Obecní části:  Borovnice - Přestavlky - Rájec - Homol

 

                                                    Obecní úřad Borovnice, Přestavlky 1, 517 41 Kostelec nad Orlicí

                                                   tel.: 494 547 102    mobil: 724 181 346    e-mail: obec@borovnice.info

 

 

 

Aktuality Obec Obecní úřad Zpravodaj Brodík Dění Fotogalerie Zábava Odkazy Kontakty

 

 

Zápis z veřejného zasedání zastupitelstva ze dne 22.2.2007:

VEŘEJNÉ ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA

OBCE BOROVNICE

.


Místo konání:

Termín:

Přítomno:

Nepřítomni:

Zasedání řídil:

Zapisoval:

Ověřovatelé zápisu:

Usnesení:  

B O R O V N I C E  - společenská místnost SDH

22.2.2007 od 18.00 hod.

6 zastupitelů a 17 občanů obce Borovnice (viz prezentace)

3 zastupitelé (omluveni)

starosta obce Karel Urbanec

paní Hana Řičařová

pan Josef Dvořáček a pan František Junek

pan Karel Urbanec a pan Pavel Králik


 

Starosta přivítal všechny přítomné členy OZ a občany obce Borovnice. Seznámil je s obsahem jednání. Navržený program byl všemi přítomnými zastupiteli schválen.

HLASOVÁNÍ:   P R O  navržený program hlasovalo všech 8 přítomných zastupitelů.

 

Program jednání: 1)  Projednání závěrečného účtu obce za r.2006 starosta

2)  Projednání žádosti SDH Přestavlky (požární zbrojnice)

starosta
  3)  Projednání návrhu Spolku pro obnovu venkova starosta
  4)  Vyjádření - schválení příspěvku za občana starosta
  5)  Nabídka kulturní památky starosta
  6)  Žádost Svazu měst a obcí starosta
  7)  Schválení usnesení z mimořádného zasedání OZ 24.1.2007 starosta
  8)  Diskuse  
9)  Usnesení a závěr starosta a místostarosta

 


 

1)  Projednání závěrečného účtu obce za r.2006

 

Starosta obce seznámil přítomné zastupitele se Závěrečným účtem obce Borovnice, který vypracovala účetní obce p. Milena Sládková a starosta p. Karel Urbanec. Závěrečný účet byl vypracován po kontrole finančního výboru obce provedené 7.2.2007 a jeho schválení bude po provedeném auditu hospodaření  obce za r.2006, které se uskuteční dne 12.3.2007.

Závěrečný účet obsahuje nejdůležitější položky příjmů a výdajů účtovaných v r.2006, konečný stav běžného účtu obce k 31.12.2006, konečný stav úvěrů u České spořitelny.

Závěrečný účet obce Borovnice za r.2006 je přílohou tohoto zápisu.

Závěrečný účet obce je od 19.2.2007 vyvěšen pro širokou veřejnost na Úřední desce.

Na úřední desce jsou zveřejněny základní údaje. Ostatní doklady jsou veřejnosti k dispozici v kanceláři obce Borovnice.

Zastupitelstvo bere informaci o závěrečném účtu na vědomí a schvaluje jeho vyvěšení.

 

2)  Projednání žádosti SDH Přestavlky (stavba požární zbrojnice)

 

Starosta obce předložil zastupitelstvu studii projektu stavby hasičské zbrojnice pro SDH Přestavlky doplněnou o stručný rozpočet který vypracoval pan V. Chaloupka, autorizovaný technik pro pozemní stavby. Tento dokument si vyžádalo zastupitelstvo z posledního veřejného zasedání pro posouzení žádosti o dotaci na tuto stavbu.

Pan Chaloupka vypočítal náklad na stavbu ve výši 176.000.-Kč. Zástupci SDH Borovnice bylo toto ocenění regulováno na 140.000.-Kč. Rozdíl finančních prostředků tvoří práce, kterou chce SDH udělat svépomocí.

Nová hasičská zbrojnice se má vybudovat vedle prodejny potravin v Přestavlkách místo dnes již částečně odstraněného skladu.

