Obecní části:  Borovnice - Přestavlky - Rájec - Homol

 

                                                    Obecní úřad Borovnice, Přestavlky 1, 517 41 Kostelec nad Orlicí

                                                   tel.: 494 547 102    mobil: 724 181 346    e-mail: obec@borovnice.info

 

 

 

Aktuality Obec Obecní úřad Zpravodaj Brodík Dění Fotogalerie Zábava Odkazy Kontakty

 

 

Zápis z veřejného zasedání zastupitelstva ze dne 27.3.2008:

VEŘEJNÉ ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA

OBCE BOROVNICE

.


Místo konání:

Termín:

Přítomno:

Nepřítomni:

Zasedání řídil:

Zapisovatel:

Ověřovatelé zápisu:

Usnesení:  

B O R O V N I C E -  společenská místnost SDH

27.3.2008 od 18.00 hod.

9 zastupitelů a 11 občanů obce Borovnice (viz prezence)

 

starosta obce Karel Urbanec

pan František Junek

paní Hana Řičařová a pan Ladislav Bečička

pan Karel Urbanec a pan Pavel Králik


 

Program jednání:

1)  Audit hospodaření a závěrečný účet za rok 2007

starosta

2)  Projednání I. změny územního plánu obce Borovnice

starosta

3 Dotace z POV za DSO Brodec a Orlice

starosta

 

4)  Dotace z POV na r.2008 pro obec Borovnici

starosta

 

5)  Projednání Veřejnoprávní smlouvy

starosta

 

6)  Žádosti občanů a organizací

starosta

 

7)  Diskuse

 

8)  Usnesení a závěr

starosta

 


 

Starosta obce přivítal všechny přítomné zastupitele a občany obce Borovnice. Seznámil je s obsahem jednání.

Navržený program byl všemi přítomnými zastupiteli přijat beze změn.

Mimo hlavní program jednání připomněl starosta obce zastupitelům Usnesení č.I/2008.

 

1)  Audit hospodaření a závěrečný účet za rok 2007

 

Dne 19.3.2008 byl pracovníky Krajského úřadu Královéhradeckého kraje proveden Audit hospodaření obce Borovnice za účetní období r.2007. Starosta obce seznámil přítomné zastupitele s výsledkem kontroly.

V bodě VI. této smlouvy bylo konstatováno, že nebyly zjištěny žádné nedostatky.

Starosta obce při této příležitosti veřejně pochválil paní Milenu Sládkovou – účetní obce Borovnice za její vysoce profesionální práci.

 

H L A S O V Á N Í :

Zastupitelé obce Borovnice schvalují hospodaření obce za r. 2007   B E Z   V Ý H R A D.

P R O   hlasovalo 9 přítomných zastupitelů tj.100%.

 

Po provedené kontrole hospodaření vypracoval starosta obce a paní účetní ZÁVĚREČNÝ ÚČET hospodaření za r.2007. Závěrečný účet byl vyvěšen na úředních deskách všech místních částí s upozorněním pro veřejnost, že jsou vyvěšeny pouze základní údaje o rozpočtu a hospodaření a ostatní doklady jsou veřejnosti k dispozici v kanceláři obce Borovnice v Přestavlkách. Po doslovném seznámení a přečtení, požádal starosta obce přítomné zastupitele o schválení Závěrečného účtu hospodaření za r.2007.

 

H L A S O V Á N Í :

Zastupitelé obce Borovnice schvalují hospodaření obce za r. 2007 bez připomínek.

P R O   hlasovalo 9 přítomných zastupitelů tj.100%.

 

2)  Projednání I. změny územního plánu obce Borovnice

 

Starosta obce seznámil přítomné zastupitele s Návrhem zadání č.1. ÚPO Borovnice upraveného pro projednání.

Změna se týká především části pozemku v k.ú. Rájec č.p.126/1 za účelem budoucí stavby rodinného domu. Začlenění pozemku č.p.106/2 v k.ú. Borovnice u Potštejna do stávající plochy zóny bydlení smíšeného venkovského typu. Úpravu návrhu veřejného vodovodu v souvislosti se zamýšlenou stavbou skupinového vodovodu Mikroregionu Brodec.

Zastupitelé s návrhem úpravy I. změny územního plánu souhlasí.

 

H L A S O V Á N Í:

Zastupitelstvo schvaluje zadání změny č.1 územního plánu obce Borovnice dle § 47 odst. 5) v souladu s § 55 odst. 2) zákona č.183/2007 Sb. o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů (stavební zákon).

P R O  hlasovalo 9 přítomných zastupitelů (100%).

