Obecní části:  Borovnice - Přestavlky - Rájec - Homol

 

                                                    Obecní úřad Borovnice, Přestavlky 1, 517 41 Kostelec nad Orlicí

                                                   tel.: 494 547 102    mobil: 724 181 346    e-mail: obec@borovnice.info

 

 

 

Aktuality Obec Obecní úřad Zpravodaj Brodík Dění Fotogalerie Zábava Odkazy Kontakty

 

 

Zápis z veřejného zasedání zastupitelstva ze dne 26.4.2007:

VEŘEJNÉ ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA

OBCE BOROVNICE

.


Místo konání:

Termín:

Přítomno:

Nepřítomni:

Zasedání řídil:

Zapisovatel:

Ověřovatelé zápisu:

Usnesení:  

P Ř E S T A V L K Y  - pohostinství p. Pavly Sejkorové

26.4.2007 od 18.00 hod.

9 zastupitelů a 9 občanů obce Borovnice (viz prezentace)

všichni zastupitelé byli přítomni

starosta obce Karel Urbanec

pan František Junek

paní Hana Řičařová a paní Božena Zálohová

pan Karel Urbanec a pan Pavel Králik


 

Program jednání: 1)  Současný stav rozpočtu obce k 24.4.2007  

2)  Závěrečný účet obce a audit hospodaření

 
  3)  Žádosti občanů a organizací  
  4)  Nabídka kulturní památky - Homolské schody  
  5)  Diskuse  
  6)  Usnesení  

 

Starosta obce přivítal přítomné zastupitele a občany obce Borovnice a seznámil je s obsahem jednání.

Navržený program byl všemi přítomnými zastupiteli přijat beze změn.

 


 

1)  Současný stav rozpočtu na rok 2007

 

Starosta obce seznámil přítomné zastupitele se současným stavem rozpočtu obce Borovnice na r.2007. K 24.4.2007 je ve výpise evidován příjem ve výši 975.582,- Kč a výdej ve výši 859.128,- Kč. Na běžném účtu obce je k tomuto datu 950.020,- Kč. Všechny údaje odpovídají  současnému stavu rozpočtu.

Zastupitelstvo bere informaci o závěrečném účtu na vědomí.

 

2)  Závěrečný účet a audit hospodaření za rok 2006

 

Po vyvěšení závěrečného účtu obce za účetní období r.2006 byla tato závěrečná norma hospodaření obce Borovnice znovu veřejně přečtena a společně s provedeným auditem hospodaření za uvedené účetní období schválena BEZ VÝHRADY.

HLASOVÁNÍ:   P R O  hlasovalo 9 přítomných zastupitelů, tj. 100%.

 

3)  Žádosti občanů a organizací

 

Žádost pana Pavla Červinky z Borovnice čp. 63.

Pan Červinka žádá zastupitelstvo obce Borovnice o možnost odkoupení zbytkového pozemku č.69/50 v k.ú. Borovnice. Tento pozemek je panem Červinkou dlouhodobě udržován a tvoří jednolitý celek s pozemkem bytové jednotky. Pozemek nelze využít pro obecní, ani jiné společensky prospěšné zájmy.

Zbytkový pozemek je nutné geodeticky odměřit.

HLASOVÁNÍ:   P R O  prodej zbytkového pozemku hlasovalo 9 přítomných zastupitelů, tj.100%.

 

Žádost pana Jiřího Millera, bytem Opatovice 286.

Pan Miller žádá zastupitelstvo obce Borovnice o možnost odkoupení zbytkových pozemků v k.ú. Borovnice, lokalita Závrš. Jedná se o parcelu č.354/3 o výměře 42m2 a parcelu č. 354/5 o výměře 26m2. Oba pozemky jsou v bezprostřední blízkosti parcel ve vlastnictví žadatele a nelze je využít k obecnímu prospěchu. Obec byla oslovena prostřednictvím advokátní kanceláře p. Millera a tato kancelář připraví veškeré podklady pro případný prodej.

HLASOVÁNÍ:   P R O  prodej zbytkových pozemků hlasovalo 9 přítomných zastupitelů, tj.100%.

 

Žádost pana Zdeňka Ješiny, bytem Přestavlky čp. 30.

Pan Ješina žádá zastupitelstvo obce Borovnice o možnost  odkoupení ekologického WC.

WC bylo zakoupeno obcí pro prodejnu potravin v Přestavlkách. Od měsíce května r.2007 je tato prodejna vybavena novým sociálním zázemím a tento ekologický box je nevyužíván.  

HLASOVÁNÍ:   P R O  prodej ek. WC hlasovalo 9 přítomných zastupitelů, tj.100%.

 

Žádost oddílu SOKOL Chleny.

Sokol Chleny žádá zastupitelstvo obce Borovnice o finanční příspěvek na činnost oddílu volejbalu ve výši 2.700,- Kč. V kladném případě bude tento příspěvek použit na zaplacení nájmu tělocvičny pro trénink v Kostelci n.O.

