Obecní části:  Borovnice - Přestavlky - Rájec - Homol

 

                                                    Obecní úřad Borovnice, Přestavlky 1, 517 41 Kostelec nad Orlicí

                                                   tel.: 494 547 102    mobil: 724 181 346    e-mail: obec@borovnice.info

 

 

 

Aktuality Obec Obecní úřad Zpravodaj Brodík Dění Fotogalerie Zábava Odkazy Kontakty

 

 

Zápis z veřejného zasedání zastupitelstva ze dne 31.8.2006:

VEŘEJNÉ ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA

OBCE BOROVNICE

.


Místo konání:

Termín:

Přítomno:

 

Nepřítomno:

Zasedání řídil:

Zapisoval:

Ověřovatelé zápisu:

 

Usnesení:

 

B O R O V N I C E - společenská klubovna

31.8.2006 od 19.00 hod.

8 členů OZ (100%)

8 občanů obce Borovnice

360 občanů obce Borovnice!

starosta obce Karel Urbanec

pan Miloš Tschöpl

pan Jiří Řehák

pan Ladislav Bečička

pan Karel Urbanec

paní Soňa Rojková


 

Starosta přivítal všechny přítomné členy OZ a občany obce Borovnice. Seznámil je s obsahem jednání. Navrhnutý program byl všemi přítomnými zastupiteli schválen.

 

Program jednání: 1)  Plnění rozpočtu na r. 2006 starosta

2)  Projednání a schvalování úvěrové smlouvy s ČS a.s. Náchod

starosta
3)  Seznámení zastupitelstva s připravovanými projekty DSO Brodec starosta
4)  Diskuse starosta

5)  Usnesení a závěr

starosta a místostarosta

 


 

1)  Plnění rozpočtu r. 2006 - příjem / výdej

 

Starosta obce seznámil zastupitele se současným stavem rozpočtu na r. 2006. Bylo konstatováno, že v příjmové části je rozpočet plněn na 67,7% předpokládaných příjmů, t.j. 1.719.999,- Kč.
Ve výdajové části je plnění k 14.8.2006 70.97%, t.j. 1.859.906,- Kč. V současné době jsou ufinancovány rozhodující položky rozpočtu na r. 2006 a je reálný předpoklad, že v příjmové i výdajové části rozpočtu budou navržené hodnoty dodrženy.
Zastupitelé berou zprávu o rozpočtu na vědomí bez připomínek.

 

2)  Projednání a schvalování úvěrové smlouvy uzavírané mezi obcí Borovnice a Českou Spořitelnou Náchod

 

Starosta obce zastupitelstvu předložil návrh úvěrové smlouvy kterou by obec Borovnice získala potřebné finanční prostředky na projekt "Poznejme se - Poutní místo Homol". Tento projekt je spolufinancován z prostředků Státního rozpočtu, EU a obce Borovnice. Naplněním projektu bude v bezprostředním okolí poutního místa opravena jedna místní komunikace, jedna komunikace zcela zprůjezdněna. Celý areál bude opatřen novým mobiliářem laviček, odpadkových košů, kolostavů. V části pod homolskými schody bude zpevněna plocha pro odstavení automobilů a postaven altán s možností odpočinku nebo občerstvení poutníků. Hodnota celého projektu je 1.987.000.-Kč. Vlastní zdroje obce jsou 397.000.-Kč, dotace ze státního rozpočtu činí 100.000.-Kč a dotace z EU činí 1.490.000.-Kč.
Úvěrová smlouva je vystavena na 1.900.000.-Kč je úročena 2.5% s měsíční splátkou 5.000.-Kč. Po obdržení dotace bude celá část finančních prostředků převedena na umoření úvěru.
Ukončení projektu je termínováno do konce měsíce října r.2006 včetně jeho vyhodnocení. Celý projekt byl v zastupitelstvu opakovaně projednán a schválen.
HLASOVÁNÍ:   P R O  schválení úvěrové smlouvy, uzavřené mezi obcí Borovnice a Českou spořitelnou a.s. Náchod, hlasovalo 8 přítomných zastupitelů, tj. 100%.

