídá starosta obce: Zastupitelstvo bere tento dopis na vědomí a žádá vedoucí pracovníky SDH Přestavlky o doplnění dopisu projekčním nákresem a alespoň hrubou finanční kalkulací stavby. Po tomto doložení bude zastupitelstvo žádost dále řešit.

 
p. Pavel Králík - Kde jsou obrubníky z odstraněné stavby v Přestavlkách?
Odpovídá starosta obce: Odfrézovaný asfalt z Přestavlcké návsi byl odvezen na opravu cest (Kluč, Přestavlky k lesu a Přestavlky u transformátoru - obnovená cesta) ostatní materiál byl uložen na řízené skládce v Českých Libchavách. Téměř 50% obrubníků bylo prasklých a zbytek byl zatížen betonem a asfaltem. Jeho odstranění by bylo dražší než nákup nových obrubníků.
 
p. Marie Sejkorová - Proč se ruší autobusová zastávka v Přestavlkách?
                                       Kdo založil černou skládku odpadů v Přestavlkách?
Odpovídá starosta obce: Revitalizace (navrácení do původního stavu) návsi v Přestavlkách byla schválena usnesením zastupitelstva a obec na tuto činnost získala dotaci 135.000,- Kč. Obnovou návsi není cílené rušení stávajícího stavu, ale lepší a citlivější využití plochy, která vznikla zavezením původního rybníka. Místo ohromné plochy páchnoucího asfaltu zde vznikne zelená plocha osázená květy, keři, stromy a travinou. Do této plochy bude zakomponována zastávka téměř v původním rozsahu, ale zcela vyhovující dnešnímu provozu autobusových spojů. Již dnešním velmi hrubým zásahem jsme z centra obce odstranili nežádoucí stání nadměrných nákladů, dále zde nelze předvádět nežádoucí automobilové závody, které nejen že obtěžovaly hlukem ale hrozilo i zranění osob. Bude zde vytvořeno zázemí pro klid a pohodu. Budou zde chráněná stání pro osobní automobily. Jsem přesvědčen, že cílený stav bude kladně přijat i tazatelkou.
Černá skládka v Přestavlkách nevznikla v současné době, ale je ukázkou kultury a vztahu nás občanů k přírodě. Za uplynulých 16 let naše obec likvidovala několik takových zátěží a trvalo několik let, než se přestal odpad hromadit na okraji lesů, polí a keřů. Jsem přesvědčen, že i tato již několikrát likvidovaná skládka bude odstraněna. Je na nás všech beze zbytku, starat se o naše okolí a nedovolit lhostejným lajdákům ničit a otravovat zdejší přírodu.
 
p. Hana Řičařová - ČOV Přestavlky - veřejná zeleň a její úprava.
Odpovídá starosta obce: ČOV Přestavlky se bude řešit v r. 2007 a na konci řešení bude funkční zařízení, které bude provozováno odpovídajícím a zodpovědným subjektem, nebo zde vznikne jeden velký septik. Obě varianty musí být přeneseny do zodpovědnosti uživatelů a i tato skutečnost musí být projednána a uzavřena v r. 2007.
Veřejná zeleň bude upravena jako výchozí bod revitalizace tohoto prostoru. Kdo to provede je jen na nás, občanech Přestavlk. Při této příležitosti chci připomenout, zastupitel je ten kdo koná, řídí, vyjednává. Myšlenka, že vše zařídí starosta obce a ponese za toto rozhodnutí osobní zodpovědnost je jen částečná. V obci Borovnice se vždy rozhodovalo kolektivně a zastupitelé jsou ti, kdo mají nejvyšší právo rozhodovat v obecní samosprávě.
 
p. František Podhorník - Poděkování.
Pan František Podhorník poděkoval obci za dokončení úpravy obecního pozemku po plynofikaci (jak se to příjemně poslouchá).
 