 

Starosta obce požádal svého zástupce pana Pavla Králika o konzultaci s rodinou p. Sejkory z Přestavlk čp.40. Pan Sejkora naznačil obci účast v této první změně, ale nepředložil do současné doby záměr, lokalitu ani jiný doklad, podle kterého by se dalo usoudit, že je nutné v tomto schvalovacím procesu projednával ještě jiné parcely.

 

3)  Dotace z POV za DSO Brodec a Orlice

 

V současné době je znám návrh na žádosti předložené Krajskému úřadu Královéhradeckého kraje. V obou případech došlo ke značnému prokrácení žádostí a tak zástupci svazků jednali o prioritách.

V DSO Orlice se uvažuje ze získaných prostředků zafinancovat zahájení cyklosezóny, které se koná 26. dubna od 9:00hod na náměstí v Kostelci nad Orlicí. Dotace byla schválena ve výši 30.000,- Kč. Zbylé dotační prostředky budou uplatněny na nákup zastřešeného pódia, které se stane součástí párty stanu (500.000 – 600.000,- Kč).

V DSO Brodec se uvažuje v pokračování revitalizací návsí, posílení internetové sítě, případně posílení signálu rozhlasového vysílání. Finanční prostředky lze čerpat i na kulturní, sportovní a společenské aktivity svazku.

Zastupitelstvo bere informaci o dotacích z POV 2008 na vědomí.

 

4)  Dotace z POV na r.2008 pro obec Borovnici

 

I tato dotace bude teprve schvalována a její umístění je předem dohodnuto. Celá dotace v jakékoli výši bude uplatněna na vybudování nové infrastruktury, která je připravována v lokalitě k.ú. Rájec na parcele č.126/1.

Zastupitelstvo bere informaci o dotacích z POV 2008 na vědomí.

 

Na závěr starosta obce sdělil, že projednání žádostí z POV 2008 se uskuteční 6. dubna 2008. Po oficiálním vyhlášení výše dotačních příspěvků bude upřesněno jejich umístění.

 

5)  Projednání Veřejnoprávní smlouvy

 

Na žádost zástupců DSO Orlice byla zorganizována Městem Kostelec nad Orlicí schůzka mezi zástupci spádových obcí a Městské policie Kostelec n. O.

Nutnost tohoto jednání vyplývá ze skutečnosti stále se množící kriminální činnosti některé skupiny obyvatel v tomto regionu a neutěšená situace na úseku dopravní situace na pozemních komunikacích. Po vcelku podrobném vyhodnocení bylo Město Kostelec n.O. požádáno o pomoc při zmírňování shora popsaných nedostatků. Bylo dohodnuto, že mezi městem a obcí bude uzavřena Veřejnoprávní smlouva o výkonu některých činností obecní policie. Tato činnost by měla vhodně doplnit činnost státní policie, případně policie cizinecké.

Starosta obce Borovnice se k této žádosti jednohlasně připojil. Ze strany obce Borovnice půjde především o kontrolu na úseku dopravní bezpečnosti na státních komunikacích (silnice II. třídy č.316), případně na obecních komunikacích, které nejsme schopni ochránit před vjezdem těžkých nákladních vozidel.

Veřejnoprávní smlouva nebude obcím zpoplatněna. Výtěžek z pokut vybraných na území obce bude majetkem Města Kostelce n.O.

Po podrobném seznámení zastupitelů s textem smlouvy požádal starosta zastupitele o vyjádření.

Zastupitelstvo souhlasí s uzavřením Veřejnoprávní smlouvy mezi Městem Kostelec nad Orlicí a obcí Borovnice, která bude řešit výkon některých činností obecní policie na území obce Borovnice.

 

H L A S O V Á N Í:

P R O  hlasovalo 8 přítomných zastupitelů (88,8%).

P R O T I  hlasoval jeden zastupitel.

 

Smlouva musí být schválena krajským úřadem a po jejím schválení bude v obci Borovnice plnohodnotně využívána. Její dopad na bezpečnostní situaci bude vyhodnocen a veřejnost s tímto hodnocením bude seznámena.

Starosta obce děkuje všem zastupitelům, kteří smlouvu podpořili a svým rozhodnutím pomohli chránit zdraví a majetek svých spoluobčanů, a to především dětí, mládeže a seniorů.

 

6)  Žádosti občanů a organizací

 

a) žádost ZO Českého svazu včelařů

Dne 12. února 2008 oslovila ZO Českého svazu včelařů obec Borovnici a požádala jí o finanční podporu. Finanční podpora nebyla blíže specifikována, ale předseda ZO včelařů p. Jiří Černý vysvětlil starostovi obce obtížnou situaci včelařů s bojem proti zhoubným chorobám včel. Písemnou žádost projednalo zastupitelstvo na svém pracovním zasedání a rozhodlo přispět včelařům jednorázovou částkou 2.000,- Kč.