Volejbalový oddíl Sokola Chleny navštěvuje intenzivně 5 občanů obce Borovnice.

HLASOVÁNÍ:   P R O  poskytnutí příspěvku Sokolu Chleny  ve výši 2.700,- Kč hlasovalo 5 přítomných zastupitelů tj. 55%,

                           4 přítomní zastupitelé se zdrželi hlasování.

 

Žádost  pana Jaromíra Sládka, bytem Přestavlky 38.

Pan Sládek požádal zastupitelstvo obce Borovnice o možnost zaměstnání u obce. Toto pracovní místo je obcí trvale nabízeno veřejnosti jako nutné řešení neustále stoupající potřeby úklidových, opravářských a ostatních potřeb v rámci obecních aktivit.

Zastupitelstvo projevilo obavu, že obec nezajistí p. Sládkovi celoroční pracovní náplň v zaměstnaneckém poměru a nabídlo mu pracovat pro obec na živnostenské oprávnění. V současné době tento způsob pracovní aktivity pan Sládek odmítnul. Starosta obce nabídnul p. Sládkovi možnost zaměstnání na Dohodu o provedení práce v rozsahu 150. hodin.

Zastupitelstvo bere tuto žádost na vědomí.

 

4)  Znovuprojednání nabídky bezúplatného převodu kulturní památky "Homolské schody" do majetku obce

 

Starosta obce opakovaně požádal zastupitele o zvážení možnosti aktivně se podílet na údržbě, znovuobnovení a ochraně kulturní památky Homolské schody. Tuto nemovitou kulturní památku nabízí bezúplatně Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových obci Borovnice.

Tato nabídka přichází v době, kdy obec Borovnice výrazně dotuje a investuje do infrastruktury tohoto objektu a tímto krokem chce přilákat co nejvíce turistů, poutníků a jiných zájemců o tuto bezesporu atraktivní a kulturně významnou památku. Obec chce spojit s toto památkou i další kulturně společenské iniciativy.

Po půlhodinovém monologu starosty obce o prospěšnosti kladného rozhodnutí ve smyslu snadnějšího získávání dotací a dalších kroků k obnově výzdoby schodů končí rozhodnutí zastupitelstva tím nejhorším poměrem. Snad kdyby se rozhodlo stejným poměrem, ale rozhodným NE byl by výsledek hlasování čitelnější. Takto to vyznívá, že občany volení zástupci nemají žádný zájem o tuto památku a svým neutrálním postojem dávají zcela jasně najevo, že jim tato kulturní perla Podorlicka nic neříká. V dnešní složité a korupčně zkažené době se můžeme dočkat, že tuto stavbu jednou někdo oplotí a pro veřejnost uzavře. Případně bude vyžadovat vstupné a toto atraktivní místo postavené hraběnkou z Borovnice bude soukromým prostorem. Ptejte se prosím svých zástupců, proč rozhodli tak, že dali prostor k této možnosti.

HLASOVÁNÍ:   P R O  hlasovali 3 z přítomných zastupitelů (Karel Urbanec, Božena Zálohová a František Junek), tj. 33%.

                            Hlasování se zdrželo 6 zastupitelů

                            (Pavel Králik, Soňa Rojková, Hana Řičařová, Jan Nešťák, Ladislav Bečička a Josef Dvořáček).

 

5)  Diskuse

 

Pan Karel Urbanec – Informace o nutnosti přihlášení soukromých studní a septiků.

Starosta obce seznámil přítomné občany a zastupitele s povinností, vyplývající z nového zákona o Vodách. Tato povinnost se vztahuje na přihlášení stavby studní a septiků na vodoprávním odboru životního prostředí v Kostelci nad Orlicí. Obec je připravena na požádání zajistit občanům podklady (katastrální mapy a výpis z listu vlastnictví), případně pomoc při vyplnění žádosti.

Jako mnohem složitější bude vyjednání odpadových vod. Všichni účastníci na současné kanalizační síti nemusí vyplňovat žádost. Tu vyplní obec a pokud dostane rozhodnutí, bude prostřednictvím nového kanalizačního řádu upravovat smluvním vztahem ty septiky, které nebudou splňovat základní hygienické normy. Vše potřebné se dozvíte prostřednictvím zpravodaje Brodík, případně novou vyhláškou obce Borovnice.

 

p. Ladislav Bečička – Jestli něco dělá p. Knápek? (pro obec)

Touto nekonkrétní otázkou měl pan Bečička na mysli, zda-li má p. Knápek vyjednanou pracovní činnost pro obec. Pan Knápek je zaměstnancem firmy VASPO s.r.o. Vamberk a pokud chce obec Borovnice vyjednat jeho pracovní využití, musí jednat s nadřízeným pracovníkem p. Knápka. Pokud pan Knápek využije mechanizaci, která je mu svěřena bez povolení zaměstnavatele, je to jen jeho rozhodnutí a obec za něj nenese žádnou zodpovědnost.