Starosta obce požádal přítomné zastupitele o schválení (neschválení) finančního příspěvku ve výši 140.000.-Kč na stavbu nové hasičské zbrojnice z rozpočtu r.2007.

HLASOVÁNÍ:   P R O  hlasovalo 6 přítomných zastupitelů, tj. 100%.

 

3)  Projednání návrhu Spolku pro obnovu venkova

 

Spolek pro obnovu venkova oslovil obec Borovnici a požádal o podporu petice, která je iniciována vedením spolku a v konečné fázi by měla oslovit poslance a senátory obou komor ve věci přehodnocení nedostatečného vnímání venkova a odstranit narůstající nerovnost mezi městy a venkovem v České republice.

Starosta obce přečetl petici ve všech bodech a požádal zastupitele o vyjádření k textu a myšlence.

Zastupitelstvo obce Borovnice jednohlasně podporuje myšlenku oslovení Poslanecké sněmovny a Senátu České republiky Peticí proti diskriminaci obyvatel venkova organizované Spolkem pro obnovu venkova ČR. a plně se ztotožňuje s předloženým textem.

 

4)  Vyjádření - schválení příspěvku za občana

 

Starosta obce přečetl žádost pověřeného města Kostelce nad Orlicí, podepsané vedoucí odboru sociálních věcí Mgr. M Stojanovou. V žádosti je uvedena skutečnost, že občanka p. Ludmila Svobodová požádala o umístění v Pečovatelském domě Kostelec nad Orlicí. Umístění v tomto zařízení je zpoplatněno pro žadatele z jiným TP než příslušným pro město Kostelec n.O. finančním příspěvkem ve výši 13.000,- Kč. Dále je nutné pro přijetí do tohoto zařízení souhlasné stanovisko obce, ze které žadatel pochází.

Zastupitelstvo s umístěním paní Ludmily Svobodové do Pečovatelského domu v Kostelci n.O. souhlasí.

Zastupitelstvo požádalo starostu obce o oslovení rodinných příslušníků p. L.Svobodové o možné spolufinancování příspěvku na umístění.

HLASOVÁNÍ:   P R O  hlasovalo 6 přítomných zastupitelů, tj. 100%.

 

5)  Opakovaná nabídka převodu kulturní památky

 

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových opakovaně oslovil obec Borovnici a její samosprávu o přehodnocení možnosti převést do majetku obce významnou kulturní památku - barokní schodiště poutního místa Homol. Tuto nabídku dostává obce Borovnice opakovaně (r.2006) a je velmi pravděpodobné, že nabídka navazuje na stálou a trvalou údržbu, kterou obec zajišťuje již 17 let.

Při první nabídce využilo tehdejší zastupitelstvo možnosti místního referenda a požádalo občany obce o podpůrné stanovisko. Mírně větší skupina obyvatel projevila tehdy obavu, že malá obec nebude schopna se o tak významnou památku hlavně po finanční stránce starat.

Starosta obce uvedl, že vhodným projektem a podporou EU, Kraje a Státu je možné zahájit náhradu zcizených soch a váz a že právě místní samospráva je schopna největší měrou tuto památku podpořit a udržet. Jako důkaz těchto slov je projekt Homol 2006 v hodnotě téměř 2.000.000,- Kč, který byl organizován obcí a financován z víceúčelových zdrojů.

Zastupitelstvo po krátké diskusi přistoupilo k hlasování, zdali obec Borovnice požádá o bezúplatný převod této významné kulturní památky.

HLASOVÁNÍ:   P R O  hlasovali 3 zastupitelé, tj. 50%.

                            P R O T I  hlasovali 2 zastupitelé

                            1 zastupitel se zdržel hlasování

Starosta obce požádal zastupitele po tomto nevýrazném hlasování o seznámení se s všemi aspekty pro a proti, týkajících se Homolských schodů, a přesunul hlasování na příští jednání OZ, které se koná poslední čtvrtek v měsíci dubnu 2007. Tím se dá prostor k vyjádření větší části zastupitelů a hlasování bude mít větší hodnotu.

 

6)  Vstup obce Borovnice do Svazu měst a obcí - ANO/NE?