 

H L A S O V Á N Í :

P R O   hlasovalo 9 přítomných zastupitelů tj.100%.

Příspěvek ZO Českého svazu včelařů bude převeden na účet uvedený v žádosti.

 

b) žádost pana Jana Luňáka z Chocně

Dne 14.3.2008 byla obcí registrována žádost pana Jana Luňáka z Chocně, Kolárova 1235. Pan Luňák žádá zastupitelstvo o zakoupení stavební parcely v k.ú. Rájec, kde je připravována na pozemku č.126/1 lokalita pro stavbu 9 rodinných domků.

Zastupitelstvo souhlasí s odprodáním jedné z devíti připravovaných parcel.

 

H L A S O V Á N Í :

P R O   hlasovalo 9 přítomných zastupitelů tj.100%.

 

c) žádost paní Stanislavy Červinkové z Borovnice

Dne 19.3.2008 byla registrována žádost podaná paní Stanislavou Červinkovou z Borovnice čp.63. Paní Červinková v zastoupení dalších pěti podepsaných žadatelů žádá o přednostní odkoupení pozemku č.69/2 v k.ú. Borovnice u Potštejna. Zdůvodněním koupě je získání pozemku, na kterém je umístěno zařízení kopané podzemní studny, ze které odebírá pitnou a užitkovou vodu šest rodin z bytové zástavby. Z žádosti lze odečíst, že toto zařízení zde bez problémů funguje již více než 30 let ke spokojenosti uživatelů.

Aby mohlo být ze strany zastupitelstva rozhodnuto, je nutno uvést, že tento zmiňovaný pozemek je od r.2004 zastupitelstvem slíben k odprodeji rodině p. Fialy, který zde koupil byt v nové okálové zástavbě. Na všechny zbylé pozemky byl vyhotoven geometrický zákres a pozemky byly ohodnoceny soudním znalcem. Od samého počátku jednání byla rodina p. Fialy informována ze strany prodávajícího (obce Borovnice) že prodávaný pozemek je zatížen stavbou studny a její ochrana musí být po celou dobu užívání zajištěna. Součástí připravované kupní smlouvy bude i věcné břemeno k této studni. Rodina pana Fialy s tímto opatřením souhlasí a navrhuje další nutná opatření, potřebná k dostupnosti a případným opravám této studny. Jedná se o vybudování brány a branky přímo před zařízením studny od které bude mít klíč jak vlastník pozemku, tak uživatelé studny, aby byl zajištěn vstup v případě čištění a opravy. Současný stav pozemku, kde se nachází zmiňovaná studna, dává za pravdu p. Fialovi, který se o pozemek stará nadstandardním způsobem a je zde záruka, že tak bude pokračovat i v následujících letech. I přes tuto skutečnost bude zařízení studny ošetřeno smluvně, jak bylo shora uvedeno.

Zastupitelstvo rozhodlo o prodeji zbytkové parcely 69/2 v k.ú. Borovnice u Potštejna manželům Fialovým. Své rozhodnutí podpírají výrokem zastupitelstva z r.1996, 2003 a Usnesením z r.2006.

Zastupitelstvo rozhodlo neprodat zbytkový pozemek 69/2 v k.ú. Borovnice u Potštejna žadateli p. Pavlu Červinkovi z důvodů shora uvedených.

 

H L A S O V Á N Í :

P R O   odprodej zbytkového pozemku manželům Fialovým hlasovalo 7 přítomných zastupitelů tj.100%.

Dva zastupitelé se zdrželi hlasování.

 

7)  Diskuse

 

Paní Hlaváčková z Borovnice – KDY SE OPRAVÍ CHODNÍK V BOROVNICI?

Odpovídá starosta obce: Chodníkové těleso v Borovnici je zpevněno asfaltovou výplní, která je v mnoha částech poškozena provozem, případně nekvalitním provedením. Obec v r.2006 začala s postupnou výměnou asfaltu za zámkovou dlažbu. Pokračování této výměny je způsobeno vyčkáním obce na dokončení projektu rozšíření Obecního vodovodu, který v mnoha případech chodníkové těleso naruší. Pokud se obci nepodaří uskutečnit záměr dokončení vodovodní sítě po Borovnici do konce r.2009, bude se v následujících letech s obnovou pokračovat. Připomínka starosty – v Borovnici máte chodník sice v horším stavu, ale v Přestavlkách toto bezpečnostní zařízení v nejnebezpečnějším úseku chybí zcela.