 

3)  Seznámení zastupitelů s připravenými projekty DSO Brodec na r.2007 (česko-polská spolupráce)

 

V rámci tak zvaných měkkých projektů, organizovaných v rámci strukturálního fondu Interreg IIIA, byly vybrány a připraveny tři samostatné projekty DSO Brodec pod názvem "Poznejme se II." Těmito projekty chceme navázat na již fungující spolupráci mezi DSO Brodec s družební oblastí Gminou Przeworno PL.
První projekt je soustředěn do obce Krchleby, kde se koná pravidelná letní slavnost otevírání studánky. Při této slavnosti budou přizváni Polští přátelé se svým kulturním programem (červen 2007).
Druhý projekt je směřován k organizaci mezinárodního tábora mládeže od 15 let.
Česko - Polsko - Slovenské přátelství na úrovni kultury, sportu a vzájemného poznávání. Tábor bude stanový v katastru obce Borovnice. Na jeho činnosti se bude podílet celý mikroregion Brodec (červenec-srpen 2007).
Třetí projekt bude návštěva Polských přátel v Przeworně při místních dožínkách, kde se česká strana zúčastní kulturních a sportovních pořadů.
DSO Brodec žádá o dotaci v celkové hodnotě 222.000,- Kč, což činí 75% celkových nákladů. Zbývající část prostředků (25%) uhradí členské obce mikroregionu Brodec.
Zástupci DSO Brodec tyto projekty schvalují a deklarují podporu svých obcí.
Zastupitelstvo bere informaci o připravovaných projektech na vědomí bez připomínek.

 

4)  Diskuse

 

p. Karel Urbanec - Oprava sociální místnosti v prodejně Borovnice.
Starosta obce informuje zastupitele s kontrolním zápisem Státní Obchodní Inspekce, která provedla kontrolu prodejny potravin v Borovnici. Prodejna má nedostatek v sociálním zařízení, které je ještě původní a ve značně zanedbaném stavu. Po seznámení se se stavem a zápisem z kontroly, rozhodl starosta obce neprodleně odstranit poškozené spotřebiče a obklady. Obnovit zařízení a uvést sociální kout prodejny do odpovídajícího stavu. Celkové náklady nepřesáhnou 20.000,- Kč.

 

p. Ladislav Bečička - Oprava veřejného osvětlení
Odpovídal starosta obce - v části obce Borovnice není obcí pověřený pracovník, odpovídající za funkčnost veřejného osvětlení. Pokud se jedná o seřízení časového spínače, zajišťuje tuto službu pan Jiří Kroul (starší), pokud je nutné vyměnit nesvítící výbojku, je nutné tuto závadu ohlásit na obci a ta ji neprodleně opraví, případně zajistí její výměnu. Oba tyto úkony jsou i v kompetenci jednotlivých zastupitelů, kteří vědí o situaci a mají možnost jednat v zastoupení obce. Dlouhodobé nefunkční veřejné osvětlení by neměl nikdo připomínkovat, to by měla být samozřejmá a stálá práce nás zastupitelů.

 

p. Božena Jakubcová - Kdo řeší problém černé skládky v Borovnici.
Odpovídá starosta obce - Už zastupitelstvo v r. 1994 řešilo toto místo v obci Borovnice, kde určitá skupina občanů opakovaně zakládá skládku. Tehdy navrhoval člen zastupitelstva a občan této místní části opatřit toto místo výstražnou cedulí o zákazu skládky, případně finančním postihu za tuto činnost. Nikdy k tomu nedošlo a ústní požádání nebral nikdo vážně. Skládku dala obec na své náklady odstranit (opakovaně), aby v zápětí byla opět navážena odpadem ze zahrádek, komunálním odpadem a dokonce se zde objevují i uhynulá domácí zvířata. Ani poslední odvezení skládky, které stálo obec přes 5.000,- Kč, nezastavilo některé občany od této nezodpovědné činnosti.
Co bude dál?! Obec chce toto místo upravit do podoby mini parčíku a na zatravněnou upravenou plochu zabudovat dvě lavičky jako odpočinková místa s výhledem na rybník. Snad se nám to podaří dřív, než bude toto místo opět znehodnoceno neřízenou skládkou. Je to výzva i pro občany Borovnice, kteří se mohou této úpravy zúčastnit a obci tak pomoci vyřešit několikaletou ekologickou zátěž.