 

Opakovaně každý rok je obec Borovnice oslovena Svazem měst a obcí ke společné integraci. V nabídce je uveřejněno, co může svaz obcím nabídnout a jak je může zastupovat v jednáních na úrovni ministerstev apod., případně jim nabídnout právní nebo jinak organizovanou odbornou pomoc. Pro nedostatek času a malou informovanost zastupitelů požádal starosta obce o nastudování nabídky předložené svazem a po seznámení se znovu vyjádříme k případné integraci.

Zastupitelstvo bere informaci o nabídce Svazu měst a obcí na vědomí.

Starosta obce pověřuje zastupitele o co největší seznámení se z nabídkou do příštího veřejného zasedání v dubnu 2007.

 

7)  Schválení usnesení z mimořádného zasedání OZ 24.1.2007

 

Starosta obce přečetl doslovně usnesení z mimořádného zasedání zastupitelstva z 24.1.2007. Na tomto zasedání bylo nutné schválit tři body jednání, které měly neodkladný účinek.

Zastupitelé tento bod jednání jednohlasně přijali a přikročili k hlasování.

HLASOVÁNÍ:   P R O  hlasovalo 6 přítomných zastupitelů, tj. 100%.

 

8)  Diskuse

 

Paní M. Prudičová – INFORMACE O PRODEJNĚ POTRAVIN V BOROVNICI.

Odpovídá starosta obce:

V prodejně potravin v Borovnici končí svou dlouholetou službu paní J. Málková. Ukončení je nahlášeno k 28.2.2007. Děkujeme p. Málkové za mnoho let poctivé práce ve prospěch občanů Borovnice a přejeme ji mnoho zdraví a dalších osobních úspěchů.

Od 1.března r.2007 bude prodej základních potravin zajišťovat rodinný market Chaloupkových ze Chlen, a to každé úterý a čtvrtek od 13.30 hod. před prodejnou v Borovnici.

Žádám všechny zájemce o tento náhradní prodej o mimořádnou shovívavost a ohleduplnost k obsluze.

Od 1.dubna 2007 bude obnoven pultový prodej v obchodě zajištěný p. Nhan Vu Chongem, který se smluvně zavázal, že jeho hlavní prodej budou potraviny, zelenina a drobné průmyslové a drogistické zboží.

 

Pan F. Hlaváček – MALÁ SLYŠITELNOST OBECNÍHO ROZHLASU

Odpovídá starosta obce:

Veřejný rozhlas je projektován tak, aby se vysílané relace dostaly co možná nejblíže k případným posluchačům. Nebylo v zadání, že bude poslech zajištěn uvnitř domácností a na každém místě v obci (místní části). Tam kde není žádný doslech, má obec Borovnice připraven set 22 domovních hlásičů. Starosta obce Borovnice navrhuje svazku Brodec pravidelné hlášení, pravděpodobně ve čtvrtek od 16.00 hod. Tato pravidelnost má občany motivovat ke zvyku na určitý čas a vyhledání si místa vhodného poslechu.

 

Pan Karel Urbanec – POTVRZENÍ PŘEDSEDY SOCIÁLNÍ KOMISE OBCE.

Odpovídá paní Božena Zálohová:

Čas na rozmyšlenou, který mě poskytlo zastupitelstvo z minulého Veřejného zasedání, jsem využila k projednání s jednotlivými členkami komise a jejich jednoznačná podpora mě dává sílu a víru, že budu tuto zodpovědnou práci zastávat svědomitě pro potřebu obce a hlavně pro potřebu všech oslovených občanů. BUDU DÁLE VYKONÁVAT FUNKCI PŘEDSEDY SOCIÁLNÍ KOMISE PRO OBEC BOROVNICI.

 

Pan M. Tschöpl – BYLY SPLNĚNY PODMÍNKY SMLOUVY PLYNOFIKACE DSO?

Odpovídá starosta obce:

28.ledna r.2007 byla předána Závěrečná zpráva, Vyhodnocení a audit stavby plynofikace DSO Brodec. Zprávu vypracoval ve spolupráci z firmou Dabona s.r.o. starosta obce Borovnice Karel Urbanec. Za Státní fond životního prostředí přebral vyhodnocení Ing. Sova.