 

Paní Dusílková z Borovnice – KDO OPRAVÍ STÁTNÍ KOMUNIKACI – PRASKÁ MĚ BARÁK !!!

Odpovídá starosta obce: Státní silnici III. třídy, vedoucí přes Borovnici, musí opravovat stát, to znamená SÚS Rychnov nad Kněžnou. Pokud je občan přesvědčen, že k poškození jeho nemovitosti dochází provozem na státní komunikaci, musí vyvolat jednání, které povede ke statickému měření této skutečnosti. Za obec mohu slíbit, že se pokusím přivolat k tomuto úseku komunikace odborníky ze SÚS a budu se snažit je přimět k nápravě vzniklé situace.

Osobně nevěřím v úspěch tohoto jednání. V obci je mnohem horší situace, která hrozí až krizovým stavem a SÚS toto neřeší ani v připravované rekonstrukci silnice II. třídy č.316.

 

Paní Prudičová z Borovnice – PROČ NEJDE V  BOROVNICI VEŘEJNÝ ROZHLAS.

Odpovídá starosta obce: Nefunkčnost veřejného rozhlasu je nutné nahlásit na Obecní úřad, odkud je organizováno hlášení. Doposud tak nikdo neučinil. Opravu zajistí odborná firma Vegacom a.s. Hned v pondělí 31.3.2008 bude oprava objednána. Využívejte prosím svých volených zástupců a přimějte je k větší a konkrétní činnosti. Místa s nedostatečným poslechem budou doplněna o domovní hlásiče v měsíci dubnu 2008.

Tato odpověď platí i pro dotaz p. Tschöpla z Přestavlk.

 

Paní Prudičová z Borovnice – PŘED AUTOBUSOVOU ZASTÁVKOU JSOU VELKÉ VÝTLUKY.

Odpovídá starosta obce: Výtluky opraví obec v jarním termínu oprav místních komunikací, i když se jedná o rozhraní státní a místní komunikace.

 

Paní Rojková z Borovnice – OBCHOD V BOROVNICI – ALTERNATIVA ??!!

Odpovídá starosta obce: Jedinou alternativou, kterou získala obec v jednání se subjekty které mohou provozovat obchodní činnost v obci, je návrh Orlického konzumu. Nabídka pro jednání zní: nová prodejna v majetku konzumu na místě s vhodnou infrastrukturou a dotace obce ve výši 180.000,- Kč ročně na ztrátový prodej.

V nejisté době obchodní nabídky je tento návrh velkým rizikem a drahou neznámou. Nejsem přesvědčen o jednotě rozhodnutí o umístění prodejny (nabízí se stavba u ČOV v Přestavlkách)

I finanční pokuta za ztrátovost je drahou dotací soukromého subjektu za občanskou veřejnost, která se od vesnického prodeje odklonila.

Další možnost využití prodejny jsou skladové prostory. Je zde zájemce ze sousední obce ale nepodal ještě konkrétní žádost.   

 

Pan Karel Urbanec – VÝKON PŘESTUPKOVÉ KOMISE.

Obec Borovnice má uzavřenou Veřejnoprávní smlouvu pro výkon Přestupkové komise o projednávání přestupků. Činnost této komise je zpoplatněna a město Kostelec nad Orlicí obci fakturuje výkon komise. Starosta obce je přesvědčen, že poplatek za výkon by měl být vymáhán na projednávané osobě. Jde o výchovný prvek a projednávaná osoba by měla uznat podíl své přestupkové činnosti. Přestupek za r.2006 byl obci Borovnice vyúčtován dne 15.2.2008 ve výši 100,- Kč.

Zastupitelstvo rozhodlo, že fakturované částky za výkon přestupkové komise města Kostelce nad Orlicí budou přeúčtovány na projednávanou osobu. Pokud projednávanou osobou je nezletilé dítě, bude finanční částka účtována rodičům nezletilého.

 

H L A S O V Á N Í :

P R O   hlasovalo 9 přítomných zastupitelů tj.100%.

 

Pan Karel Urbanec – WWW.BOROVNICE.INFO

Věřím, že i občané nemající možnost internetového připojení jsou známí toho, že obec Borovnice je provozovatelem internetových stránek. Stránky byly založeny na konci r.2006 a již v r.2007 jsme se přihlásili do soutěže o Zlatý erb (nejlepší, nejaktuálnější a nejlépe organizované stránky). V kategorii obcí jsme se umístili na třetím místě. Byl to bezesporu vynikající úspěch. V r.2007 jsme se přihlásili podruhé a s trochou nejistoty očekávali výsledek. I přes 12% nárůst nově přihlášených obcí se nám podařilo obhájit třetí místo a v dílčím hodnocení stránek (úřední deska) jsme se umístili bezkonkurenčně první.