 

p. Ludmila Řičařová - Čistírna odpadních vod, nebo nikým neřízený septik??!!
Odpovídá starosta obce - Jako jednu z technických vymožeností v části obce Přestavlky přebrala místní samospráva do užívání i ČOV Přestavlky. To co mělo být chloubou této části se stává černou můrou a od technické vymoženosti, která dnes okrajově řeší?? odtok splaškové vody z bytové zástavby Přestavlky dává každý ruce pryč. Čistírna byla navržena a vybudována na sklonku devadesátých let a její kapacita značně převyšuje množství kalů dodávaných z bytové zástavby. Jako obsluha se zde vystřídali úspěšně či méně úspěšně tři zástupci komunity uživatelů, aby dnes nikdo nejevil o tuto stavbu zájem. Obecní samospráva převzala toto dílo s faktem, že nikdo z uživatelů nebyl od samého začátku finančně zainteresován do provozu a i když 12 rodin tuto stavbu využívá, nikdo nepřispívá na její chod a režii. Obec investovala řádově několik desítek tisíc do opravy technologie, která se poškodila nevhodným používáním a výsledek je stejný. Čistička je v současné době velkým společným septikem, o který se nikdo nestará. Proč taky, když je to stavba obce!!??
Starosta obce využil přítomnosti nového uživatele skupinového vodovodu Přestavlky Vaku Jablonné nad Orlicí a.s. a požádal o odbornou konzultaci ohledně stavby a provozu ČOV. Po stanovení odborného posudku a vyhodnocení cenového dopadu, bude obec neprodleně jednat o dalším provozování ČOV. Z jednání by měl vyplynout i vzorec výpočtu cenového dopadu na jednotlivé domácnosti, které tuto stavbu využívají a po dobu několika let se žádným způsobem nepodílí na režii provozu.
Jednání o ČOV bude zahrnovat stavbu, technologii a odtokové podmínky této stavby.

 

p. Ladislav Bečička - Má obec ještě zaměstnance?
Odpovídá starosta obce - Chce se mi odpovědět, jako zastupitel obce to pane Bečička nevíte? Jak můžete zodpovědně informovat své voliče občany, případně chalupáře, zdržující se v naši obci? Protože já znám odpověď, sděluji ji všem, kteří se o tuto profesi zajímají a to ne jen z pohledu pracovní činnosti p. J. Slaniny, který byl vybrán jako pracovník obce ve výběrovém řízení, tak i z pohledu možných zájemců, kteří by tuto činnost chtěli pro obec vykonávat.
Pan Slanina požádal starostu obce o možné přerušení dohodnuté pracovní činnosti v době zimního období. V tomto čase by vykonával svoji profesi těžebního dělníka. Byl vysloven souhlas a po vzájemné dohodě měl p. Slanina pokračovat v předem dohodnutých pracích. Pan Slanina však nastoupil na svou profesi okamžitě a způsobil částečné oslabení činnosti převážně na údržbě veřejné zeleně a ve vyžínání nově zalesněných ploch.
V údržbě zeleně tuto činnost supluje sám starosta obce s rodinným příslušníkem (Přestavlky, Borovnice) v Rájci došlo již dříve k dohodě s jiným pracovníkem. Ostatní činnost nebyla pokryta a hledá se vhodná náhrada. Pan Slanina přislíbil pracovní činnost v případě špatného počasí nebo po ústní dohodě na některé konkrétní práce.
Znovu zdůrazňuji - je li v obci občan, který by chtěl vykonávat práci pro obec v režimu živnostník, zaměstnanec, případně na dohodu, rádi ho s touto činností seznámíme a zaměstnáme.

 