p. Karel Urbanec - Brodík "třikrát jinak".
Starosta obce požádal zastupitele o rozhodnutí, jak se bude v r. 2007 realizovat zpravodaj Brodík. Po žádosti pana Petra Kotery, kterou zastupitelstvo odmítlo projednávat (nákup nové techniky na tisk a vazbu zpravodaje v hodnotě 250.000,- Kč) zůstávají k řešení další tři varianty.
1) zastupitelstvo rozhodne o ukončení tisku a distribuce zpravodaje Brodík.
2) zastupitelstvo rozhodne o tisku a distribuci metodou přes zařízení Obecního úřadu.
3) zastupitelstvo odsouhlasí stávající tisk a distribuci od p. Kotery a souhlasí s navýšením ceny za jeden výtisk z 30.-Kč na 42.-Kč. Toto navýšení bude p. Koterovi hradit nejen náklady na materiál a energie, ale také přinese částečný zisk.
Po dlouhé a vyčerpávající diskuzi, do které se zapojil i host p. Machek, navrhuje starosta obce tuto variantu:
Zpravodaj Brodík, jako významný informační materiál obce, se bude tisknout panem Petrem Koterou v černobílém provedení. Každá třetí série výtisků bude mít titulní stranu barevnou a budou zde uplatňovány nové foto záběry. K tomuto rozhodnutí nás vede ekonomika. Barevná titulní strana stojí 24,- Kč x 170 výtisků. Černobílé provedení je o 15,- Kč levnější na jeden výtisk. Alternativa částečné úhrady Brodíku ze strany čtenářů byla zatím odmítnuta.
Pro větší představu uveřejňuji přehled nárůstu ceny za jedno vydání:
První vydání ................... 120 kusů /jeden měsíc ................................................ 17.000.- Kč za rok
r.2006 ........................... 170 kusů / jeden měsíc (30,- Kč x 170 ks x 12 měs.) ..... 61.200.- Kč za rok
r.2007 po navýšení ......... 170 kusů / jeden měsíc (42,- Kč x 170 ks x 12 měs.) ..... 85.680.- Kč za rok
r.2007 skutečnost ........... 170 kusů / jeden měsíc (42,- Kč x 170 ks x 4 měs.) ........ 28.560,- Kč za 4 měsíce
                                               + 170 kusů / jeden měsíc (27,- Kč x 170 ks x 8 měs.) ........ 36.720.-Kč za 8 měsíců
                                                                                                                     -----------------------------
                                                                                                                                    Celkem:            65.280,- Kč za rok
Uvedené ceny jsou orientační, skutečné náklady budou uveřejněny v jednom z vydání zpravodaje Brodík.

 
HLASOVÁNÍ:  P R O  variantu děleného tisku v celkové hodnotě 65.280,- Kč hlasovalo 6 přítomných zastupitelů tj.100%.

 

p. Karel Urbanec - Integrace obce Borovnice do DSO Brodec a DSO Přestavlky.
Vzhledem ke skutečnosti, že po volbách v říjnu 2006 došlo k podstatné výměně zastupitelů, požádal starosta obce o vyjádření všech přítomných k integraci obce do DSO Brodec a DSO Orlice. V obou svazcích obec Borovnice aktivně pracuje. V DSO Brodec zastává starosta obce funkci předsedy a v DSO Orlice funkci místopředsedy. Zastupitelé jednohlasně souhlasí s účastí obce v obou svazcích.

 
HLASOVÁNÍ:  P R O  hlasovalo všech šest přítomných zastupitelů t.j.100%.

Děkuji.

Pracovní jednání zastupitelstva bude v měsíci lednu 2007 v úřadovně obce Zámeček Přestavlky ve středu 24.1.2007 od 18.00 hod.

Veřejné zasedání zastupitelstva se bude konat v měsíci únoru 2007 v části obce Borovnice dne 22.2. 2007 (čtvrtek) od 18.00 hod. ve společenské místnosti SDH Borovnice.


Na závěr poděkoval starosta obce přítomným zastupitelům, občanům a hostům za aktivní účast. Poděkoval zastupitelstvu za odvedenou práci, poděkoval všem občanům, kteří se pravidelně zapojují do obecního dění a Veřejné zasedání ukončil.

Přestavlky dne 28. prosince 2006.

Urbanec Karel

starosta obce

 


 

USNESENÍ

Obecního zastupitelstva obce Borovnice

ze dne 28. prosince 2006

.


Přítomno:

 

6 členů OZ (66%)

17 občanů obce Borovnice


 

OBECNÍ ZASTUPITELSTVO V OBCI BOROVNICE

 

I.    B E R E   N A   V Ě D O M Í :

 

      a) zprávu starosty obce o stavu rozpočtu k 30. listopadu 2006;

      b) žádost p. Zálohové a bude jí dále řešit;

      c) žádost SDH Přestavlky a bude ji dále řešit.

 

II.  S C H V A L U J E :

 

      a)  dodatek obecně platné vyhlášky k Místnímu poplatku;

        Hlasování:  P R O  hlasovalo 5 přítomných zastupitelů (83%).

                              Pro jiný návrh hlasoval jeden zastupitel.

      b)  rozpočet obce Borovnice na rok 2007;

        Hlasování:  P R O  hlasovalo 6 přítomných zastupitelů (100%).

      c)  tisk a distribuci zpravodaje Brodík;

        Hlasování:  P R O  hlasovalo 6 přítomných zastupitelů (100%).

      b)  integraci a aktivní účast v DSO Brodec a DSO Orlice;

        Hlasování:  P R O  hlasovalo 6 přítomných zastupitelů (100%).

 

III.  P O V Ě Ř U J E :

 

      zastupitelstvo obce Borovnice vyhodnocením všech diskusních příspěvků.

      Termín: trvalý.

 

 

Karel Urbanec

starosta obce

Pavel Králik

zástupce starosty

 

Právě se nacházíte na stránce:

Zasedání zastupitelstva

Sekce: Obecní úřad
Na hlavní stranu   Na první stranu sekce   O krok zpět   O krok vpřed

© Obec Borovnice, webmaster:

Petr Kotera, e-mail webmaster@borovnice.info

Nahoru na začátek stránky   Informace o procházení webem a prohlášení o přístupnosti   Nápověda k používání webu   Zavřít a nashledanou