Obecní části:  Borovnice - Přestavlky - Rájec - Homol

 

                                                    Obecní úřad Borovnice, Přestavlky 1, 517 41 Kostelec nad Orlicí

                                                   tel.: 494 547 102    mobil: 724 181 346    e-mail: obec@borovnice.info

 

 

 

Aktuality Obec Obecní úřad Zpravodaj Brodík Dění Fotogalerie Zábava Odkazy Kontakty

 

 

Zápis z veřejného zasedání zastupitelstva ze dne 23.2.2006:

VEŘEJNÉ ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA

OBCE BOROVNICE

.


Místo konání:

Termín:

Přítomno:

 

Nepřítomno:

Zasedání řídil:

Zapisoval:

Ověřovatelé zápisu:

 

Usnesení:

 

B O R O V N I C E  -  klubovna SDH

23.2.2006 od 18.00 hod.

7 členů OZ (90%)

8 občanů obce Borovnice

357 občanů obce Borovnice!

starosta obce Karel Urbanec

pan Jaroslav Čermák

pan Jiří Řehák

paní Anna Smolová

pan Karel Urbanec

paní Soňa Rojková


 

Starosta přivítal všechny přítomné členy OZ a občany obce Borovnice. Seznámil je s obsahem jednání. Navrhnutý program byl všemi přítomnými zastupiteli schválen.

 

Program jednání: 1)  Schválení navrženého rozpočtu na r. 2006 starosta

2)  Projednání dlužníků - poplatek za domovní odpad za r. 2005

starosta
3)  Informace o internetových stránkách obce starosta
4)  Projekt medializace mikroregionu Brodec "Pěšky nebo na kole" starosta
5)  Žádosti občanů a organizací starosta
6)  Diskuse

7)  Usnesení a závěr

starosta a místostarosta

 


 

1)  Schválení návrhu rozpočtu obce Borovnice na r. 2006

 

Starosta obce přečetl doslovně návrh rozpočtu na r. 2006, který byl vyvěšen ve zpravodaji Brodík 2/2006. Vyvěšením ve zpravodaji byla splněna základní povinnost seznámit širokou veřejnost s návrhem rozpočtu podle jednotlivých kapitol. Nikdo (!?) se k tomu nevyjádřil, ani nevznesl nějaký pozměňovací návrh. V návrhu rozpočtu nejsou zohledněny žádosti obce ani DSO Brodec o Granty, POV a jiné dotace ze strukturálních fondů. Případné úspěšné dotace budou zahrnuty do rozpočtu rozpočtovým opatřením. Veřejnost o těchto opatřeních bude informována prostřednictvím měsíčníku Brodík a na internetových stránkách www.borovnice.info.

 

Návrh rozpočtu:

 

P Ř Í J E M ................................... 2.805.080,- Kč

V Ý D E J ..................................... 2.808.080,- Kč

 

Rozpočet je koncipován jako vyrovnaný a zahrnuje všechny potřeby a požadavky, vznesené v přípravném období.

 

Hlasování:

PRO takto navržený rozpočet hlasovalo 7 přítomných zastupitelů

t.j. 100 %

 

V následující diskusi o schváleném rozpočtu byl zodpovězen dotaz zastupitele pana L. Bečičky na kapitolu Místní komunikace.

Pan Bečička se ptal, proč se neuvažuje v r. 2006 s celkovou opravou chodníků v části obce Borovnice (celkový náklad je odhadnut na 522 tis. Kč) a obec připouští v rozpočtu i možnost výstavby nového chodníku v Přestavlkách.

Odpověď:

Nový chodník v Přestavlkách od prodejny potravin směrem na Choceň kolem silnice II. třídy 316 je zahrnut do rozpočtu s podmínkou získání dotace z POV, o kterou obec požádala a její výše je rozhodující pro tuto významnou a z pohledu bezpečnosti nezastupitelnou stavbu. Oprava povrchu chodníků v Borovnici je v určitých úsecích nutná a potřebná. Jedná se však o třetinový úsek z celé délky již vybudovaných chodníků a ostatní části jsou z pohledu bezpečnosti a stavu povrchu vyhovující. Návrh na celkovou opravu je dnes na hranici luxusu, který obec ne jen nepotřebuje, ale ani na něj nemá. Přesto se s výměnou počítá v horizontu dvou až tří let s tím, že první část bude realizována v r. 2006 a jedná se o úsek od Dusílkových směrem ke klubovně SDH.