p. Karel Urbanec - Třídění odpadů.
Opakovaně se vracím k tolik žádanému třídění odpadů v obci Borovnice. Na začátku chci poděkovat všem, kteří již odpady třídí a využívají všechny možnosti nabízené obcí. Tito občané přinášejí do rozpočtu finanční prostředky (za r. 2006 přes 20.000,- Kč), které by jinak skončily na skládce, případně vylétly z komína a v obou případech pak značně zatížily životní prostředí. Je však mezi námi několik rodin, které z neznámých důvodů nechtějí přistoupit na tento moderní a nezbytný trend zacházení s odpadky a výsledkem jejich nečinnosti je stále narůstající tonáž komunálního odpadu, který musíme zaplatit stále se zvyšující platbou.
Proč provozovna, která prodává nápoje v PET lahvích, která prodává nápoje v TETRA-PAKOVÝCH obalech, neuplatní ani jednou za rok vytřídění této komodity, i když produkce těchto obalů mnohonásobně převyšuje normální domácnost??!! Systém, který provozuje naše obec, nemůže jedince ani skupinu obyvatel zatížit o nic víc, něž když vše ukládáme do popelnic.
Je tu i skupina občanů, kteří se už rozhodli odpad třídit (sklo) ale nepochopili, že sklo, i když odpadové, by se mělo zbavit všech plastových a kovových příměsí. Za takto znečistěné sklo dostává obec bonus za třídění pouze v desítkách korun. Pracovník, který pak třeba odváží popelnice se sklem do velkoobjemových kontejnerů, posbírá ze dvou popelnic celou krabici víček a různých uzávěrů.
Chci vás znovu požádat a poprosit, vámi přistavené pytle s plasty a tetrapaky zavazujte provázkem tak, aby nedošlo k samovolnému otevření obalu. Při svozu to dělá obsluze velký problém.

 

p. Pavel Králik - Přispěje obec na drakiádu?
Odpovídá starosta obce - Všechny aktivity organizované obcí, sdruženími a občanskými iniciativami, které zajišťují smysluplnou zábavní, kulturní, sportovní a zájmovou činnost, jsou obcí trvale podporovány. Je proto samozřejmé, že i drakiáda r. 2006 bude finančně podpořena ve smyslu občerstvení zúčastněných dětí případně jejich odměny za dílčí výkon.

 

p. Miloš Tschöpl - Pozvání na druhý ročník "Spanilé jízdy mopedů"
Pan Miloš Tschöpl pozval všechny přítomné a celou obecní veřejnost na druhý ročník "Spanilé jízdy mopedů", konané dne 2. září r. 2006 v Borovnici. Hlavním organizátorem je SDH Borovnice a start a cíl je před hasičskou zbrojnicí.

 

Děkuji.

 

Veřejné zasedání zastupitelstva se bude konat v měsíci říjnu 2006 v části obce Přestavlky dne 26.10.2006 (čtvrtek) od 19.00 hod. ve společenské místnosti v "Zámečku" Přestavlky.

 

Na závěr poděkoval starosta obce přítomným zastupitelům, občanům a hostům za aktivní účast. Poděkoval zastupitelstvu za odvedenou práci, poděkoval všem občanům, kteří se pravidelně zapojují do obecního dění a Veřejné zasedání ukončil.

 

Přestavlky dne 31. srpna 2006

Urbanec Karel

starosta obce

 


 

USNESENÍ

Obecního zastupitelstva obce Borovnice

ze dne 31. srpna 2006

.


Přítomno:

8 členů OZ (100%)

8 občanů obce Borovnice


 

OBECNÍ ZASTUPITELSTVO V OBCI BOROVNICE

 

I.      B E R E   N A   V Ě D O M Í :

 

a)  zprávu starosty obce o hospodaření obce za období 1.1.2006 až 14.8.2006 jak v příjmové tak ve výdajové části rozpočtu na r. 2006

b)  zprávu starosty obce o projektech Česko-polské spolupráce na r. 2007, připravované ve spolupráci s RDA Rychnov nad Kněžnou pod názvem "POZNEJME SE II."

 

II.    S C H V A L U J E :

 

a)  úvěrovou smlouvu, uzavřenou mezi obcí Borovnice a ČS a.s. Náchod na financování projektu "POZNEJME SE - POUTNÍ MÍSTO HOMOL" v celkové výši 1.900.000,- Kč.

HLASOVÁNÍ:  P R O  hlasovalo 8 přítomných zastupitelů (100%)

 

III.  P O V Ě Ř U J E :

 

Zastupitelstvo obce Borovnice prodloužením uzávěrky fotosoutěže k tématu svěcení praporu a znaku obce Borovnice.

Termín: do konce měsíce září.

 

 

Karel Urbanec

starosta obce

Soňa Rojková

zástupce starosty

 

Právě se nacházíte na stránce:

Zasedání zastupitelstva

Sekce: Obecní úřad
Na hlavní stranu   Na první stranu sekce   O krok zpět   O krok vpřed

© Obec Borovnice, webmaster:

Petr Kotera, e-mail webmaster@borovnice.info

Nahoru na začátek stránky   Informace o procházení webem a prohlášení o přístupnosti   Nápověda k používání webu   Zavřít a nashledanou