DSO Brodec splnil všechny body smlouvy ze SFŽP a nevztahuje se na něj povinnost vracet část, případně všechny dotační prostředky související s touto stavbou, tj. 15.000.000,- Kč.

Protože byly podmínky smlouvy splněny na více než 50% (povinnost), obdrží DSO Brodec část finančních prostředků ze zadržených 10%. Tyto finanční prostředky pokryjí náklady spojené s vypracováním závěrečné zprávy a ekologického auditu stavby, zajištěného firmou Dabona s.r.o.

Starosta obce Borovnice a předseda DSO Brodec p. Karel Urbanec děkuje všem účastníkům na plynofikaci mikroregionu za pochopení důležitosti aktivní účasti. Díky vám se nedostávají obce sdružené v DSO Brodec do velmi nepříjemné a mnohdy i nevhodně medializované situace.

 

Paní H. Řičařová – PROČ NEBYLY STUDIE REVITALIZACE VYSTAVENY NA ÚŘEDNÍ DESCE OBCE.

Odpovídá starosta obce:

Materiály vypracované jako podklad pro revitalizaci návsí jsou rozměrově nepoužitelné k vyvěšení na úřední desce. Protože se o této iniciativě obce jedná opakovaně již několik měsíců a vlastní schválení koresponduje s rozhodnutím zastupitelů v r.2006, byli vyzváni občané k diskusi prostřednictvím zpravodaje Brodík a na Veřejných zasedáních zastupitelstva, kde tento materiál byl k dispozici. Každý občan má právo si podklady pro tuto iniciativu obce prohlédnout  případně projednat v kanceláři OU. Dodnes tak nikdo neučinil!!

 

Dotazy vznesené na Veřejném zasedání byly zodpovězeny.

 

Děkuji.

 

Veřejné zasedání zastupitelstva se bude konat v měsíci dubnu 2007 v části obce Přestavlky dne 26.4.2007 (čtvrtek) od 18.00 hod.

 

Na závěr poděkoval starosta obce přítomným zastupitelům za aktivní účast a veřejné zasedání ukončil.

Urbanec Karel

starosta obce

 


 

USNESENÍ

Obecního zastupitelstva obce Borovnice

ze dne 22. února 2007

.


Přítomno:

6 členů OZ (66%)

Omluveno:

3 členové OZ


 

ZASTUPITELSTVO OBCE BOROVNICE

 

I.    B E R E   N A   V Ě D O M Í :

 

a)

b)

c)

d)

   Informaci o závěrečném účtu obce Borovnice za r.2006.

   Informaci  o nabídce bezúplatného převodu kulturní památky Homolské schody.

   Nabídku Svazu měst a obcí ČR ke společné integraci.

   Potvrzení  p. B. Zálohové ve funkci předsedy sociální komise obce Borovnice.

 

II.  S C H V A L U J E :

 

a)

b)

c)

d)

e)

f)

   Vyvěšení závěrečného účtu obce Borovnice za r.2006.

   Přidělení dotace z rozpočtu 2007 ve výši 140.000.-Kč na stavbu požární zbrojnice SDH Přestavlky.

   Petici sepsanou Spolkem pro obnovu venkova a její podporu v celém textu a myšlence.

   Žádost p. L. Svobodové o umístění v domě s pečovatelskou službou Kostelec n.O.

   Jednat o nabídce UPZS na převod kulturní památky na následující VS/OZ 26.4.07.

   Usnesení z mimořádného zasedání OZ v plném znění.

 

III.  P O V Ě Ř U J E :

 

 

   Zastupitele seznámením se s nabídkou Svazu měst a obcí ČR. o případný vstup do svazu.

   Termín: do příštího Veřejného zasedání.

 

 

 

Karel Urbanec

starosta obce

Pavel Králik

zástupce starosty

 

Právě se nacházíte na stránce:

Zasedání zastupitelstva

Sekce: Obecní úřad
Na hlavní stranu   Na první stranu sekce   O krok zpět   O krok vpřed

© Obec Borovnice, webmaster:

Petr Kotera, e-mail webmaster@borovnice.info

Nahoru na začátek stránky   Informace o procházení webem a prohlášení o přístupnosti   Nápověda k používání webu   Zavřít a nashledanou