Odpovídal starosta obce.

 

2)  Projednání dlužníků za nezaplacený poplatek na likvidaci domovního odpadu

 

Starosta obce seznámil zastupitelstvo se stavem výběru poplatku za shromažďování, svoz a likvidaci domovního a ostatního odpadu v obci Borovnice za r. 2005. Samostatnou inventurou poplatku bylo zjištěno, že za r. 2006 není uhrazen poplatek ve výši 4.500,- Kč od chalupářů, kteří na své nemovitosti mají čp. a nemovitost užívají k rekreaci a podobným účelům. Poplatková povinnost vyplývá ze zákona a je ošetřena obecně platnou vyhláškou.

Obec si je vědoma možné nedostatečnosti informace směrem k této skupině občanů, jsou vydávány letáky a každý chalupář, který má na své nemovitosti poštovní schránku, dostává od obce informace prostřednictvím měsíčníku Brodík. Možná tento stav vyplývá i z nezájmu této skupiny občanů o obecní dění, které i pro ně připravuje různé formy vyžití, zároveň však čeká, že budou respektovány vyhlášky a platné normy, vydané obecní samosprávou.

Starosta obce byl zastupitelstvem pověřen oslovit tuto skupinu občanů a požádat je písemnou formou o uhrazení poplatku za r. 2005 přiloženou složenkou, případně přímo u správce poplatku, tj. obce Borovnice. Termín do konce měsíce dubna r. 2006.

 

3)  Informace o nových internetových stránkách obce Borovnice

 

Starosta obce informoval zastupitele a přítomné občany, že i obec Borovnice má své internetové stránky. Obec Borovnice požádala o doménu a svou internetovou prezentaci. Následně na tuto doménu instaloval pan Petr Kotera internetové stránky obce Borovnice a v současné době je pan Kotera pověřen údržbou těchto stránek.

Chci všechny občany upozornit, že se na těchto stránkách dostanete na úřední desku obce, kde budou vyvěšeny všechny důležité informace u Obecního úřadu i obecní samosprávy.

Věřím, že tento moderní komunikační prostředek bude plně využíván a stane se v budoucnu jednou z cest vzájemné komunikace.

 

Nové webové stránky jsou umístěny na doméně ................ www.borovnice.info ................ Těšíme se na vaši návštěvu.

 

4)  Informace o projektu DSO Brodec pod názvem "Pěšky nebo na kole"

 

Tento projekt byl zastupiteli obce schválen již v r. 2005. Po celý tento rok byla realizována příprava a diskutována skutečná náplň projektu. Za pomoci agentury RDA Rychnov nad Kněžnou byly sepsány výstupy jednotlivých účastníků a společný nosný program, kterým je vydání publikace o celém regionu DSO Brodec a partnerské obce Potštejn. Projekt je financován za účasti strukturálního fondu SROP.

Celkový náklad projektu je 1.066.000,- Kč, z toho DSO Brodec 544.366,- Kč (dotace: 489.929,- Kč, vlastní podíl: 54.436,- Kč) a obec Potštejn 521.634,- Kč.

Obec Borovnice se na tomto projektu účastní částkou 166.119,- Kč, z toho dotace činí 149.507,- Kč a vlastní podíl činí 16.612,- Kč.

Obec z tohoto projektu získá kompletní publikaci o historii a současnosti mikroregionu ve třech jazycích, pohlednice, skládanku Homol, účast na internetových stránkách DSO Brodec a další významné informační zázemí, vhodné pro turistický ruch a propagaci.

Zastupitelstvo s tímto projektem opakovaně souhlasí a informace o financování bere na vědomí.

 

5)  Žádosti občanů a organizací

 

Již rok se obec pokouší získat zájemce na pracovní místo zaměstnance obce Borovnice. V měsíčníku Brodík byl v r. 2005 vznesen požadavek a ve stručnosti nabídnuto, co obec od tohoto zájemce očekává. Pracovní místo se týká převážně komunálních prací pro obec Borovnici.

V měsíci únoru r. 2006 projevili o nabídnutou práci tři pánové:

                               pan Petr Komárek, Rájec čp. 13  (písemně)

                               pan Vojtěch Švehlák, Přestavlky čp. 18  (ústně)

                               pan Jaroslav Slanina, Borovnice čp. 66  (ústně)

Pan Petr Komárek projevil zájem o práci pro obec v kombinaci s hlavním povoláním (třísměnný provoz u Federal Mogul Kostelec nad Orlicí). Práci pro obec by vykonával ve volném čase podle nasazení na směnný provoz.