Největší uznání za tento úspěch si zaslouží pan Petr Kotera, kterému za činnost, aktualizaci a nové ztvárnění našich stránek osobně, a věřím že i za vás, děkuji.

Vážení občané, využívejte tento způsob komunikace a v otevřeném fóru na www.borovnice.info nám sdělujte své potřeby a přání. Je to jedna z cest, jak lépe a včas řešit potřeby všech občanů obce Borovnice.

 

Děkuji.

 

III. veřejné zasedání zastupitelstva se bude konat v měsíci květnu 2008, a to dne 15.5.2008 od 18.00 hod. v pohostinství U Medvěda v Přestavlkách.

 

Na závěr poděkoval starosta obce všem přítomným zastupitelům a občanům za aktivní účast a následně veřejné zasedání ukončil.

Urbanec Karel

starosta obce

 


 

USNESENÍ

Obecního zastupitelstva obce Borovnice

ze dne 27. března 2008

.


Přítomno:

9 členů OZ (100 %)

Omluveno:

 


 

ZASTUPITELSTVO OBCE BOROVNICE

 

I.    B E R E   N A   V Ě D O M Í :

 

a)

b)

   Informaci starosty obce o podaných projektech POV na r.2008 za DSO Brodec a Orlice.

   Informaci starosty obce o podaném projektu POV na r.2008 za Obec Borovnici.

 

II.  S C H V A L U J E :

 

a)

 

 

 

 b)

 

 

 

c)

 

 

 

 

 

d)

 

 

 

 

e)

 

 

 

 

f)

 

   Hospodaření obce Borovnice za hospodářský rok 2007 bez výhrad.

   Hlasování: 

   P R O  hlasovalo 9 přítomných zastupitelů (100%).

 

   Závěrečný účet obce Borovnice za účetní období 2007.

   Hlasování: 

   P R O  hlasovalo 9 přítomných zastupitelů (100%).

 

   Zadání změny č.1 územního plánu obce Borovnice dle §47 odst.5) v souladu

   s § 55 odst.2) zákona č.183/2007 Sb. o územním plánování a stavebním řádu,

   ve znění pozdějších předpisů.(stavební zákon).

   Hlasování: 

   P R O  hlasovalo 9 přítomných zastupitelů (100%).

 

   Veřejnoprávní smlouvu o výkonu některých činností městské policie

   Kostelec nad Orlicí na území obce Borovnice.

   Hlasování: 

   P R O  hlasovalo 8 přítomných zastupitelů (88,8%), 1 byl proti.

 

   Žádost ZO Českého svazu včelařů o finanční dotaci na činnost.

   Dotace činí 2.000.-Kč a bude převedena na účet žadatele.

   Hlasování: 

   P R O  hlasovalo 9 přítomných zastupitelů (100%).

 

   Žádost pana Jana Luňáka na odkoupení stavební parcely v lokalitě

   pozemku č.126/1 v k.ú. Rájec. Podmínky odkoupení budou dohodnuty osobně.

 

III.  N E S C H V A L U J E :

 

Žádost pana Pavla Červinky o odprodej zbytkového pozemku č.69/2 v k.ú. Borovnice u Potštejna.

Zdůvodnění:

Tento pozemek je již v prodeji manželům Fialovým Borovnice čp. 74.

Otázka: Kdo ze zastupitelů je pro, aby byl uskutečněn slíbený a již odsouhlasený odprodej zbytkového pozemku č.69/2 k.ú. Borovnice u Potštejna manželům Fialovým?

HLASOVÁNÍ:

P R O  hlasovalo 7 přítomných zastupitelů (77.7%)

Dva zastupitelé se zdrželi hlasování.

 

IV.  P O V Ě Ř U J E :

 

 

   Zastupitelstvo obce Borovnice zabývat se všemi diskusními příspěvky občanů obce.

   Termín: trvalý.

 

 

 

Karel Urbanec

starosta obce

Pavel Králik

zástupce starosty

 

Právě se nacházíte na stránce:

Zasedání zastupitelstva

Sekce: Obecní úřad
Na hlavní stranu   Na první stranu sekce   O krok zpět   O krok vpřed

© Obec Borovnice, webmaster:

Petr Kotera, e-mail webmaster@borovnice.info

Nahoru na začátek stránky   Informace o procházení webem a prohlášení o přístupnosti   Nápověda k používání webu   Zavřít a nashledanou