 

p. Jan Nešťák – Koupí obec Borovnice do svého vlastnictví ekologické WC.

Obec dělá opakovaně již mnoho aktivit, které vyžadují umístění WC. Pronájem těchto zařízení je téměř identické ceně jednoho WC. Starosta obce jedná s dodavatelem z České Skalice a pravděpodobně v horizontu 14 dní bude WC zakoupeno.

 

p. Pavel Králik – Na nové autobusové zastávce se objevují praskliny!

Praskliny jsou způsobené vysycháním dřeva a jejich četnost je závislá na počasí. Dotaz byl vznesen v době tříměsíčního sucha a na stavbu nebyl aplikován vrchní ochranný nátěr. Věřím a ze zkušeností vím, že je to normální proces.

 

Proti otázka - Karel Urbanec se diví, že někdo za čtrnáct dní provozu nové čekárny vyryl na jedno z oken nesmyslný ornament. To už není normální proces, to je klasický vandalizmus a to zaráží zase mě.

 

p. Hana Řičařová – Jsou dodělány hygienické opravy pro provoz obchodu Přestavlky? 

                                    Pracuje se na nové hasičské zbrojnici v Přestavlkách?

Všechny úpravy, stanovené Státní hygienickou kontrolou, jsou v obchodě dokončeny, závady byly odstraněny a stavba uvedena do provozu (stanovený termín do konce června r.2007 byl téměř o dva měsíce zkrácen).

Stavba hasičské zbrojnice je ve stádiu projektu a získávání informací o sítích (vytyčení plynu, telefonu, vody atd.). Tyto přípravné práce skončí do konce května r.2007 a pak bude rozhodnuto o vlastní stavbě.

 

Dotazy vznesené na Veřejném zasedání byly zodpovězeny.

 

Děkuji.

 

Veřejné zasedání zastupitelstva obce Borovnice se bude konat v měsíci červnu 2007 v části obce Rájec dne 28.6.2007 (čtvrtek) od 18.00 hod.

 

Na závěr poděkoval starosta obce všem přítomným zastupitelům a občanům za aktivní účast a veřejné zasedání ukončil.

Urbanec Karel

starosta obce

 


 

USNESENÍ

Obecního zastupitelstva obce Borovnice

ze dne 26. dubna 2007

.


Přítomno:

9 členů OZ (100%)

Omluveno:

0 členů OZ (všichni přítomni)


 

ZASTUPITELSTVO OBCE BOROVNICE

 

I.    B E R E   N A   V Ě D O M Í :

 

 

   Současný stav příjmů a výdajů rozpočtu obce na rok 2007.

 

II.  S C H V A L U J E :

 

a)

b)

 

c)

 

d)

e)

 

f)

 

   Závěrečný účet obce a audit hospodaření za účetní období r. 2006 BEZ VÝHRAD.

   Žádost pana Pavla Červinky na odkoupení zbytkového pozemku č.69/50

   v k.ú. Borovnice. Prodej se uskuteční po odměření.

   Žádost pana Jiřího Millera na odkoupení zbytkového pozemku č.354/3 o výměře 42m2

   a pozemku č.354/5 o výměře 26m2, oba na k.ú. Borovnice.

   Žádost pana Zdeňka Ješiny na odkoupení ekolog. přenosného WC za zůstatkovou cenu.

   Žádost Sokola Chleny o příspěvek na financování tělocvičny pro volejbalový oddíl.

   Příspěvek ve výši 2.700,- Kč.

   Žádost pana Jaromíra Sládka o místo pracovníka obce Borovnice přes živnostenský list

   případně na dohodu o přidělené práci.

 

III.  N E S C H V A L U J E :

 

a)

b)

 

   Žádost pana Jaromíra Sládka o místo pracovníka obce Borovnice řádnou pracovní smlouvou.

   Opakovanou nabídku úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových na bezúplatný

   převod Homolských schodů.

 

III.  P O V Ě Ř U J E :

 

 

   Zastupitelstvo obce Borovnice zabývat se všemi diskusními příspěvky občanů obce.

   Termín: trvalý.

 

 

 

Karel Urbanec

starosta obce

Pavel Králik

zástupce starosty

 

Právě se nacházíte na stránce:

Zasedání zastupitelstva

Sekce: Obecní úřad
Na hlavní stranu   Na první stranu sekce   O krok zpět   O krok vpřed

© Obec Borovnice, webmaster:

Petr Kotera, e-mail webmaster@borovnice.info

Nahoru na začátek stránky   Informace o procházení webem a prohlášení o přístupnosti   Nápověda k používání webu   Zavřít a nashledanou