Zastupitelstvo tuto možnost vyloučilo a nedoporučilo s panem Komárkem uzavřít smlouvu.

Starosta obce děkuje panu Komárkovi za nabídku a pokusí se využít zájmu na Dohodu o provedené práci na konkrétní práce v části obce Rájec.

Pan Vojtěch Švehlák z Přestavlk a pan Jaroslav Slanina z Borovnice mají zájem o trvalý pracovní poměr. Zastupitelstvo požádalo starostu obce, aby vyzval oba pány k bližší specifikaci k nabízenému pracovnímu zařazení. Dne 30.3.2006 budou oba uchazeči pozváni na pracovní jednání zastupitelstva, kde se po krátkém představení a pohovoru rozhodne, který z pánů bude osloven a bude s ním uzavřena pracovní smlouva. Smlouva bude uzavřena od 1.4.2006 na tříměsíční zkušební dobu.

Osobní představení je žádáno z důvodů, že většina zastupitelů žadatele osobně nezná.

Starosta obce osloví pana Švehláka a Slaninu písemně, a v dopise uvede hlavní náplň pracovního zařazení a požádá oba uchazeče o vlastní názor, případně další možnosti využití tohoto pracovního místa.

Zastupitelstvo pověřuje starostu obce dalším jednáním s panem Vojtěchem Švehlákem a panem Jaroslavem Slaninou.

 

Zastupitelstvo projednalo Žádost TTC Lhoty u Potštejna o sponzorský příspěvek pro oddíl stolního tenisu. Sponzorský příspěvek by byl využit na nákup nového skládacího stolu na výuku stolního tenisu v ZŠ Lhoty u Potštejna.

Zastupitelstvo žádost odložilo a požádá vedení oddílu o bližší specifikaci žádosti s vysvětlením, na co bude možný příspěvek uplatněn. Nákup stolů pro mimoškolní vyžití mládeže ve Lhotách u Potštejna nebude obec Borovnice dotovat. Obec se může dostat k významným finančním prostředkům pomocí Grantů kraje, které jsou směřovány právě na vyžití dětí a mládeže ve volném čase. Obec Borovnice tyto granty využívá cíleně pro vlastní potřeby obce.

Zastupitel pan Miloš Tschöpl a pan Ladislav Bečička budou tuto skutečnost konzultovat s členy oddílu TTC Lhoty u Potštejna.

 

6)  Diskuse

 

Paní Božena Kaplanová - INFORMACE O KNIHOVNĚ V BOROVNICI

Paní Kaplanová, knihovnice místní knihovny v Borovnici, informovala přítomné o vysokém a trvalém zájmu místních i přespolních čtenářů o tuto knihovnu. Vyzdvihla účast dětí a mládeže na veřejném Internetu, upozornila na kvalitní výměnný fond s Městskou knihovnou Kostelec nad Orlicí.

Starosta obce paní Kaplanové poděkoval za nezměrnou snahu a obětavost v její nezastupitelné činnosti. Jako největší projev díků uvedl další kroky ke zlepšení podmínek využití této knihovny a v rozpočtu na r. 2006 počítá s výměnou oken a zateplením stropu. Tento krok má zlepšit využití knihovny zvláště v zimních měsících.

Celý projev o činnosti knihovny Borovnice bude otištěn ve zpravodaji Brodík.

 

Pan Miloš Tschöpl - STÍŽNOST NA PROVOZ TĚLOCVIČNY V PŘESTAVLKÁCH

Pan Tschöpl si stěžoval na provozování tělocvičny ve smyslu doby, za kterou je placen poplatek. Přímá otázka: Poplatek se platí za půjčení klíče, nebo za dobu strávenou v zařízení? Údajně byl syn pana Tschöpla omezován na právu uživatele a byl po něm vyžadován poplatek větší, než ve skutečnosti náleželo.

Odpověď starosty obce:

Je velmi obtížné hodnotit tento dotaz jako třetí nezúčastněná osoba. Provozem tělocvičny byla zastupitelstvem pověřena paní Jana Holubcová a celý chod je ošetřen řádem tělocvičny, který je trvale vyvěšen na vstupních dveřích zařízení. Zde je mimo jiné uvedeno, že za jednu hodinu a každou další započatou hodinu se platí poplatek ve výši pěti korun na jednoho uživatele, využívajícího zařízení tělocvičny. Poplatek platí i případný host uživatele. Od poplatku jsou osvobozeny děti do deseti let věku a matky do jednoho roku po porodu. Podle dokladů, které jsou obci předkládány každý měsíc, nebyl zaznamenán žádný přestupek proti tomuto řádu, ani žádná stížnost na techniku vypůjčování a odevzdávání klíče. Vždy se jedná o konkrétní dohodu. Věřím, že toto nedorozumění je jen ojedinělé a nebude mít vliv na další zájem ze strany rodiny pana Tschöpla. Můj osobní názor na celou věc je v rovině osobního jednání s případným viníkem a ublíženým, než řešení na veřejném fóru, které neumožňuje zastupitelům rozhodnout z neznalosti dané situace.

 

Pan František Podhorník - BUDE SE OPRAVOVAT CESTA V RÁJCI?

Na tuto otázku bylo odpovězeno při schvalování rozpočtu na r. 2006. Přesto odpovídám ještě jednou. Oprava cesty v Rájci byla v rozpočtu r. 2005. Opravu odložil starosta obce z důvodu nahlášení stavby rodinného domku v této lokalitě. Pod místní komunikací v této části obce jsou sítě vodovodu a plynu. Připojení lze realizovat pouze překopem. Stavebník, který stavbu oznámil, byl o opravě informován a slíbil, že napojení na zmíněnou síť provede do konce r. 2005.

V současné době není připojení uskutečněno, ale rozhodnutí o opravě je nezměnné a místní komunikace se bude v r. 2006 opravovat. Potíže vzniklé z prodlení u stavebníka půjdou k tíži jeho liknavého jednání a připojení po opravě se zásadně prodraží.

Odpovídal starosta obce.

 

Veřejné zasedání zastupitelstva se bude konat v měsíci dubnu 2006 v části obce Rájec dne 27.4.2006 (čtvrtek) od 18.00 hod. v klubovně SDH.

 

Na závěr poděkoval starosta obce přítomným zastupitelům, občanům a hostům za aktivní účast. Poděkoval zastupitelstvu za odvedenou práci, poděkoval všem občanům, kteří se pravidelně zapojují do obecního dění a Veřejné zasedání ukončil.

 

Borovnice dne 23. února 2006

Urbanec Karel

starosta obce

 


 

USNESENÍ

Obecního zastupitelstva obce Borovnice

ze dne 23. února 2006

.


Přítomno:

7 členů OZ (90%)

8 občanů obce Borovnice (0,0402%)


 

OBECNÍ ZASTUPITELSTVO V OBCI BOROVNICE

 

I.      B E R E   N A   V Ě D O M Í :

 

a)  informaci o nových internetových stránkách obce Borovnice;

b)  informaci o zahájení projektu SROP za DSO Brodec "Pěšky nebo na kole", o účasti obce Borovnice a jejího finančního zapojení.

 

II.    S C H V A L U J E :

 

ROZPOČET OBCE BOROVNICE NA R. 2006

Hlasování:  P R O  hlasovalo 7 přítomných zastupitelů (100%)

 

III.  P O V Ě Ř U J E :

 

a)  starostu obce písemně oslovit dlužníky komunálního poplatku za r. 2005 a požádat je o úhradu,

     termín: březen 2006;

b)  starostu obce písemně pozvat pana Vojtěcha Švehláka a pana Jaroslava Slaninu na pracovní jednání OZ dne 30.3.2006 ve věci

     uzavření pracovní smlouvy,

     termín: okamžitě;

c)  zastupitele pana Tschöpla a pana Bečičku projednáním žádosti o příspěvek TTC Lhoty u Potštejna,

     termín: do 27.4.2006;

d)  starostu obce prověřit všechny diskusní příspěvky a zaujmout k nim potřebná opatření,

     termín: trvale.

 

 

Karel Urbanec

starosta obce

Soňa Rojková

zástupce starosty

 

Právě se nacházíte na stránce:

Zasedání zastupitelstva

Sekce: Obecní úřad
Na hlavní stranu   Na první stranu sekce   O krok zpět   O krok vpřed

© Obec Borovnice, webmaster:

Petr Kotera, e-mail webmaster@borovnice.info

Nahoru na začátek stránky   Informace o procházení webem a prohlášení o přístupnosti   Nápověda k používání webu   Zavřít a nashledanou